Σε καθεστώς ομηρίας θέλει να κρατήσει η κυβέρνηση τους αγρότες, που όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στους δρόμους του αγώνα, επιδιώκοντας μάλιστα να καταθέσουν αυτοί και "δηλώσεις μετανοίας" ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα αιτήματά τους.
Ολα τα παραπάνω περιέχονται σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, που από χτες συζητιέται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και υποτίθεται ότι παραγράφει τα φερόμενα ως αδικήματα που τέλεσαν οι αγρότες με τις κινητοποιήσεις τους.
Στο ίδιο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων περιέχονται και διατάξεις που αφορούν τα ναρκωτικά και οι οποίες αποτελούν μία επικίνδυνη χαλάρωση της σχετικής νομοθεσίας, σε σημείο μάλιστα που η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών να έχει ζητήσει την απόσυρσή τους.
Η ρύθμιση για τους αγρότες αναφέρεται στις κινητοποιήσεις του 1997 και ρητά ορίζει ότι εάν αυτοί "υποπέσουν εντός διετίας στις ίδιες αξιόποινες πράξεις, θα συνεχίζεται η παυθείσα ποινική διάταξη". Απαράδεκτες είναι οι αναφορές που γίνονται στην εισηγητική έκθεση για τη διάταξη, αφού οι κινητοποιήσεις χαρακτηρίζονται ως ενέργειες που μείωσαν το κύρος του κράτους και έβλαψαν την ιδιωτική οικονομία, χαρακτηρισμοί που όπως είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής παραπέμπουν στο αλήστου μνήμης διάταγμα 509, με το οποίο διώκονταν τα μετεμφυλιακά χρόνια οι αγωνιστές.
Αντί, τόνισε, να τεθεί τέρμα στις διώξεις, έχουμε μία διάταξη που είναι και κολοβή και απαράδεκτη, με αποτέλεσμα να κρατιούνται οι αγρότες σε καθεστώς ομηρίας. Η διάταξη περιορίζεται μόνο στο 1997, ενώ κινητοποιήσεις υπήρξαν και τα επόμενα χρόνια και αφήνει παράθυρο για συνέχιση των διώξεων με διάφορες άλλες διατάξεις του ποινικού κώδικα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε πως δεν προχωράει η διάταξη στην εξάλειψη του αξιόποινου των πράξεων, αφού λέει ότι η δίωξη συνεχίζεται εάν οι αγρότες ξανακινητοποιηθούν σε δύο χρόνια, διάταξη που γυρίζει τις μνήμες στις διαβόητες "δηλώσεις μετανοίας". Επίσης δε ρυθμίζονται οι αστικές απαιτήσεις κατά των αγροτών, τις οποίες έχουν υποβάλει διάφορες δημόσιες επιχειρήσεις, ζητώντας δισεκατομμύρια από αυτούς που τόλμησαν να κατέβουν στους δρόμους.
"Πρέπει να δοθεί ένα τέρμα καθαρά και απερίφραστα" τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η ομηρία ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού θα μείνει στην ιστορία δίπλα στο διαβόητο ιδιώνυμο του Βενιζέλου.
Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες θα τυγχάνουν ευνοϊκής αντιμετώπισης οι μικροέμποροι ναρκωτικών, με πρόσχημα την προστασία όσων γίνονται "βαποράκια". Ετσι ορίζεται ότι ευνοϊκά θα αντιμετωπίζεται η "διακίνηση ναρκωτικών μεταξύ χρηστών σε μικρή ποσότητα" και έτσι ανοίγει ο δρόμος για μία επικίνδυνη χαλάρωση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Η σχετική πρόβλεψη είχε απασχολήσει και τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, η οποία είχε ζητήσει να αποσυρθεί επειδή είχε κριθεί επικίνδυνη, αφού δεν μπορεί να οριστεί ούτε η μικροποσότητα, αλλά και ελλοχεύει ο κίνδυνος να επωφεληθούν άμεσα οι έμποροι.
Ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι διευκολύνεται η δράση των εμπόρων ναρκωτικών, καθώς η διάταξη αποτελεί ένα βήμα για τη σταδιακή νομιμοποίηση του εμπορίου. Τι σημαίνει "διακίνηση μεταξύ χρηστών" αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να γίνει διακίνηση από μία για παράδειγμα μέχρι και δέκα φορές την ημέρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άνθηση του εμπορίου. Επίσης με τη διάταξη ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση πιστοποιητικών απεξάρτησης "μαϊμού" και δημιουργείται η αυταπάτη ότι μπορεί κάποιος να απεξαρτηθεί μόνος του, παρά τα όσα λένε οι αρμόδιοι επιστήμονες. Οι διατάξεις είναι απαράδεκτες, είπε, πρέπει να αποσυρθούν και να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα για τη στήριξη των θεραπευτικών κοινοτήτων αντί για την περικοπή των κονδυλίων που αυτές υφίστανται από την πολιτική της λιτότητας. Την επιφύλαξη για τις διατάξεις περί ναρκωτικών εξέφρασε και ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Ζαφειρόπουλος.
Ενδεικτικό της περιφρόνησης με την οποία αντιμετώπισε την υπόθεση ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι και το ότι απέρριψε πρόταση να κληθούν στην Επιτροπή φορείς που ασχολούνται με τα ναρκωτικά, με το επιχείρημα ότι τους έχει ακούσει όλους.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει τη δυνατότητα να εκδίδει "ενημερωτικές οδηγίες" προς τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, κάτι που όπως είπε ο Αχ. Κανταρτζής θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των λαϊκών κινημάτων και με το πρόσχημα της δικαστικής συνεργασίας στην ΕΕ θα τεθεί η δικαιοσύνη κάτω από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.
Νωρίτερα η Επιτροπή είχε εγκρίνει τον κώδικα διοικητικής δικονομίας και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ψήφισε "παρών", κάνοντας κριτική σε διατάξεις όπως αυτή της προσωποκράτησης η οποία διατηρείται για χρέη προς το δημόσιο.