Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θα κλάψουνε... μανούλες

Θα περίμενε κανείς, ορισμένες πολιτικές εξελίξεις που δείχνουν σημάδια έντασης της πολιτικοοικονομικής κρίσης σε μια χώρα ή σε κοινότητα χωρών, να συνοδευτούν με αναταραχές στα χρηματιστήρια. Για παράδειγμα, θα περίμενε κανείς εξελίξεις όπως, η παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια της ΜΙΤ και της τούρκικης κυβέρνησης, (που συνοδεύτηκε με το ξήλωμα 3 κορυφαίων υπουργών), η παραίτηση του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) ή η παραίτηση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να συνοδευτούν με μειώσεις των τιμών των μετοχών στα χρηματιστήρια, τουλάχιστον των χωρών, που διαδραματίστηκαν οι συγκεκριμένες εξελίξεις. Στην πραγματικότητα, όμως, οι παραπάνω εξελίξεις δε φαίνεται να προκάλεσαν ανησυχίες, σε εκείνους που διαμορφώνουν το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές.

***

Το πολιτικό σοκ που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η "υπόθεση Οτσαλάν", καθώς και η ένταση των "τριβών" στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο δε συνοδεύτηκε με πτώση των τιμών μετοχών, αλλά αντίθετα οδήγησε το γενικό δείκτη μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών στα ύψη και σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η ξαφνική παραίτηση του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) και υπουργού Εθνικής Οικονομίας Οσκαρ Λαφοντέν, δε συνοδεύτηκε με πτώση των τιμών των μετοχών στα Χρηματιστήρια της Γερμανίας, αλλά σημαντική άνοδο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο δείκτης DAX του γερμανικού χρηματιστηρίου αυξήθηκε την επομένη της παραίτησης Λαφοντέν κοντά στο 6% και συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Τέλος, θα περίμενε, κανείς, η παραίτηση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (στην ουσία της υπερκυβέρνησης των Βρυξελλών, που κάνουν κουμάντο στις κυβερνήσεις της ΕΕ των "15"), να συνοδευτεί με πτώση των τιμών των μετοχών των χρηματιστηρίων των χωρών - μελών της Κοινότητας. Ομως, την επομένη της κυβέρνησης της Επιτροπής, οι δείκτες τιμών μετοχών των χρηματιστηρίων των περισσότερων χωρών - μελών της ΕΕ, έκλεισαν με άνοδο.

***

Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασαν στις παραπάνω εξελίξεις, τα χρηματιστήρια, ίσως φαντάζει παράδοξος και παράλογος. Η συγκεκριμένη αντίδραση των χρηματαγορών δείχνει τη σιγουριά εκείνων, που έχουν το "πάνω χέρι" στη διαμόρφωση της "νέας τάξης πραγμάτων" στην Ευρώπη, ότι προς το παρόν ελέγχουν πλήρως την κατάσταση. Οι πολυεθνικές της Ευρώπης και οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα, τη Γερμανία και συνολικά στην ΕΕ των "15", εκτίμησαν ότι "σ' αυτή τη φάση", δε διακυβεύονται τα συμφέροντά τους και γι' αυτό αντέδρασαν, με τον τρόπο που αντέδρασαν τα χρηματιστήρια.

***

Ανεξάρτητα, όμως, από τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν σ' αυτή τη φάση τα διάφορα χρηματιστήρια - και της Ελλάδας - το σίγουρο είναι ένα. Αν σε άλλους τομείς της οικονομίας ισχύει η ρήση πως "ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει", η ρήση αυτή ισχύει πολύ περισσότερο για το χρηματιστήριο. Και, αργά ή γρήγορα, θα δούμε τους δείκτες των χρηματιστηρίων - αυτή τη "φούσκα" όπως την αποκάλεσαν και αστοί οικονομολόγοι διεθνούς φήμης όπως ο Γκαλμπρέιθ - να... ξεφουσκώνουν απότομα. Και δεν κινδυνολογούμε. Η πολιτικοοικονομική κρίση που υποβόσκει - σε μια περίοδο που εντείνεται η διαμάχη για το πολιτικό και οικονομικό ξαναμοίρασμα του κόσμου από τα 3 μεγάλα κέντρα (ΗΠΑ - ΕΕ - Ιαπωνία) - κάποια στιγμή θα ξεσπάσει. Και τότε - όπως λέει και ο λαός μας - θα"κλάψουν μανούλες" και κυρίως οι μανούλες των μη μυημένων.

Λ. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλμα στα ύψη μετά τις «βουτιές»(2008-01-25 00:00:00.0)
Ντόμινο πτώσης στα χρηματιστήρια(2007-02-28 00:00:00.0)
«Αναβαθμίζονται» τα... κατώτερα όρια(2001-06-06 00:00:00.0)
Πανικός και διακυμάνσεις 27%!(2001-03-15 00:00:00.0)
Μεγάλη βουτιά 2,68%(2000-08-31 00:00:00.0)
Στο "φουλ" ο τζόγος των ...θεσμικών(1998-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ