Τετάρτη 5 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Χημεία" ήχων και λόγων

Ενα ακόμη "ταξίδι" σε ρυθμούς βαλκανικούς, δοσμένους μέσα από την ιδιότυπη και συναρπαστική "γλώσσα" των χάλκινων πνευστών, προσφέρει η Μπάντα της Φλώρινας με τον τελευταίο (δεύτερο) δίσκο της "Μπάντα Φλώρινας ΙΙ". Ο δίσκος είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του παραδοσιακού συγκροτήματος των αδελφών Βαλκάνη, που ιδρύθηκε από τον πατέρα τους κυρ - Τάσο το 1960 και του μουσικού Φλώρου Φλωρίδη. Ορχήστρες όπως αυτή κράτησαν ζωντανά έναν ήχο και μια παράδοση, που έφθασαν στα Βαλκάνια μέσω των στρατιωτικών ορχηστρών του 19ου αιώνα. Δημιούργησαν ένα νέο ήχο στην ήδη υπάρχουσα μουσική των χωρών της Βαλκανικής, αποτελώντας και στη χώρα μας, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, ένα ιδιαίτερο είδος, παραδομένο στις κλίμακες, στους τρόπους και στη ρυθμική της περιοχής.

Ο δίσκος περιλαμβάνει δεκατρία παραδοσιακά τραγούδια σε διασκευές των Γιώργου Βαλκάνη, Λάζαρου Βαλκάνη και Φλώρου Φλωρίδη. Στη μουσική συντροφιά έχουν προστεθεί και δύο νέα μέλη, ο Νεκτάριος Καρατζής (ακουστικό μπάσο) και ο Νίκος Ψωφογιώργος (τύμπανα), προσδίδοντας στην μπάντα ένα νέο ήχο.

  • "Μικρές αγγελίες" είναι ο τίτλος της τελευταίας δισκογραφικής δουλιάς του Μιχάλη Σιγανίδη με ερμηνευτές τους Σωκράτη Μάλαμα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Σαββίνα Γιαννάτου, Αργύρη Μπακιρτζή, Ισίδωρο Παπαδάμου, Γιώργο Μακρή, Μαριώ και άλλους. Ο Μ. Σιγανίδης, που κυρίως τον έχουμε γνωρίσει από τη συμμετοχή του στα συγκροτήματα "Χειμερινοί Κολυμβητές" και "Πριμαβέρα εν Σαλόνικο", καταθέτει δώδεκα τραγούδια - αγγελίες, που απαρτίζουν το παζλ ενός ολοκληρωμένου έργου διάρκειας 56 λεπτών.
  • Μια ευχάριστη έκπληξη μας έρχεται από το Βερολίνο και αφορά στην πρώτη δισκογραφική κατάθεση του ελληνικού σχήματος "Ανώνυμοι".Μια συντροφιά εραστών της ελληνικής μουσικής, που με ευαισθησία και μεράκι παρουσιάζει ένα πρώτο δείγμα της δουλιάς της. Οι Κώστας Χριστοδούλου, Λεωνίδας Αδαμίδης και Νίκος Φυντανίδης,πλαισιωμένοι από τέσσερις φίλους τους μουσικούς, προσφέρουν ένα δίσκο από τον οποίο αναβλύζουν ελληνικά ηχοχρώματα. Από την ερωτική "Κραυγή", σ' ένα "Ουράνιο ταξίδι", παραδομένο στα φτερουγίσματα του μπουζουκιού και από τον "Καραγκιόζη", αυτό το "παλικάρι της σκιάς", στο νοσταλγικό "Από τον Ολυμπο ψηλά". Τέσσερα τραγούδια, σε στίχους των Αρη Κόκκοβα και Νίκου Λυγερού,τα οποία ξεχωρίζουν και για την επιτυχημένη ενορχήστρωση.
  • Μερικά από τα ωραιότερα δημοτικά τραγούδια ερμηνεύει η Νάντια Καραγιάννη,στην τελευταία δισκογραφική της δουλιά με τίτλο "Οι τόποι της καρδιάς μου". Συνοδοιπόρος της ο γνωστός τραγουδιστής Μπάμπης Τσέρτος.
  • "Τον έρωτα ρώτα" είναι ο τίτλος του δεύτερου προσωπικού δίσκου της Αθηνάς Μόραλη,που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό. Ερμηνεύει τραγούδια των Χρ. Νικολόπουλου, Παντ. Θαλασσινού, Τ. Γκρους, Βαγγ. Γεωργίου, Γ. Αραπάκη, Στ. Χατζηευσταθίου, Ηλ. Κατσούλη και Α. Δασκαλόπουλου, σε ενορχήστρωση Γ. Ιωάννου.
  • Τον πρώτο της προσωπικό δίσκο καταθέτει η Θεοδοσία Τσάτσου,μετά την αποχώρησή της από τους "Μπλε". Τίτλος του "Υποπτος Κόσμος". Ενα παιχνίδι της φαντασίας, μια μουσική ενότητα, στην οποία κυριαρχεί η δυναμική ερμηνεία της Θ. Τσάτσου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ