Κυριακή 9 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Μαυρίστε όλους όσοι κυβέρνησαν την Ελλάδα

Σε συγκέντρωση μεταναστών στο Μόναχο της Γερμανίας μίλησε χτες ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ

Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,επικεφαλής κομματικής αντιπροσωπείας, βρίσκεται από την Παρασκευή στη Γερμανία μετά από πρόσκληση των τοπικών οργανώσεων του Κόμματος. Συνεχίζοντας την περιοδεία του σε πόλεις όπου ζουν Ελληνες μετανάστες, μίλησε χτες σε συγκέντρωση στο Μόναχο όπου τόνισε μεταξύ άλλων:

Αγαπητοί φίλοι,

Οσο θα πλησιάζει η μέρα της κάλπης των Ευρωεκλογών όλο και περισσότερο θα ακούμε για την ανάγκη ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, ότι αποτελεί εθνικό στόχο κλπ.

Αλήθεια τι σόι εθνικός στόχος είναι η ένταξη στην ΟΝΕ; Με ποια κριτήρια καθορίζεται ότι είναι εθνικός στόχος; Σε αυτά τα ερωτήματα η κυβέρνηση, αλλά κι εκείνα τα κόμματα που συμφωνούν μαζί της, αποφεύγουν να δώσουν καθαρές και συγκεκριμένες απαντήσεις. Μιλάνε γενικά ότι η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ θα μας λύσει όλα τα προβλήματα, θα ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης της χώρας, θα μας εξασφαλίσει από κάθε κίνδυνο κλπ.

Ταυτόχρονα, καλλιεργούν μια αντίληψη ότι, αν αποτύχουμε να μπούμε στην ΟΝΕ, το 2001 θα πάθουμε εθνική καταστροφή. Βέβαια, τα ίδια έλεγαν και όταν ενέτασσαν στη χώρα τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και έθεταν ως στόχο να μπούμε στην ΟΝΕ από την πρώτη φάση, δηλαδή την 1/1/99. Το ότι δεν επιτεύχθηκε εκείνος ο στόχος είναι γνωστό, όπως επίσης γνωστό είναι ότι δεν είχαμε καμιά εθνική καταστροφή. Η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία φανέρωσε και ορισμένες πραγματικότητες σχετικά με την ΟΝΕ. Φάνηκε πως η περιβόητη ΟΝΕ είναι σε αρκετό βαθμό υποχείρια του δολαρίου. Οτι το "Ευρω" εξαρτιέται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το αμερικάνικο δολάριο.

Ποιον ωφελεί η ΟΝΕ

Αγαπητοί φίλοι,

Αν θέλει κάποιος να δει ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει από την ΟΝΕ, ένας πολύ απλός τρόπος είναι να κοιτάζει το ποιος κερδίζει και ποιος χάνει σήμερα από την πορεία προς την ΟΝΕ.

Η ανεργία στη χώρα μας, σύμφωνα και με ξένες πηγές, ανέρχεται στο 13% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Αν σε αυτό το ποσοστό προσθέσετε και τη συγκαλυμμένη ανεργία, δηλαδή τους επιδοτούμενους άνεργους, τους απασχολούμενους για δύο τρεις μήνες στα κοινοτικά δήθεν επιμορφωτικά προγράμματα, το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνάει το 20%. Στη νεολαία ειδικά φτάνει το 30%.

Δεύτερο: Οι σχέσεις εργασίας έχουν ανατραπεί. Αντί να αξιοποιηθεί η επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση, ώστε να έχουμε μια πραγματική μείωση του χρόνου εργασίας, χωρίς μείωση των αποδοχών και με διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, έχουμε την αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και την κατάργηση ουσιαστικά κάθε εργατικού δικαιώματος.

Τρίτο: Το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης έχει τιναχτεί στον αέρα και το λεγόμενο κράτος πρόνοιας, για το οποίο τόσα ακούγαμε στο παρελθόν, έχει πάει περίπατο.

Η κατάσταση αυτή ασφαλώς κάποιους ευνοεί, που δεν είναι άλλοι από τους ντόπιους και ξένους μεγάλους κεφαλαιούχους. Αυτοί ευνοούνται από την πορεία προς την ΟΝΕ, αυτοί θέλουν την ΟΝΕ, τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετεί. Κι όλοι γνωρίζετε πως το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, δε γνωρίζει τι θα πει εθνικό όφελος, πηγαίνει εκεί όπου αβγαταίνει χωρίς να λογαριάζει παραδόσεις, εθνικά συμφέροντα, εθνικό πολιτισμό, εθνικά εδάφη. Ενας στόχος που ευνοεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, που δε γνωρίζει τι θα πει πατρίδα, πώς μπορεί να είναι εθνικός στόχος;

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω και τούτο. Η κυβέρνηση και όσοι συμφωνούν μαζί της, που παρουσιάζουν την ΟΝΕ ως εθνικό στόχο και καλούν το λαό να τα δώσει όλα ώστε αυτός ο στόχος να επιτευχθεί, δεν του λένε όμως λέξη για το τι θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου του 2001, όταν δηλαδή θα είμαστε στην ΟΝΕ. Θα σταματήσει μήπως η λιτότητα; Θα μειωθεί ουσιαστικά η ανεργία; Θα υπάρξει πραγματική μείωση του χρόνου εργασίας με παράλληλη αύξηση των μισθών και ημερομισθίων, ώστε ο εργαζόμενος να αρχίσει να παίρνει πίσω τα χαμένα; Θα υπάρξει πραγματική διεύρυνση των δικαιωμάτων του; Θα υπάρξουν σταθερές σχέσεις εργασίας; Θα αποκατασταθεί και θα ενισχυθεί το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης; Θα υπάρξει δίκαιη φορολόγηση;

Πιστεύω πως όχι μόνο δε θα γίνει τίποτα απ' όλα αυτά, αλλά μετά το 2001 η κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο. Νέες δυσκολίες και προβλήματα από εκεί και μετά θα αρχίσουν. Κι αν δεν είναι έτσι, ας το διαψεύσει η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας στοιχεία και αποδείξεις για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και γενικότερα όλου του ελληνικού λαού.

Εκλογές 13 Ιούνη

Αγαπητοί σύντροφοι,

Οπως είναι γνωστό στις 13 Ιούνη θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Στις εκλογές αυτές πρέπει να δοθεί ένα σκληρό μάθημα στην κυβέρνηση. Να καταψηφιστεί. Να πληρώσει την υποταγή στα ντόπια και ξένα μεγάλα συμφέροντα.

Το ΚΚΕ σάς καλεί, όσοι μπορείτε, να κατέβετε στην πατρίδα να ψηφίσετε και να μαυρίσετε όλους εκείνους που κυβέρνησαν την Ελλάδα και την έκαναν προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ και υπηρέτη των Αμερικάνων και της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας.

Σας καλεί να δώσετε δύναμη στο ΚΚΕ για να παλέψει από ισχυρότερες θέσεις για την Ελλάδα, για τους εργαζόμενους και τους μετανάστες. Για να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και ενότητα".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ