Πρωτοβουλία για συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέλαβε ο Κ. Καραμανλής
Τον κίνδυνο μετατροπής των Βαλκανίων σε Μέση Ανατολή αν δεν εξευρεθεί "πολιτική λύση στην αναμέτρηση στη Γιουγκοσλαβία", επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης, καλώντας ταυτόχρονα τον Κ. Σημίτη να εκμεταλλευτεί τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και να προβάλει "με παρρησία" τις "ελληνικές θέσεις".
Σε γραπτή του δήλωση ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επαναλαμβάνει τη διαπίστωσή του ότι "ο κίνδυνος ενός γενικευμένου πολέμου, τον οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η Βαλκανική, δημιουργήθηκε όταν στο Ραμπουγιέ οι δυτικές δυνάμεις αποφάσισαν να υποκύψουν στις απαιτήσεις των μεγαλοϊδεατών Αλβανών και να προσθέσουν στη συμφωνία όρους που οι ίδιοι οι "New York Times" σε πρόσφατο άρθρο τους ομολογούν ότι δεν μπορούσε ποτέ να προσυπογράψει μια κυρίαρχη χώρα".
Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ως πέτρα του σκανδάλου την παράνομη δραστηριότητα του "UCK", που "μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν από τους ίδιους τους Αμερικανούς τρομοκρατική οργάνωση, και που η υποστήριξή της από το ΝΑΤΟ και την Αμερική καθιστά αναξιόπιστη τη συνολική τους δράση στην περιοχή". Η ενίσχυση, προσθέτει, της ένοπλης δράσης παράνομων αποσχιστικών ομάδων, οποιαδήποτε κατάληξη κι αν έχει η συγκεκριμένη αναμέτρηση στη Γιουγκοσλαβία, είναι μια εξέλιξη ιδιαίτερα επικίνδυνη για την περιοχή μας. Η βία γεννά τη βία. Είναι βέβαιο ότι αν φθάσουμε εκεί τα Βαλκάνια κινδυνεύουν να μετατραπούν σε Μέση Ανατολή ή Αφγανιστάν.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι "ο μεγαλοϊδεατισμός των Αλβανών δεν τελειώνει στο Κόσσοβο. Ηδη φαίνονται οι πρώτες συνέπειες για την Ελλάδα στη Βόρειο Ηπειρο, ενώ αποσταθεροποιείται από την παράνομη δράση του UCK και η Δημοκρατία των Σκοπίων και ταυτόχρονα οι Αλβανοί μεγαλοϊδεάτες κυκλοφορούν ήδη ανόητες αξιώσεις με χάρτες της "Μεγάλης Αλβανίας', που περιλαμβάνουν ακόμα και περιοχές της Ελλάδας μέχρι την Πρέβεζα".
Απευθυνόμενος προς την Κ. Σημίτη και υποστηρίζοντας την κυβερνητική πολιτική, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μιλήσει με παρρησία στο ΝΑΤΟ και να απευθυνθεί στην αμερικανική και ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, "διότι εκεί κυρίως βρίσκονται οι σύμμαχοι, για την επίτευξη μιας λογικής λύσης". Εκφράζει μάλιστα την άποψη ότι είναι τόσο παράλογο αυτό που συμβαίνει ώστε ο λόγος του πρωθυπουργού θα ακουστεί και θα επηρεάσει.
Τις θέσεις αυτές εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης και στη συνάντηση που είχε χτες με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Εξερχόμενος τόνισε ότι "τα πράγματα είναι πολύ άσχημα στη Βαλκανική και αυτοί που θα κάμουν αλλιώτικη πολιτική θα αναλάβουν την ευθύνη να βυθίσουν, πιθανότατα, τη Βαλκανική για πολλά χρόνια σε αστάθεια και ενδεχομένως σε τοπικούς πολέμους".
Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για "τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο". Με πρωτοβουλία του Κ. Καραμανλή ορίστηκαν συναντήσεις με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα την ερχόμενη Δευτέρα, με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλο μεθαύριο Παρασκευή, ενώ εκκρεμούσε η συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλα. Από τη Ρηγίλλης διέρρεε ότι σκοπός των συναντήσεων είναι η ανταλλαγή απόψεων για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, αλλά ταυτόχρονα υπενθύμιζαν με νόημα τις θέσεις της ΝΔ για "εθνική συνεννόηση", συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής, κλπ.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποδέχθηκε τη συνάντηση στην οποία και θα εκθέσει τις πάγιες απόψεις του Κόμματος για τη κρίση στα Βαλκάνια.