Κυριακή 30 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απελευθέρωση σημαίνει συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση

Ενα από τα προβλήματα που επισήμαναν οι εργαζόμενοι είναι ότι οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ λειτουργούν με λειψό εργατοτεχνικό προσωπικό. Για παράδειγμα, μας λένε ότι μόνο στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου λείπουν αυτή τη στιγμή 200 εργαζόμενοι και η παραγωγή αυξάνει καθημερινά με λιγότερα άτομα.Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, πρέπει να λάβουμε υπόψη, όπως μας εξηγεί ο Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, ηλεκτρολόγος συντήρησης στις ηλεκτράμαξες και εκλεγμένο μέλος της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ ότι "σε κάθε ένα μέλος του εργατοτεχνικού προσωπικού αντιστοιχεί ένα μέλος διευθυντικού, διοικητικού, επιστημονικού - τεχνολογικού προσωπικού. Η συνηθισμένη αναλογία στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις άλλων χωρών είναι για κάθε ένα μέλος διοικητικού - επιστημονικού προσωπικού 10 - 11 εργατοτεχνίτες".

Το μεγάλο, όμως, το κυρίαρχο θέμα που απασχολεί όλους, που δημιουργεί άγχος, αγωνία και ανασφάλεια είναι οι επικείμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, η απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα είναι το άμεσο αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το 2001, σύμφωνα με τη σχετική ντιρεκτίβα της ΕΕ, και η ιδιωτικοποίηση σοβαρών λειτουργιών της ΔΕΗ.

Το πρώτο βήμα στην πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ έγινε κιόλας με την αλλαγή του νομικού, ιδιοκτησιακού πλαισίου της επιχείρησης, που από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με απόφαση της κυβέρνησης, έγινε ΑΕ. Ηδη το 23% περίπου των εργασιών μεταφοράς λιγνίτη έχει περάσει σε χέρια ιδιωτών. Επίσης η συντήρηση στους ΑΗΣ γίνεται σε μεγάλο βαθμό από εργολάβους στη βάση προγραμματικών συμφωνιών.

Η απελευθέρωση όμως της ηλεκτρικής ενέργειας, που θα ξεκινήσει το 2001 και μέχρι το 2006 θα έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό 36%, ενώ μετά το 2006 θα ολοκληρωθεί, θα ανοίξει τους "ασκούς του Αιόλου" για μεγάλης έκτασης αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, σε αρνητική κατεύθυνση.

Με βάση τους σχεδιασμούς αυτούς, η ΔΕΗ θα πάψει να αποτελεί το μονοπώλιο παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ήταν όλα τα χρόνια ως Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Θα δοθεί η άδεια σε ιδιώτες να ιδρύσουν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είτε χρησιμοποιώντας ως

υλικό καύσης το φυσικό αέριο, ή με τη χρήση αιολικής ενέργειας. Η ίδρυση εγκαταστάσεων των νέων αυτών μορφών παραγωγής θα χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό κυρίως από διάφορα ταμεία της ΕΕ.

Ενώ όμως η ΔΕΗ έχει συσσωρευμένη υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία, μοναδική στη χώρα μας, διαθέτει έμπειρο εργατοτεχνικό και επιστημονικό προσωπικό και μεγάλη παραγωγικότητα, δε θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στην ανάπτυξη και λειτουργία των νέων μεθόδων ηλεκτροπαραγωγής. Θα παραμεριστεί η μέχρι τώρα δημόσια αυτή επιχείρηση για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των διαφόρων μεγιστάνων. Η ΔΕΗ θα είναι υποχρεωμένη να αγοράζει τον ηλεκτρισμό που θα παράγουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και να τον διανέμει μέσα από το δίκτυο διανομής που διαθέτει.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα σχέδια, μέχρι το 2004, το 19% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται με φυσικό αέριο, η ΔΕΗ όμως θα είναι προσκολλημένη στο λιγνίτη. Αλλά και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΗ θα επιβληθούν σημαντικές αλλαγές, αφού προβλέπεται η σταδιακή, πλήρης μετοχοποίηση της επιχείρησης.

Ολα αυτά θα έχουν αποτέλεσμα, βεβαιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι με τους ποίους μιλήσαμε, να διπλασιαστεί η τιμή της κιλοβατώρας για τον Ελληνα καταναλωτή, αμέσως μετά το 2001 και να απολεσθούν πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας στη ΔΕΗ.

Από τους περίπου 33.000 εργαζόμενους στη ΔΕΗ πανελλαδικά, θα παραμείνουν μόνο 21.000. Τι θα κάνουν όλες αυτές οι χιλιάδες εργαζόμενοι που θα βρεθούν στο δρόμο; Πού θα βρουν δουλιά; Τα ερωτήματα αυτά δε φαίνεται να απασχολούν την κυβέρνηση, τους υποστηρικτές της και την ΕΕ. Αλλοι είναι οι αριθμοί και οι στατιστικές που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής κυβέρνησης και ΕΕ. Αλλα είναι τα νούμερα που απασχολούν τον κ. πρωθυπουργό και προσφέρονται για προεκλογική προβολή!

Η δραστική αυτή μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ θα έχει τρομακτικές συνέπειες για την περιοχή, που η επιβίωσή της εξαρτάται αποκλειστικά σχεδόν από τη λειτουργία της επιχείρησης. Ακόμα και σήμερα το "λεκανοπέδιο του λιγνίτη", παρά το γεγονός ότι είναι η πιο βιομηχανοποιημένη περιοχή της ΔΕΗ, ταυτόχρονα είναι και η περιοχή με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα. Η επίσημη ανεργία ξεπερνά το 17%. Αν σ' αυτό το ποσοστό προστεθεί η ανεργία των γυναικών, των υποαπασχολούμενων και των άνεργων που επειδή δε δικαιούνται επίδομα ανεργίας δεν καταγράφονται,τότε το ποσοστό ανεβαίνει πολύ πιο πάνω από το 17%.

Ο λόγος γι' αυτό είναι ότι δεν υπάρχουν άλλες μονάδες ή εργασίες για να απασχολήσουν τον κόσμο. Κάποια εργοστάσια χημικών λιπασμάτων που υπήρχαν στην περιοχή έκλεισαν, εκτός από το εργοστάσιο της ΜΑΒΕ, που κι αυτό όμως πουλήθηκε στους ξένους και τώρα υπολειτουργεί.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ