Τετάρτη 6 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 82
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
«Αναβαθμίζονται» τα... κατώτερα όρια

Νέα πτώση 3,3 του Γενικού Δείκτη, που έκλεισε κάτω από τις 3.000 μονάδες. Δεκάδες μετοχές στα κατώτατα επίπεδα της χρονιάς

Στα χαμηλότερα επίπεδα της χρονιάς κινήθηκε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, ο οποίος για πρώτη φορά μέσα στο χρόνο κατά τη διάρκεια τηε διαπραγμάτευσης έσπασε το φράγμα των 2.900 μονάδων. Στο τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες ήταν 100 μονάδες, το ποσοστό της πτώσης 3,3% και ο Γενικός Δείκτης στις 2.910,6 μονάδες. Από τους 362 μετοχικούς τίτλους που διακινήθηκαν οι 335 παρουσίασαν ζημιές, 8 παρέμειναν σταθεροί και 19 βελτίωσαν την τιμή τους. Τώρα ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στα επίπεδα των πρώτων ημερών του 1999 και θεωρείται πολύ πιθανό ότι οι πτωτικές πιέσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Η χτεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ανεπαίσθητη άνοδο του Γενικού Δείκτη, η οποία ωστόσο πολύ γρήγορα έδωσε τη θέση της στις απώλειες. Μισή ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών ο Δείκτης έχανε ήδη περί τις 65 μονάδες, ενώ μια προσπάθεια που εκδηλώθηκε για στήριξη των τιμών απέβη άκαρπη. Μια ώρα πριν το κλείσιμο ο Γενικός Δείκτης έφτασε στο κατώτατο επίπεδο του έτους (2.894,5 μονάδες, με πτώση 3,8% ), για να κλείσει τελικά στα επίπεδα που αναφέρθηκαν. Το κατώτατο σημείο της χρονιάς άγγιξαν το σύνολο σχεδόν των κλαδικών δεικτών, ενώ στα κατώτατα όρια έκλεισαν και δεκάδες μετοχές του Χρηματιστηρίου. Ο όγκος των συναλλαγών έφτασε τα 90 δισεκατομμύρια δραχμές.

Η εντελώς αρνητική εικόνα που παρουσιάζεται κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της οδού Σοφοκλέους, που είναι και οι πρώτες μετά την οριστική... αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου, δε φαίνεται να πτοεί εκείνους που όλους τους τελευταίους μήνες ανέλυαν τους λόγους βάσει των οποίων οι τιμές των μετοχών θα εκτοξεύονταν αυτόματα με την είσοδο των ξένων «θεσμικών επενδυτών». Αντίθετα, με τη μεγαλύτερη ευκολία, αναπροσαρμόζουν το σύνολο των εκτιμήσεων που έκαναν μέχρι πρόσφατα και τώρα προβάλουν την άποψη ότι το εύρος της... πτώσης των τιμών θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των ρευστοποιήσεων των ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Μάλιστα, ενώ μέχρι πρόσφατα υποστηριζόταν η άποψη ότι οι «επενδυτικές εταιρίες» του εξωτερικού που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές έχουν αποσυρθεί, χτεσινά δημοσιεύματα διατύπωναν την άποψη ότι η απόσυρση -και άρα η πίεση των τιμών- θα συνεχιστεί για ολόκληρο το 2001.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ