Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΕΥΖΩΝΩΝ

Κατάστημα Αφορολόγητων Ειδών Ευζώνων
Μοναδικοί πελάτες οι ΝΑΤΟικοί...
Περισσότερο από 30% έχει πέσει ο τζίρος στο ΚΑΕ σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 1998. "Νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη", λένε οι υπάλληλοι του καταστήματος. Tον περασμένο μήνα κόπηκαν επιδόματα ύψους 70.000 δραχμών λόγω μειωμένου τζίρου

"Μόνιμοι πελάτες μας είναι πια οι ΝΑΤΟικοί. Ξέρεις τι είναι να κάνεις βάρδια και ξαφνικά να μπαίνουν μέσα εκατοντάδες στρατιώτες; Νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη".

Στα Κατάστημα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) των Ευζώνων, οι υπάλληλοι περιγράφουν μ' αυτά τα λόγια, όσα βλέπουν, μήνες τώρα, στην περιοχή. Επισημαίνουν ότι η κατάσταση είναι τραγική. "Εδώ και τρεις μήνες έχει μηδενιστεί η κίνηση και κυκλοφορούν μόνο ΝΑΤΟικοί", τονίζουν.

Ο προϊστάμενος του ΚΑΕ Ευζώνων Δήμος Λουκοβίτης,επιβεβαιώνει ότι ο τζίρος, σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 1998, έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 30%.

"Θα χάσουμε τις δουλιές μας", λένε με αγωνία οι εργαζόμενες. "Είχαμε το "Μακεδονικό" το '92, όπου και πάλι η κίνηση έπεσε πάρα πολύ. Τώρα έχουμε τον πόλεμο. Μας έχουν διαλύσει".

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που μας περιγράφει άλλη υπάλληλος. "Ενα βράδυ είδα 1.200 Ιταλούς. Ηταν οι πρώτοι και οι τελευταίοι πελάτες του μαγαζιού. Μέχρι τις 6 το πρωί έχουν τελειώσει τα πάντα. Οσοι είναι να περάσουν, περνούν. Φοιτητές τέλος. Κανείς δεν περνά από εδώ. Μόνο φάλαγγες...".

"Πριν από 2 - 3 χρόνια είχαμε τον τετραπλάσιο κόσμο σε σχέση με πέρυσι. Για να καταλάβεις, προσλαμβάναμε εποχιακούς", συμπληρώνει μια συνάδελφός της.

Οι μόνιμοι υπάλληλοι του ΚΑΕ Ευζώνων είναι 50. Η πτώση του τζίρου, λόγω των γεγονότων στη Γιουγκοσλαβία, έχει μειώσει δραστικά την κίνηση με αποτέλεσμα και τη μείωση των εισπράξεων. "Πριν από ένα μήνα μας έκοψαν τα επιδόματα τζίρου. Ο μηνιαίος μας μισθός μας μειώθηκε κατά 70.000", επισημαίνουν.

Ρωτάμε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει τα ΚΑΕ. Γεγονός που συνεπάγεται ένα ζοφερό μέλλον για τους εργαζόμενους. Γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει πολλές φορές να ιδιωτικοποιήσει τα ΚΑΕ. Η τρίτη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Στα τέλη Μάη, το αργότερο αρχές Ιούνη αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ξεπούλημα.

"Θα μας "πουλήσουν" και δεν θα έχουμε δουλιά", λένε. Τις ρωτάμε αν γνωρίζουν τίποτα για περικοπές. "Το μόνο που ξέρουμε, απαντούν, είναι ότι θα το ιδιωτικοποιήσουν. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν σίγουρα περικοπές...".

Βγαίνουμε από το ΚΑΕ. Ενα γερμανικό ΝΑΤΟικό τζιπ σταματά. Ο αξιωματικός και ο φαντάρος που μπαίνουν μέσα ίσως είναι οι τελευταίοι πελάτες μέχρι τα ξημερώματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ