Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Μεγάλη βουτιά 2,68%

Στις 3.430 ο Γενικός Δείκτης. Εκθετοι και υπόλογοι όσοι  έσπρωξαν τον κόσμο στο χρηματιστηριακό τζόγο

Ιδιαίτερα μεγάλη βουτιά σημείωσε χτες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, που παρά τις προσδοκίες των κυβερνώντων και την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που αφορά τη διευκόλυνση του χρηματιστηριακού τζόγου, έκλεισε με απώλειες της τάξης του 2,68%. Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της χτεσινής συνεδρίασης ήταν η «συμπεριφορά» των τραπεζικών μετοχών. Αν και μέχρι τώρα... αντιστέκονταν στην τάση της γενικής πτώσης των τιμών, χτες «έχασαν» 3,16% αισθητά μεγαλύτερο ποσοστό από τη μεταβολή του Γενικού Δείκτη. Για την ιστορία ν' αναφέρουμε ότι ο Δείκτης έκλεισε στις 3.429,6 μονάδες. Σ' αυτά τα επίπεδα η Σοφοκλέους βρισκόταν στα τέλη του περσινού Απρίλη. Ωστόσο, εκείνο που έχει σημασία είναι ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών - και μάλιστα αυτό αφορά και κάποιες από τις θεωρούμενες «σημαντικές» μετοχές όπως είναι η Εθνική, η Εμπορική, ο ΟΤΕ κλπ. - οι τιμές αναλογικά βρίσκονται αισθητά χαμηλότερα από τα επίπεδα του Απρίλη του 1999.

Από την πρώτη στιγμή της χτεσινής συνεδρίασης οι τιμές κινήθηκαν σε πτωτική τροχιά, ενώ κάποια στιγμή οι απώλειες του Γενικού Δείκτη άγγιξαν και το -3%. Από τις 351 μετοχές που διακινήθηκαν, 300 έκλεισαν με ζημιές, 7 παρέμειναν σταθερές και 44 βελτίωσαν την τιμή τους. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν στα προχτεσινά επίπεδα και μόλις ξεπέρασε τα 65 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ανάμεσα στις ερμηνείες που θα δοθούν για τη χτεσινή πτώση των τιμών είναι και οι αλλαγές που αποφάσισε η Morgan Stanley για το δείκτη που καταρτίζει για το ελληνικό χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τις αλλαγές που αποφάσισε ο διεθνής κερδοσκοπικός οίκος, στο δείκτη που έχει μειώνεται η συμμετοχή των τραπεζών και ορισμένων εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τα ποσοστά που «κόβονται» από τις μετοχές αυτές δίνονται σε εταιρίες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Οι εξελίξεις στο «ναό του καπιταλισμού» είναι φανερό ότι έχουν θορυβήσει τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. Τα κυβερνητικά στελέχη, που όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες προσπαθούν να... αποστασιοποιηθούν από την πορεία της Σοφοκλέους, αντιμετωπίζουν ποικίλα προβλήματα. Ανάμεσα σ' αυτά μπορεί κανείς να διακρίνει τις ανησυχίες του οικονομικού επιτελείου, οι εκπρόσωποι του οποίου ποντάρουν στην καλή πορεία του Χρηματιστηρίου, προκειμένου να υλοποιηθεί η πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, μέσω της Σοφοκλέους. Παράλληλα, πρόβλημα δημιουργείται και για τα έσοδα του προϋπολογισμού, αφού ο χαμηλός όγκος των συναλλαγών (η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι θα είναι περίπου εφταπλάσιος) έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνεται σημαντική υστέρηση από αυτό τον τομέα. Τέλος, οι κυβερνώντες εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με τις εκτιμήσεις που δημόσια έκαναν πέρσι τέτοια εποχή για την παραπέρα ανοδική και θεαματική πορεία του Χρηματιστηρίου, στάση που οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ανυποψίαστους πολίτες να τοποθετήσουν τις οικονομίες τους σε μετοχές των οποίων ο κατήφορος δεν έχει σταματημό.

Ανεξάρτητα από τις περισπούδαστες αναλύσεις που δημοσιεύουν καθημερινά, υπόλογοι απέναντι στον κόσμο που χάνει τις αποταμιεύσεις του στην οδό Σοφοκλέους, είναι τα Μέσα Ενημέρωσης και οι διάφορες σομόν φυλλάδες. Ολοι αυτοί δηλαδή που μαζί με την κυβέρνηση έπαιξαν το ρόλο του κράχτη για την προσέλκυση κεφαλαίων, τα οποία με την πρώτη ευκαιρία άρπαξαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της Σοφοκλέους. Αυτοί που στις αρχές του μήνα και με βάση τις εντελώς ανυπόληπτες «τεχνοοικονομικές αναλύσεις» υποστήριζαν με πάθος και... αποδείκνυαν με διάφορες αναλύσεις ότι ο Γενικός Δείκτης δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τις 3.900 μονάδες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ