Τετάρτη 5 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Θεατρική Ανοιξη" και πρεμιέρες

H "Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης"" διοργανώνει (6 - 23/5), στο θέατρο "Αμαλία" της Θεσσαλονίκης, την έκτη ετήσια συνάντηση θεατρικών αναζητήσεων "Θεατρική Ανοιξη".Στη συνάντηση μετέχουν θίασοι από όλο τον κόσμο για ένα διάλογο καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν επτά θίασοι (τέσσερις από Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Σλοβενία και τρεις ελληνικοί), που θα δώσουν συνολικά 17 παραστάσεις.

Την αυλαία του Φεστιβάλ θα ανοίξει το θέατρο "Δόλιχος" με το έργο του Ρίτσαρντ Καλινόσκι "Το κτήνος στο φεγγάρι",σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού (παραστάσεις 6 - 8/5). Ακολουθεί στις 10/5 το θέατρο "Αρένα ντελ Σόλε" από την Μπολόνια με το "Το πιο μεγάλο μιούζικαλ του κόσμου", που ερμηνεύει ο Πάολο - Μαρία Βερόνικα.Στις 12/5 εμφανίζεται ο γαλλικός θίασος "Κινούμενα σχέδια και σαρδέλες" από τη Μασσαλία, με το "Χορό των Μοϊκανών". Από 13 έως 15/5 το "Παλκοσένικο" του Χρίστου Τσάγκα θα παρουσιάσει το "Υπόγειο" του Ντοστογιέφσκι.

Ακολουθεί (17, 18/5) η παράσταση "Silence, silence, silence" ("Σιωπή, σιωπή, σιωπή") του θεάτρου "Μπλάντισκο" από τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, το οποίο έχει θριαμβεύσει σε πολλά φεστιβάλ. Στις 20, 21/5 βρετανικός θίασος θα παρουσιάσει τον σαιξπηρικό "Μάκβεθ". Το φεστιβάλ θα κλείσει με τη "Μικρή Πόρτα" της Ξένιας Καλογεροπούλου και το "Παραμύθι για δύο" του Φίλιπ Ρίντλεϊ, σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου.

  • Πρεμιέρα, σήμερα, στη Β Σκηνή του "Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας",με τη "Φωτιά στο πρόσωπο" του νέου Γερμανού συγγραφέα Μάριους Βαν Μάγιενμπουργκ,σε μετάφραση - σκηνοθεσία Ελευθερίας Σαπουντζή,σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Γιαννούλη, Ελένης Στρούλια και μουσική Θοδωρή Αμπαζή.Παίζουν: Κώστας Αβραμιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Νέστωρ Κοψίδας, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Φίλιππος Λάζαρης.Παράλληλα, οργανώνεται έκθεση τεσσάρων νέων εικαστικών, των: Βάσως Γκαβαϊσέ, Ανδρέα Λυμπεράτου, Θοδωρή Ραυτόπουλου, Ευτύχη Πατσουράκη,στο φουαγιέ του θεάτρου, με αφορμή την παράσταση. Το έργο, που τιμήθηκε με το βραβείο για νέους συγγραφείς, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
  • Το 3ο Εργαστήρι Ηθοποιών της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου,στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας "Αρχαίο Δράμα - Διευκρινίσεις", θα παρουσιάσει το έργο "Οι μηχανές του δόλου και του τρόμου",βασισμένο στον ατρειδικό κύκλο των έργων του Ευριπίδη. Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση - σύνθεση - διδασκαλία Νίκου Περέλη,σκηνικά Ανδρέα Σαραντόπουλου,κοστούμια Ρένας Γεωργιάδου,μουσική Γιάννη Μεταλινού.Ζωντανές μουσικές παρεμβάσεις κάνει ο Σπύρος Ηλιάδης.Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 16/5.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ