Τετάρτη 5 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μινωικές τοιχογραφίες σε ανάπτυξη

Η άποψη του Εβανς για τη Μινωική Κνωσό είναι αυτή που βλέπει ο σημερινός επισκέπτης. Στις συμπληρωμένες τοιχογραφίες του ανακτόρου ο επισκέπτης θα αναγνωρίσει ακόμα το πινέλο και κατ' επέκταση τη φαντασία τουΖιλιερόν (ζωγράφος, ο οποίος ζωγράφισε πάνω στην αναστήλωση του μινωικού ανακτόρου από τον Εβανς).

Σε αυτό το πνεύμα κινούμενος, αλλά με διαφορετικό βλέμμα, ο Βρετανός αρχαιολόγος και ζωγράφος Μαρκ Κάμερον,που επίσης δούλεψε στα τέλη της δεκαετίας του '60 στην Κνωσό, φτιάχνει τα δικά του σχέδια, πιθανολογώντας για την αρχική μορφή των μινωικών τοιχογραφιών και βασιζόμενος στα θραύσματα που έχουν αποκαλυφθεί. Είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται για συντήρηση ούτε αποκατάσταση, αλλά για μια δημιουργική - καλλιτεχνική συμβολή στην αποκρυπτογράφηση της μινωικής γλώσσας και των συμβόλων έτσι όπως την ερμηνεύει ο μελετητής.

Τα έργα του Μαρκ Κάμερον (περίπου 50 σχέδια και υδατογραφίες), ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1984, εκτίθενται από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης,συνοδευόμενα από αντικείμενα των ανασκαφών που παραχώρησε η αρμόδια Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Κρήτη. Στην έκθεση με τον τίτλο "Τοιχογραφία: ένα διαβατήριο για το παρελθόν. Η Μινωική Κρήτη με τη ματιά του Μαρκ Κάμερον",που επιμελήθηκε ο δρ. Ντον Εβελι, ο επισκέπτης θα δει σε φυσικό μέγεθος ένα μινωικό δωμάτιο και το διακοσμητικό του πρόγραμμα με τη ματιά του Κάμερον, αλλά θα ενημερωθεί με σχέδια για ενημερωτικούς πίνακες για τις τεχνικές ζωγραφικής των μινωιτών, τα χρώματα, τα εργαλεία κ.ά.

Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα από την υπουργό Πολιτισμού, Ελισάβετ Παπαζώη και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 5 Σεπτεμβρίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ