Κυριακή 30 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Στην ημερήσια διάταξη...

Ο πόλεμος παραμένει "ακήρυχτος", ουδένας Δυτικός αξιωματούχος δεν κατάφερε ποτέ να βρει το σθένος να το ξεστομίσει. Η δυτική κοινή γνώμη κοντεύει να ξεχάσει τον "ακήρυχτο πόλεμο", έστω και τα ελάχιστα που γνώριζε γι' αυτόν. Οσοι γνώριζαν... συνήθισαν στο καθημερινό προσκλητήριο νεκρών, στην πείνα και τη δίψα του λαού της Γιουγκοσλαβίας, στα διαμελισμένα όνειρα. Συνήθισαν και ξόρκιζαν το χειρότερο. Το χειρότερο θα 'ρθει εν μέσω θέρους και οι "φόβοι του μεσημεριού" θα αποκτήσουν καινούρια υπόσταση. Μια υπόσταση μόνιμη απροσδιόριστη, συγκεγχυμένη. Προσωρινή ονομασία: "Ενισχυμένη χερσαία δύναμη του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ειρήνης" ή "πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη KFOR".

Προσωρινή, γιατί ακόμα οι σχεδιασμοί δεν έχουν αποκαλυφθεί σε όλο τους το εύρος και κάλλος. Απλά η ανακοίνωση της περασμένης Τρίτης - για το διπλασιασμό έμψυχου δυναμικού της - για τη "νέα δύναμη", που, όμως, "δεν αποτελεί δύναμη επέμβασης και θα αναπτυχθεί, για να βοηθήσει στον έλεγχο και την εφαρμογή της συμφωνίας", όπως τόνισε ο στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ,επανέφερε τον εφιάλτη... Εξάλλου το κυριότερο είχε ήδη επιτευχθεί, καθώς η κοινή γνώμη έχει προετοιμαστεί να δεχτεί οποιαδήποτε λύση, που θέτει ένα τέλος στη βασανιστική αβεβαιότητα και το αιωρούμενο απειλητικό κενό με τη "σοφή κατανομή" των ρόλων των πρωταγωνιστών: Ο "διπλωματικός πυρετός" και η"ασθμαίνουσα ειρήνη", "ραγίσματα" που έβλεπαν κάποιοι στους κόλπους του ΝΑΤΟ, οι γερμανικές αντιρρήσεις, οι "πολεμόχαροι" Βρετανοί, οι "εσωτερικές αντιθέσεις" στη Γιουγκοσλαβία, οι τάσεις "ανεξαρτητοποίησης" με πρώτη το Μαυροβούνιο και εσχάτως η απαγγελία κατηγορητηρίου προς τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Σε αυτό το κρίσιμο σημείο θα παρέμβουν και οι "διαμορφωτές της κοινής γνώμης", για να στηρίξουν με την "αναγνωρισμένη αξία και εμπειρία" τους τα μελλούμενα. Ο γνωστός χρηματιστής Τζορτζ Σόρος,μιλώντας την Πέμπτη στο Πανεπιστήμιο "Τζον Χόπκινς" θα προειδοποιήσει κατ' αρχήν το αμερικανικό λαό"να είναι έτοιμος να δεχτεί πίσω φέρετρα", αφού η στρατιωτική παρέμβαση είναι σωστή, αλλά... λάθος να γίνονται μόνο αεροπορικοί βομβαρδισμοί αφού δεν αποδίδουν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο 39ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ,που ηγείται Ινστιτούτου που φέρει το όνομα και επιδιώκει την... ειρήνη και την υγεία στον κόσμο, θα δηλώσει στον Λάρι Κινγκ στο CNN - στην αμερικανική ΥΕΝΕΔ - ότι η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων "είναι καλύτερη λύση από το να συνεχίζεις να καταστρέφεις τις ζωές των αμάχων" σ' ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις αεροπορικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ... "αντιπαραγωγικές".

Χρονικές προθεσμίες

Αντιπαραγωγικές μεν, αλλά θα συνεχιστούν. Χέρι - χέρι με τις "διπλωματικές διαπραγματεύσεις" που και αυτές συνεχίζονται, έστω και για τους τύπους. Γι' αυτές τις διαπραγματεύσεις, που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον έθεσε όριο την Πέμπτη τριών εβδομάδων. Ο Κλίντον "απροσδόκητα" έχασε τη φαινομενική του απροθυμία να υποστηρίξει μια χερσαία εισβολή - όπως τόνιζαν οι "Τάιμς" του Λονδίνου στις 26/5 και επιβεβαιώθηκαν μια μέρα μετά από πολιτικούς αναλυτές, αλλά και παροικούντες την Ουάσιγκτον - και ήδη σκέφτεται να αποστέλλει στην περιοχή 90.000 Αμερικανούς στρατιώτες για να συμμετάσχουν σε μία συνολική δύναμη 150.000 ανδρών, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός των προσεχών τριών βδομάδων... και η ειρηνευτική δύναμη θα συγκροτηθεί, για να αναλάβει καθήκοντα αστυνόμευσης και ανασυγκρότησης της περιοχής, δίχως, όμως, να αποκλείονται και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.... όπως θα δήλωνε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κένεθ Μπέικον.

Πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που αφορούν την υλοποίηση του σχεδίου μιλούν για το διπλασιασμό των δυνάμεων σε ΠΓΔΜ και Αλβανία που θα αποτελούν τα ορμητήρια κατάληψης του Κοσσυφοπεδίου. Ειδικότερα, οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στα ΝΕΑ, αναφέρουν ότι "σε βάση των ΗΠΑ βρίσκονται σε συνεχή εκπαίδευση σε συνθήκες Κόσσοβου ταχυκίνητος σχηματισμός συνολικής δύναμης 88.000 ανδρών. Για την καλύτερη εκπαίδευση γίνεται σε διήμερη βάση ανά 44.000 άνδρες και το χαρακτηριστικό του σχεδιασμού είναι η μετακίνηση όλης της δύναμης μέσα σε 48 ώρες". Ανάλογου περιεχομένου και η ομιλία του Βρετανού υπουργού Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον την Τετάρτη στο Βρετανικό Κοινοβούλιο,που έσπευσε να ανακοινώσει ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να στείλει 12.000 επιπλέον στρατιώτες για την ενίσχυση της ειρηνευτικής δύναμης. Ο ακριβής αριθμός των Βρετανών στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στο Κοσσυφοπέδιο θα εξαρτηθεί από τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι άλλες χώρες, ανέφερε ο Ρόμπερτσον και διευκρίνισε ότι στη δύναμη θα περιλαμβάνονται τρία τάγματα πεζικού, τα οποία ήδη εκπαιδεύονται, μια ταξιαρχία κομάντος και δύναμη ελικοπτέρων υποστήριξης.

Χωρίς, ίσως, τους αριθμούς, τα "σενάρια" αυτά ήταν από καιρό γνωστά. Το μόνο στοιχείο που διαφοροποιεί ελάχιστα και πάντα προς το παρόν την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί είναι ότι πλέον σε λεκτικό επίπεδο πάντα, είναι αδιάφορη η στάση των υπολοίπων Ευρωπαίων. Ούτε και της Γιουγκοσλαβίας. "Οι πρόσφυγες θα γυρίσουν στις εστίες τους το ταχύτερο δυνατόν", θα επιβεβαιώσει τρίζοντας τα δόντια και ο γλαφυρός εκπρόσωπος της Συμμαχίας Τζέιμι Σι.

Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ