Κυριακή 25 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
"Προετοιμάζει επέμβαση στη Σερβία ο Κλίντον"!

Τον καιρό του... ανείπωτου ενθουσιασμού στο εσωτερικό της χώρας για την εκλογή του Κλίντον, υπήρξε και μια φωνή που δεν ενστερνίστηκε ούτε τη δουλοπρέπεια, ούτε το ραγιαδισμό, ούτε υποτάχτηκε στη λογική των αυταπατών που επιχείρησαν, γύρω από το πρόσωπο του Κλίντον, να οικοδομήσουν για τον ιμπεριαλισμό και τις ΗΠΑ οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων.

Η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα,στις 5 Νοέμβρη 1992, την επομένη της εκλογής Κλίντον, θα μπορούσε να εκτιμηθεί ως προφητική. Η πλήρης επιβεβαίωσή της, ωστόσο - ειδικά σε ό,τι αφορά στα σημερινά γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία - δεν οφείλεται ούτε στις μαντικές, ούτε στις προφητικές ικανότητες των κομμουνιστών. Οφείλεται στο γεγονός ότι το ΚΚΕ έχει την υποχρέωση και τη δυνατότητα, απαλλαγμένο από τις δεσμεύσεις της πλουτοκρατίας και δεσμευμένο απόλυτα με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όλου του λαού, να λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

Και ενώ δέσποζε παντού η αμερικανολατρεία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προέβη στις 5.11.92 στην ακόλουθη δήλωση:

"Είναι ακατανόητη η χαρά, αλλά και η δουλοπρέπεια σημαντικού μέρους του πολιτικού κόσμου της χώρας μας, απέναντι στην εκλογή του Μπ. Κλίντον. Στο Λευκό Οίκο έγινε μια αλλαγή προσώπων. Δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης πολιτικής. Ο Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας διακήρυξε κάτι που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Οτι θα ακολουθήσει μια πιο αποφασιστική πολιτική απέναντι στη Σερβία και στα Βαλκάνια γενικότερα. Για μας αυτό σημαίνει πολλά. Ακόμα και προετοιμασία στρατιωτικής επίθεσης".

Νομίζουμε ότι κάθε περαιτέρω σχόλιο είναι περιττό.

Ο "Ριζοσπάστης"

Αξίζει, τέλος, να δούμε πώς εκτιμούσε από τότε ο "Ρ" την εκλογή Κλίντον, σε μια στιγμή - επαναλαμβάνουμε - που σύσσωμα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και ο Τύπος καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες:

"Προσπάθεια εξωραϊσμού του αμερικανικού ιμπεριαλισμού - Ο "ΘΡΙΑΜΒΟΣ" του αποπροσανατολισμού - Σαν "αλλαγή" επιχειρούν να λανσάρουν ΜΜΕ και πολιτικοί τη νίκη του Μπ. Κλίντον". Αυτός ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε ο "Ρ" στις 5.11.92.

Την ίδια μέρα, στην "Αποψη" της εφημερίδας, τονίζονταν τα εξής:

"Η επικράτηση του Μπιλ Κλίντον συνοδεύτηκε από δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών ότι ανοίγει τώρα ο δρόμος για την αίσια λύση των εθνικών μας προβλημάτων. Διαπιστευτήρια δουλοπρέπειας και δημιουργία νέων ψευδαισθήσεων που πολύ σύντομα θα καταρρακωθούν, γιατί δυστυχώς η επόμενη πράξη, όλα δείχνουν ότι θα παιχτεί στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας και όσον αφορά τις προθέσεις των Αμερικανών και τις εξαγγελίες του νέου Προέδρου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Γιατί αν η σημαντικότερη επιδίωξη και το συμφέρον της Ελλάδας πρέπει να είναι η αποκατάσταση και η στερέωση της ειρήνης στα Βαλκάνια, τότε μόνο δεινά πρέπει να περιμένουμε από την αμερικανική πολιτική".

Αυτά έγραφε τότε ο "Ρ". Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ