Παρασκευή 2 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟικοί πύραυλοι πέφτουν "τυχαία" σε βαλκανικές χώρες!

Πριν έξι μέρες στα Σκόπια και δύο φορές μέσα σε πέντε μέρες στη Βουλγαρία, ΝΑΤΟικοί πύραυλοι έπεσαν "τυχαία", μην προκαλώντας αθώα θύματα από τύχη και μόνον...

Μια περίεργη ιστορία, εκείνη της τυχαίας και κατά λάθος (;) πτώσης ΝΑΤΟικών πυραύλων σε γειτονικές με τη Γιουγκοσλαβία χώρες, εκτυλίσσεται τις τελευταίες μέρες, προκαλώντας όχι μόνον αγωνία στους Βαλκάνιους γείτονες, αλλά και προβληματισμό σχετικά με το στόχο τέτοιων περιστατικών...

Προχτές, στα Σκόπια, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Ραντμίλα Κιπριάνοβα, αποκάλυπτε πως την περασμένη Κυριακή είχε πέσει "πύραυλος του ΝΑΤΟ" κοντά σε μεθοριακό σημείο της χώρας της, που ευτυχώς δεν προκάλεσε θύματα γιατί δεν ερρίφθη σε σημείο της πυκνοκατοικημένης περιοχής! Χτες, ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Πέταρ Στογιάνοφ, κατήγγειλε πως έπεσε και δεύτερος - μέσα σε διάστημα πέντε ημερών... - ΝΑΤΟικός πύραυλος στη χώρα του! Αλήθεια, τι συμβαίνει και ποιες θα ήταν οι συνέπειες μιας τέτοιας "τυχαίας" πτώσης σε μεθοριακή περιοχή γειτονικής χώρας, στην οποία θα βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, και Κοσσοβάροι πρόσφυγες;

Μερίδα του Τύπου της ΠΓΔΜ δεν άφησε απαρατήρητο το γεγονός, που επιχειρούν να υποβαθμίζουν κάθε τόσο οι επίσημοι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η ανεξάρτητη εφημερίδα "Ντνέβνικ" της ΠΓΔΜ με τίτλο "Πύραυλος έπεσε από ΝΑΤΟικό αεροπλάνο και εξερράγη στο έδαφος της χώρας", χαρακτήρισε το περιστατικό "λίαν δυσάρεστο". Σύμφωνα με αυτή την εφημερίδα, ένας πύραυλος "ΧΑΡΜ" έπεσε από ΝΑΤΟικό αεροσκάφος τύπου F-16 την Κυριακή το βράδυ στην πόλη Μακεντόνσκι Μπροτ (10 χιλιάδων κατοίκων!) 50 χλμ. από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Το θέμα απασχόλησε μερίδα του Τύπου της ΠΓΔΜ χτες.

Πιο άσχημη εντύπωση προκάλεσε και η δεύτερη "τυχαία" ρίψη ΝΑΤΟικού πυραύλου στη Βουλγαρία.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος, Πέταρ Στογιάνοφ, εξέφρασε την ανησυχία του για αυτά τα "τυχαία τεχνικά επεισόδια", κατά τα οποία δυο πύραυλοι του ΝΑΤΟ έπεσαν στη Βουλγαρία τις τελευταίες πέντε μέρες.

Η ανησυχία της Σόφιας διατυπώθηκε σε χτεσινή συνομιλία του Προέδρου Στογιάνοφ με τον αναπληρωτή ανώτατο διοικητή των Ηνωμένων Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Ρούπερτ Σμιτ.

Ο στρατηγός Σμιτ είπε ότι βούληση της Συμμαχίας είναι "παρόμοια επεισόδια να μην επαναλαμβάνονται". Ο ΝΑΤΟικός στρατηγός διαβεβαίωσε ότι για το σκοπό αυτό εμπειρογνώμονες του ΝΑΤΟ θα ερευνήσουν κατά βάθος τις αιτίες και τις περιστάσεις γύρω από την πτώση των πυραύλων κοντά στην παραμεθόρια πόλη Τραν την περασμένη Παρασκευή και προχτές δίπλα στο χωριό Ελοφ Ντολ, που απέχει είκοσι χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Γιουγκοσλαβία και 40 χλμ. από τη Σόφια.

Σύμφωνα με βουλγαρικό ραδιοσταθμό, σκοπός της περιοδείας του Σμιτ είναι να διαπιστώσει από κοντά κατά πόσον οι ενέργειες του ΝΑΤΟ επηρεάζουν την πολιτική και ψυχολογική κατάσταση στις γειτονικές χώρες της Γιουγκοσλαβίας, με στόχο την ελάφρυνση των επιπτώσεων του πολέμου στις χώρες αυτές.

Πάντως, στην επίσημη ανακοίνωση, ο αναπληρωτής ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ "ευχαρίστησε" τον Πρόεδρο Στογιάνοφ και τη βουλγαρική κυβέρνηση για την υποστήριξή τους προς την επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, και ο υπουργός Εσωτερικών, Μπογομίλ Μπόνεφ, στη Σόφια, δήλωνε πως η χώρα του δεν είναι σε θέση να ανακαλύπτει και να καταστρέφει παρόμοιους πυραύλους του τύπου "αέρος - αέρος", σημειώνοντας ότι η εκρηκτική γόμωση της κεφαλής του πυραύλου ανατινάχτηκε στον αέρα και ότι ο ακίνδυνος κορμός του πυραύλου πρωτοβρέθηκε προχτές το απόγευμα από μια ηλικιωμένη που πήγε να μαζέψει καυσόξυλα κοντά στο χωριό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ