Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Το ελληνικό κόσμημα ανά τους αιώνες

Χώρος φιλόξενος, συνεχώς δημιουργικός, το Μουσείο Μπενάκη είναι παρόν στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Τώρα η δυναμική παρουσία "σφραγίζεται" από μια τετραπλή γιορτή. Πρόκειται για τη σημαντική έκθεση "Ελληνικά Κοσμήματα από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη",δύο νέες εκδόσεις για το ελληνικό κόσμημα και τη συμπλήρωση 70 τόμων σημαντικών εκδόσεών του από το 1974. Δίκαια λοιπόν, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μαρίνος Γεωργουλάνος το χαρακτήρισε "κυψέλη επιστημονικής εργασίας και έρευνας".

Στην έκθεση (εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 5 Αυγούστου), παρουσιάζονται 250 υπέροχα δείγματα των μουσειακών συλλογών, που καλύπτουν μια ευρύτατη χρονική περίοδο από τους νεολιθικούς χρόνους έως τον 19ο αιώνα. Μέσα από τα έργα, ο επισκέπτης θα σχηματίσει μια συνολική εικόνα για το ελληνικό κόσμημα στη διαχρονική του εξέλιξη. Κυρίως όμως, θα μαγευτεί από την ομορφιά που εκπέμπει ο θαυμαστός κόσμος του ελληνικού κοσμήματος.

Την έκθεση, που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ, στη Γερμανία και τη Φινλανδία, πλαισιώνουν δύο εκδόσεις για το ελληνικό κόσμημα. Η μία, με τον ομώνυμο τίτλο (σε συνεργασία με τις εκδόσεις "ΑΔΑΜ"), πραγματεύεται το ελληνικό κόσμημα διαχρονικά, με αφετηρία το υλικό του Μουσείου, ενώ η δεύτερη, "Διάτρητα",εξετάζει διεξοδικά μία συγκεκριμένη κατηγορία κοσμημάτων στις συντεταγμένες του χρόνου και του χώρου όπου άνθισαν. Αναφερόμενος στα κοινά χαρακτηριστικά των δύο βιβλίων, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Αγγελος Δελληβοριάς τόνισε ότι "και τα δύο είναι γεννήματα αγάπης και απαιτήθηκε πολύς χρόνος για να γίνει η συγκέντρωση και η επεξεργασία του υλικού".

Στο βιβλίο "Ελληνικά Κοσμήματα από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη",αναφέρθηκε η αρχαιολόγος, υπεύθυνη των εκδόσεων του Μουσείου Ηλέκτρα Γεωργούλα,τονίζοντας ότι "η έκδοση πραγματεύεται 172 δείγματα από τα σημαντικότερα των μουσειακών συλλογών. Χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Το πρώτο αφιερώνεται στο μυκηναϊκό κόσμημα, το δεύτερο παρουσιάζει επιλογή κοσμημάτων από τους γεωμετρικούς χρόνους ως το τέλος της κλασικής περιόδου. Το τρίτο μέρος εικονογραφεί το βυζαντινό πολιτισμό και το τέταρτο τις νεοελληνικές δημιουργίες".

Η συγγραφέας του βιβλίου "Διάτρητα",βυζαντινολόγος Αιμιλία Γερουλάνου, αναφέρθηκε στα διάτρητα κοσμήματα, στην ξεχωριστή ενότητα της χρυσοχοϊκής τέχνης, την οποία αποτελούν κοσμήματα που προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τη μελέτη των χρόνων από τον 3ο - 7ο μ.Χ. αιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ