Πέμπτη 17 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχεία - Ντοκουμέντα του '21

Ποιος δε θα ένιωθε συγκίνηση, αντικρίζοντας μια αυθεντική χειρόγραφη επιστολή κάποιου από τους πρωταρχηγούς, τους λαϊκούς αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης; Του γιου της δούλας, λ.χ., του Καραϊσκάκη,που έγραφε στις 16/5/1823, από την Κερασιά Αγράφων, στον Μάρκο Μπότσαρη, που τότε ήταν στα Γουριά, για την τραγική κατάσταση των στερημένων τροφή και βόλια και περικυκλωμένων από παντού, αγωνιστών στα Αγραφα, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στο Καρπενήσι, στο Μεσολόγγι, τονίζοντας: "Αδελφέ. Μη αμελήσεις τα γραφόμενά μου. Μηδέ βάλεις καιρόν εις το μέσον, ότι οι χριστιανοί χάνονται (...). Να μας προμηθεύσετε από μερικόν χαρτί διά γράψιμον και ολίγα μπολίμια, ότι το παζάρι μας εχάλασεν (...)".

Πολλά ανάλογα ντοκουμέντα - που ιστορούν την πορεία αγωνιστών και σφαιρικά όλες τις πτυχές και την καθημερινότητα του απελευθερωτικού αγώνα και της θεμελίωσης του ελληνικού κράτους - περιλαμβάνουν οι δύο τόμοι (16ος, 17ος), με τίτλο "ΑΡΧΕΙΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1821 - 1832 ("ΛΥΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ" Α και Β Βουλευτικής Περιόδου"), που παρουσίασαν χτες στη Βουλή ο πρόεδρός της Απόστολος Κακλαμάνης,ο ακαδημαϊκός Μ. Ι. Μανούσακας(πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής για την έκδοση αυτών των Αρχείων) και ο φιλόλογος - παλαιογράφος Αγαμέμνων Τσελίκας (επιμελητής των δύο τόμων). Σημειώνουμε ότι ο 16ος περιλαμβάνει τα Λυτά έγγραφα των μηνών Ιανουαρίου - Μαϊου και ο 17ος των μηνών Ιουνίου - Δεκεμβρίου 1823.

Η έκδοση αυτών των Αρχείων που αφορούν στην Εθνική Παλιγγενεσία άρχισε πριν από 140 χρόνια, από τον Γεώργιο Τερτσέτη.Εκτοτε κατά αραιά διαστήματα εκδίδονταν οι επόμενοι τόμοι. Ουσιαστικά, η έκδοση αυτών των Αρχείων προχώρησε μετά τη μεταπολίτευση και, όπως υποσχέθηκε ο Απ. Κακλαμάνης, θα ολοκληρωθεί φέτος με την έκδοση δύο ακόμα τόμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ