Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 1999

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Ξεκίνημα την Πέμπτη από τη Βόρεια Ελλάδα

Οι πρώτες προεκλογικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται αυτήν την Πέμπτη ταυτόχρονα σε 5 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους,με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.Στην Κοζάνη,με τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ. Στις Σέρρες,με τον Κ. Παρασκευά,μέλος του ΠΓ. Στην Αλεξανδρούπολη,με τον Στρ. Κόρακα,μέλος της ΚΕ και βουλευτή. Στην Καβάλα,με τον Γ. Θεωνά,ευρωβουλευτή.


ΣΕΛ.  5

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Οι κίνδυνοι της υποταγής μεγαλύτεροι από τις δυσκολίες της αντίστασης

Μικρή χώρα μπορεί να είμαστε, αλλά τα εμπόδια μπορεί να τα βάλει και μια μικρή χώρα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δουλεύει για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ όχι από ρεαλισμό, αλλά από δουλοπρεπή επιλογή!

Το ΚΚΕ προτείνει:

  • Συνεχή αγώνα ώστε να μη νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού το "νέο" ΝΑΤΟ. Υπάρχει έδαφος για να μπουν εμπόδια στο νέο δόγμα του. Διάτρητα τα επιχειρήματα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος ή ότι η παραμικρή διαφοροποίηση από το ΝΑΤΟ θα φέρει τη χώρα προ των πυλών μεγάλων κινδύνων σε βάρος ακόμα και της ακεραιότητας της χώρας. Οι κίνδυνοι από την υποταγή στο ΝΑΤΟ είναι ασύγκριτα μεγαλύτεροι από τις δυσκολίες που έχει η αντίσταση.
  • Αναγκαίος ο προγραμματισμός μιας λίγο ή πολύ μακρόχρονης δράσης κατά του ΝΑΤΟ, με θετικές θέσεις και στόχους για μια διαφορετική Ελλάδα από τη σημερινή ΝΑΤΟική. Δεν αρκεί ένα αντιπολεμικό κίνημα απλά, αλλά χρειάζεται ένα παλλαϊκό κοινωνικοπολιτικό κίνημα κατά του ΝΑΤΟ, κατά των δεσμεύσεων που επιβάλλει στην Ελλάδα, ένα κίνημα του αγωνιστή λαού κατά κυβερνήσεων και κομμάτων που πειθαρχούν και δουλεύουν για το νέο δόγμα. Κίνημα με οράματα αλλά και κίνημα έργων.

ΣΕΛ.  6   -   8

Πρωτομαγιάτικα συλλαλητήρια αντεπίθεσης

Αρκετοί ξαφνιάστηκαν. Ορισμένοι "ξίνισαν" τα μούτρα τους. Οι πολλοί, όμως, ήταν εκεί, στις πρωτομαγιάτικες αγωνιστικές, ταξικές και αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και πορείες, που φέτος ήταν ολοφάνερα πολύ μαζικότερες και μαχητικότερες από τις προηγούμενες χρονιές, σε όλη τη χώρα, πρώτα και κύρια στην Αθήνα, απομονώνοντας ταυτόχρονα τους μετρημένους συμβιβασμένους συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ. Ηταν ένα ελπιδοφόρο γεγονός, με ιδιαίτερη σημασία. Οπως και οι μεγάλες, πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και μαχητικές πορείες, σε όλο σχεδόν τον κόσμο, που αποτέλεσαν, ταυτόχρονα, ένα παγκόσμιο εργατικό δημοψήφισμα καταδίκης του πολέμου.


ΣΕΛ.  3,    16,    20   -   21

Τα ΝΑΤΟικά ψεύδη

Ο Γερμανός ανώτατος δικαστής Μπερντ Χάνφελντ αναφέρει σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα: "Υπάρχουν επίσημες εκθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στο χρονικό διάστημα μεταξύ Νοέμβρη 1998 και Μάρτη 1999 προς διάφορα γερμανικά διοικητικά δικαστήρια, στις οποίες ρητά αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν συστηματικές διώξεις Αλβανών στο Κόσσοβο. Στις εκθέσεις αναφέρεται ότι τα μέτρα των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων ασφαλείας στρέφονται κατά του UCK, που, χρησιμοποιώντας τρομοκρατικά μέσα, αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του Κόσσοβου. Γι' αυτό και απορρίφθηκαν πολλές αιτήσεις Κοσσοβάρων για ασυλία..."!!!

Οι ίδιοι, δηλαδή, ισχυρίζονται ότι η ΝΑΤΟική προπαγάνδα περί "εθνοκαθάρσεως" και άλλα συναφή, στην οποία δυστυχώς παίρνουν μέρος και ορισμένοι δαχτυλοδειχτούμενοι Ελληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι, χοντροκομμένα ψεύδεται...



Τα πάντα στην υπηρεσία των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών θέτει η κυβέρνηση, που τους καλεί να λάβουν θέσεις για το "φαγοπότι" που θα ακολουθήσει μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, που εξακολουθούν να σπέρνουν το θάνατο και την καταστροφή και με τη δική της υπογραφή. Για την κυβέρνηση "πρώτα η Ελλάδα" σημαίνει "πρώτα η πλουτοκρατία", καταγγέλλει το ΚΚΕ με αφορμή τη συνάντηση Παπαντωνίου με μεγαλοεπιχειρηματίες


ΣΕΛ.  25
ΝΑΤΟ
Κτηνωδία η απάντηση στις κινήσεις καλής θέλησης

Και δεύτερο λεωφορείο, μέσα σ' ένα 24ωρο, γεμάτο άμαχους πολίτες - κυρίως γυναικόπαιδα - βομβάρδισαν χτες οι ΝΑΤΟικοί εγκληματίες, σπέρνοντας τη φρίκη και το θάνατο. Κι ενώ η Γιουγκοσλαβία ισοπεδώνεται απ' άκρη σ' άκρη και ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος προβαίνει σε κινήσεις καλής θέλησης, απελευθερώνοντας τους 3 Αμερικανούς πεζοναύτες, η ρωσική διπλωματική μηχανή, με μηχανοδηγό τον Τσερνομίρντιν, συνεχίζει τις προσπάθειές της, αλλά μόνο ερωτηματικά προβάλλουν από το μακρύ και σκοτεινό τούνελ...


ΣΕΛ.  13   -   16
21Ο ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ξεσηκωμός ενάντια στον πόλεμο

Στην παραπέρα ενίσχυση και κλιμάκωση του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του ελληνικού λαού και της νεολαίας στοχεύει το 21ο Δεκαήμερο Ειρήνης, που ξεδιπλώνει ήδη τις πολύμορφες εκδηλώσεις του σε όλη τη χώρα και προχωρά προς την κορύφωσή του, τη μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 9 Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.


ΣΕΛ.  9

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ