Κυριακή 9 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Οι εκδηλώσεις του 21ου Δεκαημέρου της ΕΕΔΥΕ συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες και πλουτίζουν το αγωνιστικό "ημερολόγιο" των μεγάλων αντιιμπεριαλιστικών αντιπολεμικών εκδηλώσεων του λαού μας. Ιδιαίτερα η τελευταία περίοδος, που ήταν πλούσια σε τέτοιους αγώνες, δένεται αρμονικά με ό,τι πιο δημιουργικό και πρωτοπόρο αναδεικνύεται από το λαό και τη νεολαία. Ο αγώνας για την ειρήνη, για το σταμάτημα του βρώμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία δένεται αρμονικά με τη λαϊκή πρωτοβουλία και τον πολιτισμό, τη θέληση για ζωή.

Καραβάνι ειρήνης της ΟΓΕ

Γυναικείο καραβάνι ειρήνης που θα ξεκινήσει από την Αθήνα στις 15 Μάη και θα περάσει από το Βόλο, τη Λάρισα, το Λιτόχωρο και τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να ακουστεί σε όλες αυτές τις περιοχές η απαίτηση των Ελληνίδων να σταματήσει εδώ και τώρα ο πόλεμος στη γειτονική Γιουγκοσλαβία, διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

"Οι Ελληνίδες αποφασίσαμε πως δεν μπορούμε να δεχτούμε τη συμμετοχή των παιδιών μας σε έναν επιθετικό πόλεμο ξένων συμφερόντων", τονίζει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της και καλεί όλες τις γυναίκες της χώρας μας να πάρουν μέρους στο καραβάνι ειρήνης. "Να απαιτήσουμε με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί τώρα, να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τα Βαλκάνια και να μη βγει ούτε ένας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας", επισημαίνει.

Οσες ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή σ' αυτό το καραβάνι μπορούν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (11 Μάη) να επικοινωνήσουν - μεταξύ 5.30 μ.μ. και 8.30 μ.μ. - στα τηλέφωνα: 3629.460 και 3618.951.

Στο Κερατσίνι - Αντιπολεμικός Μάης

Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου διοργανώνει σειρά αντιπολεμικών εκδηλώσεων:

Τη Δευτέρα 10 Μάη,στις 7.30 μμ στην πλατεία Κύπρου, πραγματοποιείται εκδήλωση για την επέτειο της 9 Μάη - Ημέρας της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών με τη συμμετοχή του Δήμου, του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, των Γυμνασίων και Δημοτικών σχολείων.

Το Σάββατο 15 Μάη στις 5.00 μμ,στο γήπεδο του Σχιστού, θα πραγματοποιηθεί φιλικό τουρνουά ποδοσφαίρου, για να σταματήσει ο πόλεμος και να νικήσει ο γιουγκοσλάβικος λαός. Συμμετέχουν οι ακαδημίες των ποδοσφαιρικών σωματείων της πόλης, με σύνθημα "Το ποδόσφαιρο σημαιοφόρος της ειρήνης".

Την Κυριακή 16 Μάη,οι Επιτροπές Ειρήνης Κερατσινίου, Περάματος και Νίκαιας διοργανώνουν ποδηλατοδρομία ενάντια στον πόλεμο. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10.00 πμ από την προβλήτα του Περάματος. Στις 10.30 πμ θα γίνει στάση στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι και ο τερματισμός θα γίνει στην πλατεία Αγ. Νικολάου στη Νίκαια.

Την Κυριακή 23 Μάη,στις 7.30 μμ στην πλατεία Λαού θα γίνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα: "ΜΜΕ και Νέα Παγκόσμια Τάξη".

Στην Ηλιούπολη

Τη Δευτέρα 10 Μάη στις 8.00 μμ η θεατρική παράσταση "η Εβραία" του Μπ. Μπρεχτ από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης (μέλος ΟΓΕ).

Την Τετάρτη 12 Μάη στις 7.00 μμ εκδήλωση αφιερωμένη στο Δεκαήμερο Ειρήνης στην αίθουσα εκδηλώσεων των 13ου και 22ου Δημ. Σχολείων Κ. Ηλιούπολης (Ηρώς Κωνσταντοπούλου πίσω από το κλειστό Δημ. Γυμναστήριο Ηλιούπολης).

Στις εκδηλώσεις του Δεκαήμερου συμμετέχουν ο Δήμος, πολλοί μαζικοί φορείς και σχολεία της πόλης.

Στη Δάφνη

Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης σε συνεργασία με το Δήμο διοργανώνουν πολύμορφες φιλειρηνικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και καταδίκης του βρώμικου πολέμου από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

Συγκεκριμένα την Τρίτη και Τετάρτη 11-12 Μάη διοργανώνεται διαγωνισμός ζωγραφικής και έκθεσης για την "Ειρήνη" από τα σχολεία της πόλης.

Την Πέμπτη 13 Μάη η "Νεανική Δράση για την ειρήνη" διοργανώνει μουσική εκδήλωση συμπαράστασης στον κουρδικό και σερβικό λαό. Επίσης οργανώνει δανειστική έκθεση "αντιπολεμικού βιβλίου" από τη βιβλιοθήκη του Δήμου.

Την Παρασκευή 14 Μάη πραγματοποιείται πολύμορφη καλλιτεχνική εκδήλωση από τα δημοτικά σχολεία της πόλης, όπου θα ακουστούν, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Δάφνης, μηνύματα ειρήνης από παιδιά προσφύγων - κατοίκων Δάφνης.

Το Σάββατο 15 Μάη στις 10.00 πμ οι Πρόσκοποι διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα "Τα παιδιά μιλούν με το μολύβι για την ειρήνη". Στις 8.00 μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία από τον Σύλλογο Κρητών "Το Αρκάδι" πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και ο Μορφωτικός Καλλιτεχνικός Σύλλογος "Παρθενών" του Ν. Τριανταφύλλου θα παρουσιάσει επίσης πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς.

Ικαρία

Η Επιτροπή Ειρήνης Αγίου Κήρυκου Ικαρίας πραγματοποιεί πορεία ειρήνης την Κυριακή 16 Μάη από το Τσουρέδο ως τον Αγιο Κήρυκο.

Καβάλα

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας συνδιοργανώνει με την ΠΕΑΕΑ εκδήλωση τιμής και μνήμης της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών σήμερα Κυριακή 9 Μάη στις 10.00 πμ στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Αίαντος 2, στην πλατεία Καπνεργάτη).

  • Την Κυριακή 16 Μάη στις 11.00 πμ διοργανώνει αγώνα δρόμου στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στο Βόλο

Από την Ανακασιά του Δήμου Ιωλκού θα ξεκινήσει σήμερα Κυριακή 9 Μάη στις 6.30 μμ η Πορεία Ειρήνης και θα καταλήξει στην παραλία του Βόλου, όπου θα γίνουν ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις.

Στα Τρίκαλα

Σήμερα Κυριακή 9 Μάη:

  • Λαϊκή ποδηλατοδρομία ειρήνης από τον Ποδηλατικό Αθλητικό Σύλλογο "Τρίκκη" στις 12.00 το μεσημέρι, εκκίνηση από την Πλατεία Χατζηπέτρου και τερματισμό στην Κεντρική Πλατεία.
  • Πορεία ειρήνης στις 6.30 μμ εκκίνηση από την Κοινότητα Μεγαλοχωρίου μέχρι την κεντρική πλατεία. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός αφιερωμένος στην 9η Μάη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.
Στην Καρδίτσα

Στα πλαίσια του 21ου Δεκαήμερου η Επ. Ειρήνης Καρδίτσας διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων. Ηδη από τις 30 Απρίλη μέχρι χτες 8 Μάη πραγματοποιούσε διαγωνισμό ποίησης και ζωγραφικής για παιδιά από 12-18 χρόνων.Στις εκδηλώσεις ειρήνης συμμετέχουν και στηρίζουν το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Δήμος Καρδίτσας, Κάμπου, Παλαμά, ο Σύνδεσμος Ελληνοσερβικής Φιλίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, η ΕΛΜΕ Καρδίτσας, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη "Η Αθήνα", ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Σήμερα Κυριακή 9 Μάη

Πορεία ειρήνης από το Δέλτα προς Καρδίτσα με τερματισμό στην πλατεία Παυσιλύπου.

Στη Λάρισα

Μεγάλη πορεία ειρήνης από τον Τύρναβο στη Λάρισα, διοργανώνει σήμερα Κυριακή 9 Μάη,η Επ. Ειρήνης Λάρισας.Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί μετά από συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Τυρνάβου και η πρώτη στάση θα γίνει στο στρατόπεδο "Σχοινά", όπου θα γίνει συμβολική κατάληψη του στρατηγείου του ΝΑΤΟ που εδρεύει εκεί. Στη συνέχεια η πορεία θα ακολουθήσει τη διαδρομή Αμπελώνα - Φαλάνη - Γιάννουλη, με ενδιάμεσες στάσεις και γύρω στις 8 το βράδυ θα καταλήξει στην Πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας όπου θα γίνουν ομιλίες και συναυλία.

Δάσκαλοι - καθηγητές Αθήνας - Αττικής

Λαμπαδηδρομία ειρήνης διοργανώνουν την Τρίτη 11 Μάη καθηγητές και δάσκαλοι των περιοχών Β Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, αντιδρώντας στη βαρβαρότητα της "νέας τάξης πραγμάτων" και διεκδικώντας να σταματήσουν τώρα οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί - κανένας Ελληνας φαντάρος στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις.

Οι Α, Β, Γ, Δ, Ε ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής και οι Σύλλογοι Δασκάλων - Νηπιαγωγών "Σωκράτης" - "Γ. Σεφέρης" καλούν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να συμμετάσχουν στη λαμπαδηδρομία. Οι προσυγκεντρώσεις ξεκινούν στις 7.30 μ.μ. από τα εξής σημεία: Καποδιστρίου - Υακίνθου (είσοδος Ν. Φιλοθέης), πλατεία Αγίας Παρασκευής και Λούνα Παρκ "Αηδονάκια" (Λεωφ. Κηφισίας) και η κινητοποίηση θα καταλήξει στις 9 το βράδυ στην κεντρική πλατεία Χαλανδρίου και θα ακολουθήσει συναυλία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ