Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα πάντα για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Το "πράσινο φως" έδωσε και δημοσίως ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος στα μεγαλοεπιχειρηματικά μονοπώλια να δρουν ελεύθερα σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των καταναλωτών, με όπλο τα τεράστια περιθώρια κέρδους που τους έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση και η "ελεύθερη αγορά". Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε μεταξύ άλλων χτες ο υπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του καταναλωτή. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι για την κυβέρνηση "οι εναρμονισμένες πρακτικές είναι ευπρόσδεκτες, όταν οδηγούν σε μειώσεις τιμών έστω και προσωρινά". Ομολόγησε, δηλαδή, απερίφραστα ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προτίθεται να παρέμβει σε πρακτικές σαν αυτή που πρόσφατα εφάρμοσαν οι δύο "μεγάλοι" του χώρου της γαλακτοβιομηχανίας η ΔΕΛΤΑ και η ΦΑΓΕ στη Θεσσαλία, πουλώντας το δίλιτρο γάλα πολύ φθηνότερα απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα, προκειμένου να χτυπήσουν τη συνεταιριστική "Ολυμπος", αλλά τις θεωρεί και καλοδεχούμενες! Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός κατάφερε να δώσει και το περίγραμμα του ρόλου που προτίθεται να αποδώσει στην περίφημη Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία προφανώς και θέλει έναν ακόμα θιασώτη και εργαλείο για την εφαρμογή της πολιτικής τάξης. Κατέστησε επίσης σαφές, τι εννοεί όταν στη συνέχεια έκανε λόγο για στήριξη της ΕΑ από τη γγ Εμπορίου. Ο ίδιος ανέφερε ότι στην παρούσα κοινοβουλευτική σύνοδο θα ψηφιστεί το ν/σ για τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο Δ. Δασκαλόπουλος αντιπρόεδρος της ΣΕΒΤ, αφού εκθείασε ούτε λίγο ούτε πολύ την... "κοινωνική" προσφορά της βιομηχανίας τροφίμων ζήτησε να της έχουν οι καταναλωτές "εμπιστοσύνη". Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να ελαχιστοποιήσει τους όποιουςπεριορισμούς μπορεί να τίθενται από το νομικό πλαίσιο στην ασυδοσία των βιομηχάνων και εμμέσως πλην σαφώς αξίωσε να διαμορφώνονται οι νόμοι ανάλογα με το "δρόμο" που, όπως είπε, "δείχνει η βιομηχανία". Αυτό, άλλωστε, αξίζει η σημειωθεί με την ανάγκη του ΠΔ για την αύξηση των ημερών διατηρησιμότητας του γάλατος ανάλογα με τα συμφέροντα της ΔΕΛΤΑ και της ΦΑΓΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Στ. Μάνος,ο οποίος δεν παρέλειψε να εκφράσει την απόλυτη ευθυγράμμισή του με την "ελεύθερη αγορά" λέγοντας ότι η λύση για τη μείωση του πληθωρισμού βρίσκεται στην παραπέρα "ενίσχυση" του ανταγωνισμού και κάλεσε την κυβέρνηση "να μην παρασυρθεί σε παρεμβάσεις διοικητικές".

Τέλος, ο Δ. Αβραμόπουλος χαιρετίζοντας το συνέδριο κατά το γνωστό ανέξοδο δημαγωγικό του ύφος, έκανε λόγο για διακίνηση δεύτερης διαλογής προϊόντων από "διεθνείς εταιρίες" και για ελλιπή πιστοποίηση ποιότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ