Κυριακή 25 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μικρός λαός και πολεμά...

Τι θα μπορούσε να κάνει ένα ΟΧΙ της Ελλάδας, όταν το ΝΑΤΟ αποφάσιζε να κάνει πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία; Μπορούσε να αντισταθεί η Ελλάδα, κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), στη δύναμη των ισχυρών και στον πόλεμο πολύ περισσότερο να τον αποτρέψει; Είναι μικρή χώρα και είναι υποχρεωμένη να είναι σε τέτοιους οργανισμούς. Αν ένα ΟΧΙ έστρεφε τα φονικά όπλα ενάντια στην Ελλάδα; Τότε δε θα είμαστε στην ίδια τραγική θέση σαν τη Γιουγκοσλαβία;

Αυτά είναι μερικά ερωτήματα, με τον ίδιο πυρήνα σκέψης, που αναδεικνύονται στο όνομα της ρεαλιστικότητας της αντιμετώπισης της κατάστασης από την κυβέρνηση, στο όνομα μιας αντικειμενικής πραγματικότητας που διαμορφώνεται παρά τη θέλησή της, από τα ισχυρά κράτη, και που η ίδια (μέσα σ' αυτή τη δύσκολη κατάσταση) ακολουθεί την πιο σωστή για τα συμφέροντα της χώρας πολιτική...

* * *

Το ΟΧΙ μιας κυβέρνησης στον πόλεμο που διεξάγεται από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), στη γεωγραφική περιοχή που ανήκει το κράτος που κυβερνά, αλλά και σε κάθε πόλεμο των ιμπεριαλιστών για την υποταγή των λαών, συσπειρώνει την πλειοψηφία του λαού, ενισχύει το κίνημα και δίνει τη δυνατότητα, τη δύναμη και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της όποιας απειλής επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσει το ΝΑΙ στον πόλεμο και την εμπλοκή της σ' αυτόν. Το ΟΧΙ της κυβέρνησης θα σήμαινε ΟΧΙ στη "νέα τάξη", το ΝΑΙ, σημαίνει ΝΑΙ στη "νέα ιμπεριαλιστική τάξη".Βεβαίως, ο πρωθυπουργός άλλα έχει στο μυαλό του και το αποκάλυψε λέγοντας ότι "η ελληνική κοινή γνώμη διάκειται πολύ αρνητικά στη μεγάλη της πλειοψηφία, εναντίον κάθε στρατιωτικής επέμβασης, δεδομένου ότι έχει ζήσει πολύ σκληρές εμπειρίες, όπως αυτές του εμφυλίου πολέμου με την παρέμβαση των κομμουνιστών και της Σοβιετικής Ενωσης"!

Ο ελληνικός λαός έχει ζήσει στο πετσί του την αγγλική ιμπεριαλιστική επέμβαση το 1944, μετά την απελευθέρωση, την αμερικανική ιμπεριαλιστική επέμβαση, όντως στον εμφύλιο, που έσπρωξαν το λαϊκό κίνημα για να το τσακίσουν οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές και το ντόπιο κατεστημένο από κοινού. Και ήταν οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ μαζί με την άρχουσα τάξη που "κάθισαν στο σβέρκο" του ελληνικού λαού, από την εποχή του εμφυλίου, φορώντας του το δικό τους ζυγό ως τα σήμερα.Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο πρωθυπουργός ως μέθοδο καθυπόταξης του λαού, γι' αυτό προσφεύγει στον ωμό αντικομμουνισμό και την αντιστροφή της ιστορίας και των πραγματικών γεγονότων, για να δικαιολογήσει την πολιτική της κυβέρνησής του και την εμπλοκή στον πόλεμο. Τη δύναμη του λαϊκού κινήματος φοβάται, αποκαλύπτοντας την αδυναμία της κυβέρνησής του να βρει λαϊκά στηρίγματα και βρίσκεται αγκαλιά με τους ιμπεριαλιστές για να τσακίσει το λαό, υπηρετώντας την κυρίαρχη τάξη.

* * *

Ο ελληνικός λαός, από την άποψη της κοινωνικής ψυχολογίας, αλλά και από την άποψη της συνείδησης, έχει σε υψηλό βαθμό αντιαμερικανικά, αντιΝΑΤΟικά και αντιπολεμικά φρονήματα.Οι λαϊκές παραδόσεις, η ιστορική του πείρα από τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αποδεικνύουν ότι δεν ανέχεται την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων του, δεν ανέχεται την υποταγή και απ' αυτή τη σκοπιά είναι παραδοσιακά αλληλέγγυος με κάθε καταπιεζόμενο λαό.Ολ' αυτά, ζυμωμένα στη συνείδησή του τον κάνουν να φωνάζει ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο.

Είναι επίσης γνωστό και γίνεται ακόμη πιο ανάγλυφα αποκαλυπτικό ότι οι κυβερνήσεις των κρατών που συμφώνησαν και συμμετέχουν στον πόλεμο, δημιούργησαν συνείδηση αποδοχής της δολοφονικής τους επιθετικότητας πρώτ' απ' όλα στους δικούς τους λαούς. Φρόντισαν και καλλιεργούν ψυχολογία και συνείδηση ότι με πολεμικές ενέργειες επιβάλουν την ελευθερία, τη δημοκρατία, εναντιώνονται στις "εθνικές καθάρσεις" των Σέρβων, αυτά είναι τα προσχήματα και συνεχίζουν με ένταση στην ίδια κατεύθυνση. Γι' αυτό τα ΜΜΕ στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη αποσιωπούν την πραγματικότητα στη Γιουγκοσλαβία. Γνωρίζουν ότι αν πουν την αλήθεια, οι κυβερνήσεις θα χάσουν τη λαϊκή ανοχή. Αυτό και μόνο αποκαλύπτει τη δύναμη της λαϊκής παρέμβασης και δράσης στο σταμάτημα ενός πολέμου.

Ενα ΟΧΙ της κυβέρνησης στο ΝΑΤΟ θα κατέτασσε ένα ακόμη κράτος και μάλιστα των Βαλκανίων στο πλευρό του γιουγκοσλαβικού λαού, που πολεμά ενάντια στο ληστρικό ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά στον αγώνα του και ένας ακόμη παράγοντας μείωσης της ΝΑΤΟικής πολεμικής δύναμης. Το ΟΧΙ, συνοδευόμενο από πρακτικά μέτρα άρνησης συμμετοχής στις λεγόμενες "συμβατικές υποχρεώσεις", θα δυσκόλευε σημαντικά, αν δεν εμπόδιζε τις πολεμικές ενέργειες.Γιατί θα αποστερούσε όλες τις διευκολύνσεις στο βρώμικο πόλεμο. Από πού θα έβρισκε δίοδο ο στρατιωτικός βαρύς οπλισμός για τα Βαλκάνια, πού θα εύρισκαν την υποστήριξη για την εγκληματική εκστρατεία; (Γεωστρατηγικά η Βόρεια Ελλάδα και η ΠΓΔΜ είναι μονόδρομος). Θα επέστρεφε ο στρατός από Βοσνία και Αλβανία, αδυνατίζοντας τις χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις. Επίσης αν η ελληνική κυβέρνηση έλεγε ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ, όταν σχεδιαζόταν ο πόλεμος, είχε άλλεςδυνατότητες να αναλάβει πρωτοβουλία, με τις κυβερνήσεις των άλλων Βαλκάνιων, (ίσως να μην έδιναν όπως τώρα διευκολύνσεις), και της Ρωσίας (τάχθηκε ενάντια στον πόλεμο), για τη ματαίωσή του. Θα υπήρχε ένας πόλος αντίστασης που θα μπορούσε να εξουδετερώσει ακόμη και την όποια απειλή επικαλείται η κυβέρνηση ενάντια στην Ελλάδα.

Οσο για την απειλή και κυρίως για όσους την επικαλούνται από την Τουρκία, ή ακόμη και το κάλπικο επιχείρημα οτι θα παράδιδε το ΝΑΤΟ στην Τουρκία την επιχειρησιακή ευθύνη στο Αιγαίο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα διατάρασσε τη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Γεγονός που οι ίδιοι οι Αμερικανοί το απεύχονται, όχι γιατί νοιάζονται πραγματικά για το λαό της Ελλάδας, αλλά γιατί στις συνθήκες του νέου δόγματος, του νέου ρόλου και της νέας δομής του, ένα πιθανό ρήγμα δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στο δολοφονικό τους έργο. Επίσης η επιχειρησιακή ευθύνη στο Αιγαίο, με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ,και λόγω συλλογικής ασφάλειας, ανήκει στη "συμμαχία", υπάρχει δηλαδή συγκυριαρχία, Ελλάδας-Τουρκίας, υπο το ΝΑΤΟ, δηλαδή τις ΗΠΑ.Τι θα άλλαζε λοιπόν με το ΟΧΙ της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο απ'αυτό το καθεστώς; Τίποτα, αφού το ΟΧΙ δεν θα σήμαινε και έξοδο ούτε καν απο το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Η υπόθεση οτι θα έδιωχνε το ίδιο το ΝΑΤΟ την Ελλάδα, δεν ευσταθεί τουλάχιστον για τη δοσμένη στιγμή. Είναι σαν να θέλει η ιμπεριαλιστική συμμαχία, με το ρήγμα που θα δημιουργούσε μόνη της, να εμφανίσει αρνητική εικόνα στη συνοχή της, να δυσκολέψει η ίδια την εγκληματική της δράση.

* * *

Υπάρχουν περιθώρια ακόμη και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ για τέτοια στάση ή αυτόματα αυτό θεωρείται απειλή; Το άρθρο 4 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον προβλέπει ότι ένα κράτος - μέλος, μπορεί να διαφωνήσει και να μη συμμετέχει, όταν συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας. Εδώ πραγματικά η κυβέρνηση αντιστρέφει εντελώς την πραγματικότητα. Γιατί ένας πόλεμος στα σύνορά μας, στην ουσία θέτει αυτόματα ζήτημα ασφάλειας της χώρας. Πολύ περισσότερο που η συμμετοχή της Ελλάδας, πέρα από τις διευκολύνσεις στον πόλεμο, γίνεται τόσο με το στρατό στη Βοσνία, που είναι εν δυνάμει εισβολέας, όσο και με το στρατό στην Αλβανία, που επίσης είναι τέτοιος, όπως και με το πολεμικό πλοίο που συμμετέχει στην Αδριατική (η εμπόλεμη ζώνη φτάνει μέχρι το Ιόνιο και τη Λευκάδα), υπό ΝΑΤΟική διοίκηση. Συνεπώς, το επιχείρημα ότι η πλήρης άρνηση εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο με άρνηση υπογραφής, με άρνηση παραχώρησης στρατού και διευκολύνσεων, δε διασφαλίζει τη χώρα, είναι αστήρικτο.Το ΝΑΤΟ σε τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει τη μη γενίκευση του πολέμου στα Βαλκάνια και την Ελλάδα και θέλει την Ελλάδα με τη δική του πλευρά. Αρα και εδώ καταρρίπτεται το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της και τη συμμετοχή σ' όλη τη δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, έχει σίγουρη την ασφάλεια της χώρας. Το αντίθετο γίνεται.

Προβάλλεται επίσης το επιχείρημα ότι αν αντιστεκόταν η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, τότε θα ήταν στην ίδια θέση με τη Γιουγκοσλαβία, δηλαδή πιθανά το ΝΑΤΟ να έκανε επίθεση.Αυτό δεν απορρέει από πουθενά. Γιατί το ΝΑΤΟ να επιτεθεί σε κράτος - μέλος του; Δεν είχε ούτε το πρόσχημα, εκτός και αν η "συμμαχία" μπορεί να χτυπά και κράτη - μέλη της, όταν δεν τη διευκολύνουν. Μα τότε αυτή όχι μόνο δεν είναι συμμαχία, όχι δεν "προστατεύει την ασφάλεια" των κρατών - μελών της, αλλά είναι εχθρικός συνασπισμός. Αρα η κυβέρνηση συμμετέχει σ' ένα εχθρικό συνασπισμό! Γιατί πράγματι τέτοιο είναι το ΝΑΤΟ.

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο αν γίνει πραγματικότητα δημιουργεί εσωΝΑΤΟικές αντιθέσεις και ρήγματα και το απεύχονται οι ΗΠΑ, γι' αυτό και η Ολμπράιτ, επιμένει στις ομόφωνες αποφάσεις και το στέριωμα της συνοχής του ΝΑΤΟ. Με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, η ασφάλεια όχι μόνο βρίσκεται σε κίνδυνο, αλλά ο πόλεμος απειλεί το λαό μας. Και βεβαίως, ο λαός μας θα υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα, τη δική του ανεξαρτησία, τα κυριαρχικά του δικαιώματα, από κάθε ξένη επέμβαση που εκπορεύεται από τη "νέα τάξη πραγμάτων", δεν είναι όμως διατεθειμένος να πολεμήσει για τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.Υπάρχει και ανάλογο ιστορικό παράδειγμα όχι μόνο με την ομόθυμη (με την εργατική τάξη και το κόμμα της στην πρωτοπορία), αντίστασή του στη γερμανική εισβολή και στην παράδοση της Ελλάδας στους χιτλερικούς από την κυβέρνηση Τσολάκογλου, αλλά ακόμη και απ' όλους τους πατριώτες αξιωματικούς που αρνήθηκαν να υπακούσουν στη διαταγή της τότε κυβέρνησης να παραδοθούν και να υποταχθούν στη γερμανική διοίκηση και συνέχισαν να πολεμούν ως τη μάχη της Κρήτης και μετά στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.

* * *

Το πρόβλημα δε βρίσκεται στο ότι μια μικρή χώρα δεν μπορεί να αντισταθεί, αλλά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δε θέλει.Μέσα από τον πόλεμο στα Βαλκάνια, ασκεί πολιτική τέτοια που ανοίγει το δρόμο για την ακόμη μεγαλύτερη οικονομική διείσδυση των Ελλήνων και όχι μόνο επιχειρηματιών για κέρδη και εκμετάλλευση. Γι' αυτό και έχει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα το δίλημμα ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ή ΥΠΟΤΑΓΗ; Θα αντισταθούμε, σύσσωμος ο ελληνικός λαός, αντιτάσσοντας το αντιπολεμικό μέτωπο πάλης στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα αντιπαλέψουμε την κυβερνητική πολιτική ή θα υποταγούμε στην καταστροφική πολεμική πολιτική;Η συνείδηση και το μέλλον του λαού το πρώτο τον προστάζει. Πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών και των δυνάμεων που τον εμπλέκουν σ' αυτόν. Μέση λύση δεν υπάρχει. Η "μικρή" Ελλάδα απ' το μεγάλο λαό της μεγαλούργησε, γι' αυτό έγραψε ιστορία. Ο λαός μπορεί, όταν ο ίδιος θέλει. Δεν είπε τυχαία ο ποιητής το "μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια για όλου του κόσμου το ψωμί...".

Λ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ