Συγκλονιστικές εμπειρίες και έντονες συγκινήσεις αποκόμισε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στη Γιουγκοσλαβία, από τις επισκέψεις που έκανε σε βομβαρδισμένες περιοχές κι από την επαφή που είχε με το λαό της γειτονικής χώρας. Μεταξύ άλλων η αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφτηκε την περιοχή Πάντσεβο καθώς και την πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνας Νόβισαντ, όπου έχουν πληγεί βάρβαρα παραγωγικές μονάδες και γέφυρες. Ακόμα συμπαραστάθηκε άμεσα στο γιουγκοσλαβικό λαό και ειδικότερα στο λαό του Βελιγραδίου, με τον οποίο είχε μια συγκινητική επαφή, πάνω σε μια από τις γέφυρες που έκοψαν την παλιά με τη νέα πόλη, δεδομένου ότι τις χωρίζει ο παραπόταμος του Δούναβη Σάβα.
Στο Πάντσεβο ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης, και τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας δοκίμασαν έντονα αισθήματα αγανάκτησης, όταν επισκέφθηκαν δύο ολοσχερώς καταστραμμένα εργοστάσια. Το ένα ήταν το εργοστάσιο "Γιούτβα" που παρήγε ψεκαστικά αεροπλάνα για γεωργική χρήση. Το δεύτερο ήταν το πετροχημικό εργοστάσιο της Γιουγκοσλαβίας. Ακόμη, οι Ελληνες κομμουνιστές συνάντησαν τον νομάρχη του Πάντσεβο, ενημερώθηκαν αναλυτικά για το μέγεθος των καταστροφών και είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν την αλύγιστη θέληση για αντίσταση του σέρβικου λαού.
Ιδια ήταν τα συναισθήματα και οι διαπιστώσεις κατά την επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνας.Για την ακρίβεια η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ δεν κατάφερε να φτάσει στο Νόβισαντ, γιατί οι αμερικανο-ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές είχαν φροντίσει να βομβαρδίσουν και τις τρεις γέφυρες που υπήρχαν και ένωναν τις δύο όχθες του Δούναβη. Αλλωστε, ο σκοπός της επίσκεψης ήταν μια άμεση επαφή με την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Η αντιπροσωπεία είδε και τις τρεις κατεστραμμένες γέφυρες, από τις οποίες η καινουργότερη ήταν και το κόσμημα της πόλης, ενώ η μεσαία είχε φτιαχτεί πριν από 70 χρόνια και έχει καταστραφεί τρεις φορές: Τις δύο - μια το 1941 και δεύτερη το 1944 - από τους Γερμανούς φασίστες και, τώρα, από τους Αμερικανούς.
Μετά την επίσκεψη στις κατεστραμμένες γέφυρες ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο της κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής της Βοϊβοντίνας Μπόσκο Περόσεβιτς για την κατάσταση στην περιοχή και το ηθικό του λαού. Ο Μπ. Περόσεβιτς, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι όλες οι μειονότητες της Βοϊβοντίνας ζουν ειρηνικά εδώ και πολλά χρόνια, ότι έχουν ψηλό το φρόνημα κι ότι αγανακτούν με την προσπάθεια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ να δημιουργήσουν προβλήματα, χρησιμοποιώντας πυραύλους και βόμβες.
Η αντιπροσωπεία του Κόμματος έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός αυτό που ανέφερε ο Βοϊβοντίνος ηγέτης, γεγονός που φανερώνει ότι τη διχόνοια ανάμεσα στους λαούς, τις μειονότητες και τις εθνότητες επιχειρεί να τη δημιουργήσει και να τη βαθύνει ο ιμπεριαλισμός με την πολιτική και την πρακτική του.
Εντυπωσιακή και άκρως συγκινητική ήταν η άμεση επαφή που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με το λαό του Βελιγραδίου, που τις νύχτες φυλάει τις γέφυρες του παραπόταμου Σάβα. Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τη γέφυρα "Μπράνκο" όπου ήταν συγκεντρωμένοι χιλιάδες Σέρβοι και ανάμεσά τους πολλοί Ελληνες. Ο Χαρίλαος Φλωράκης, που απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους, έγινε δεκτός με θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα και συνθήματα στα ελληνικά και στα σερβικά, τα οποία φώναζαν όλοι οι συγκεντρωμένοι, Ελληνες και Σέρβοι, ο καθένας στη γλώσσα του: "Τιμημένο ΚΚΕ", "ΚΚΕ το Κόμμα σου λαέ", "Ζήτω η Ελλάδα", "Ελλάδα, Ελλάδα, ΚΚΕ".
"Σήμερα, είπε στο χαιρετισμό του ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, νιώθω ανάμεικτα αισθήματα. Νιώθω αισθήματα αγανάκτησης, αισθήματα συγκίνησης και θαυμασμού. Το απόγευμα πήγαμε στο Πάντσεβο κι εκεί είδαμε τις καταστροφές. Και το αίσθημα που νιώσαμε ήταν αίσθημα αγανάκτησης. Δείξανε και δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο οι αμερικανο-ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές που εμφανίζονται με το προσωπείο της υπεράσπισης δήθεν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είδαμε τον κόσμο στους δρόμους του Βελιγραδίου. Φαινόταν στο πρόσωπό τους η αποφασιστικότητα, η ηρεμία και η διάθεση για παραπέρα αντίσταση. Αυτό μας προκάλεσε αισθήματα θαυμασμού. Αλλά τούτο το αποψινό σας, ομολογώ, μ' έκανε να νιώσω βαθιά συγκίνηση. Δεν είναι μόνο αυτό που βλέπετε αλλά όπως βλέπετε έχω κάποια ηλικία. Εζησα τα χρόνια της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Ξέρετε ποιο ήταν τότε το σύνθημα της ελληνικής νεολαίας που μάχονταν; "Πολεμάμε και τραγουδάμε". Αυτό που μου προκάλεσε απόψε τη μεγάλη συγκίνηση είναι που σας βλέπω να τραγουδάτε και να πολεμάτε με το δικό σας τρόπο. Σας χαιρετώ και να 'στε βέβαιοι ότι η νίκη θα είναι με τους λαούς των Βαλκανίων και, πριν απ' όλα, με το Σερβικό λαό.
Μια πολύ ουσιαστική και σημαντική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Ενωσης Σέρβων Δημοσιογράφων Ντούσαν Πάβιοβιτς είχε ο παλαίμαχος Ελληνας Δημοσιογράφος Γ. Τσαπόγας, που συνόδεψε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Βελιγράδι. Ο Γ. Τσαπόγας μετέφερε στον εκπρόσωπο των Σέρβων λειτουργών του Τύπου μήνυμα συμπαράστασης του ΓΓ της ΕΣΗΕΑ Μ. Μαθιουδάκη, του ΔΣ του Συνδέσμου Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης 1941 - 44 και μήνυμα του Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ. Επίσης εξέφρασε, προσωπικά, την αγανάκτησή του για το βομβαρδισμό του κτιρίου της Γιουγκοσλαβικής ραδιοτηλεόρασης, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως έγκλημα κατά της πληροφόρησης.
Ο Γ. Τσαπόγας ενημέρωσε τον Ντούσαν Πάβλοβιτς για την αντικειμενική πληροφόρηση που δίνουν οι Ελληνες δημοσιογράφοι και ιδιαίτερα οι απεσταλμένοι στη Γιουγκοσλαβία και για τη στήριξή τους από την ΕΣΗΕΑ, η οποία εξέδωσε δύο ανακοινώσεις - απαντήσεις στον Α. Γουάιτ και στις απαράδεκτες δηλώσεις Ανδριανόπουλου. Και οι δυο πλευρές επισήμαναν την ανάγκη στενής συνεργασίας στην κοινή προσπάθεια αντικειμενικής ενημέρωσης σε αντίθεση με την οργανωμένη παραπληροφόρηση. "Θα σπάσουμε το φράγμα των κουφών", δήλωσε ο Σέρβος γενικός γραμματέας των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι η Γιουγκοσλαβία είναι έτοιμη να βοηθήσει κάθε δημοσιογράφο που θα ήθελε να δει την αλήθεια.