Πρόσφατα, για παράδειγμα, η κοινή γνώμη πήγε "να κουφαθεί", όταν ξαφνικά κάποιοι "ανακάλυψαν" κάποια σκάνδαλα στη ΔΟΕ των Αθανάτων. Δηλαδή σε ένα θεσμό όπου για χρόνια προεδρεύει ένας από τους πιο σκληρούς τέως υπουργούς του Φράνκο και που, όταν ανέλαβε την προεδρία, η ΔΟΕ στεγαζόταν σε ένα παλιό διώροφο στην Ελβετία με ελάχιστους κακοπληρωμένους, σχεδόν εθελοντές, υπαλλήλους. Από πού έκτισε αυτή την αμύθητη περιουσία η ΔΟΕ μέσα σε ελάχιστο συγκριτικά χρονικό διάστημα; Χωρίς σκάνδαλα;
Το εκμεταλλευτικό σύστημα ισορροπεί διαρκώς σε μια αντίφαση και γι' αυτό "στηρίζεται" πάντα σε αντιθέσεις - σκάνδαλα, που είναι νομιμότατα, αποδεκτά και χρήσιμα, μέχρι να δημιουργηθεί η ανάγκη κάποιοι, από τα μέσα, να τα "ξεφωνίσουν" ή να τα βγάλουν στην παρανομία... Η ανάγκη έχει να κάνει πάντα με την προσαρμογή σε καινούριες πραγματικότητες, εσωτερικές αλλαγές συσχετισμών και σκοπών, ανάδειξη καινούριων αντιθέσεων, που πρέπει επειγόντως να ισορροπήσουν - παντρευτούν, για να εξασφαλίζεται η διαιώνιση του συστήματος.
* * *
Ετσι με "ένα σμπάρο..." πιάνεται και το δεύτερο "τρυγόνι" της προετοιμασίας της κοινής γνώμης γι' αυτό που έχουν πραγματικά "φυλαγμένο στην τσάντα" εκείνοι που προκάλεσαν την "ξαφνική κρίση". Δηλαδή την με κάθε τρόπο προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες των κυρίαρχων τάξεων και δυνάμεων που λυμαίνονται τους λαούς της Ευρώπης. Μια τέτοια "επιχείρηση" φαίνεται πως δεν μπορούσε να περιμένει τις πιο αργές, ίσως αβέβαιες, διαδικασίες των Συνόδων Κορυφής και των συμβιβασμών, αλλά έπρεπε να αρχίσει να δρομολογείται πιο βίαια.
* * *
* * *
Ισως γι' αυτό, ίσως επειδή σαν "τρίτοι" δεν έχουν πρόβλημα να προσεγγίζουν τους αληθινούς σκοπούς της "κρίσης" στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Τύπος τους είναι λίγο πιο αποκαλυπτικός για τις προθέσεις εκείνων που γέννησαν την "κρίση". Για παράδειγμα η "Νιου Γιορκ Τάιμς" έγραφε χτες ότι η παραίτηση "αποτελεί συνέπεια της εξουσίας του Ευρωκοινοβουλίου". Η "Ουόλ Στριτ Τζόρναλ" πάει "διά της πλαγίας" και φιλοξενεί δηλώσεις που ζητούν μεταρρυθμίσεις στους θεσμούς. Για παράδειγμα, "χρειαζόμαστε μια τέτοια κρίση για να δρομολογήσουμε μεταρρυθμίσεις..." από αξιωματούχο της Επιτροπής ή "αυτό που συνέβη σήμερα είναι ορόσημο στην εξέλιξη της ΕΕ" από διευθυντή ερευνητικού κέντρου προσκείμενου στον Τ. Μπλερ κ. ά.
Θυμίζουμε ότι ταυτόχρονα με την παραίτηση, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Σαντέρ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την κρίση αυτή ως καταλύτη για βαθιά και διαρκή μεταρρύθμιση σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς". Μετά από αυτά, το "αίνιγμα" των επιδιώξεων εκείνων που προκάλεσαν την "κρίση" μοιάζει μάλλον με το "τι κάνει νιάου - νιάου...". Πάντως παραμένει το ερώτημα για το πόσο αντιδραστικά μπορούν να τραβήξουν την υπόθεση και πόσο χρόνο θα τους πάρει να φέρουν τα όργανα στα μέτρα τους...
Μόνο ο ενωμένος αγώνας των λαών είναι ικανός να αποκαλύψει και να ανατρέψει όλα αυτά τα σχέδια, που είναι πάντα για το χειρότερο και αν αφεθούν να καταλήξουν, είναι πάντα σε βάρος τους.
Παύλος ΑΛΕΠΗΣ
Υπάρχει ανάγκη να είναι πιο "ευαίσθητα" τα θεσμικά όργανα στους αληθινούς κυρίαρχους στην Ευρώπη και να ικανοποιούν χωρίς χρονοτριβές τις επιθυμίες τους. Ο ανταγωνισμός είναι έντονος και δεν είναι καιροί για "πολλές δημοκρατίες" και "χάσιμο χρόνου"