Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
Ευθύνες στα κράτη - μέλη για την άρνηση παραχώρησης ασύλου

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ

Μετά την προχτεσινή πρώτη συζήτηση, σχετικά με τη σύλληψη του Α. Οτσαλάν, συνεδρίασε και χτες στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με θέμα μεταξύ άλλων την εξέταση κειμένου που συνέταξε για το ζήτημα και το οποίο θα σταλεί στον πρόεδρο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Τουρκίας που συνεδριάζει στην Κωνσταντινούπολη.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης χαρακτήρισε απαράδεκτη, ακόμη και ύποπτη την απουσία από τη συζήτηση εκπροσώπου του Συμβουλίου, της προεδρίας (γερμανικής) και της Κομισιόν (αρμόδιος Επίτροπος Βαν Ντεν Μπρουκ). "Οφειλαν, τόνισε ο Β. Εφραιμίδης, τρεις μέρες μετά τα συμβάντα να είναι παρόντες, να ενημερώσουν την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, μέσω αυτής την κοινή γνώμη και να διατυπώσουν, έστω, τις πρώτες θέσεις τους για ό,τι έγινε, για το πώς να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η απουσία μπορεί να σημαίνει υποτίμηση του ΕΚ, περιφρόνηση της κοινής γνώμης, που είναι αναστατωμένη από τα γεγονότα, αλλά και κάτι που συνήθως συμβαίνει, την αναμονή να εκφραστεί ο υπερατλαντικός ηγεμόνας της "νέας τάξης πραγμάτων"".

Εισηγούμενος τις τροπολογίες του επί του κειμένου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε σε αυτοκριτική τοποθέτηση και του ΕΚ και των κυβερνήσεων των 15 κρατών - μελών "που παρά τις δεσμεύσεις από διεθνείς κανόνες, συνθήκες κλπ. και το εθνικό τους δίκαιο, για μεγάλο χρονικό διάστημα αρνήθηκαν να παραχωρήσουν άσυλο ή με όποιο τρόπο ασφαλές καταφύγιο, με συνέπεια να πέσει ο Οτσαλάν στα χέρια των τουρκικών αρχών".

Πολιτικός κρατούμενος ο Οτσαλάν

Πάνω στο κείμενο της Επιτροπής ο Β. Εφραιμίδης πρότεινε τις παρακάτω τροπολογίες:

"1ον: Να υποχρεωθούν οι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από διεθνείς κανόνες, η δίκη του Οτσαλάν να είναι δημόσια, από πολιτικό δικαστήριο, να έχει αυτός όλες τις δυνατότητες να οργανώσει την υπεράσπισή του με τη συνδρομή νομικών, δικηγόρων και από την Τουρκία και από όπου αλλού κρίνει επιβαλλόμενο.

2ον: Η δίκη αυτή, από πολιτικό δικαστήριο, να μη γίνει έκτακτα, σκόπιμα με άμεση συνοπτική διαδικασία, αλλά σε λογικό χρονικό διάστημα για να μπορέσει να οργανώσει την υπεράσπισή του, ούτε να μετατίθεται επ' αόριστο για να εξοντώνεται ο Οτσαλάν στις γνωστές θανατηφόρες συνθήκες των κατέργων.

3ον: Στο διάστημα της κράτησής του ως πολιτικός κρατούμενος να έχει όλα τα δικαιώματα και τις δυνατότητες επικοινωνίας με το δικό του περιβάλλον και τους δικηγόρους του, γιατί δεν υπάρχει καν το πρόσχημα ότι μπορεί να δυσκολευτεί το έργο της ανάκρισης, αφού ο Οτσαλάν καταδιώκεται και θα δικαστεί ως ηγέτης του απελευθερωτικού αγώνα του κουρδικού λαού.

4ον: Να κληθούν οι αρχές της Τουρκίας και όποιων χωρών φέρονται σαν εμπλεκόμενες στη σύλληψη - απαγωγή του στην Τουρκία, να δώσουν πλήρη πληροφόρηση για τη δική τους άμεση ή έμμεση συμμετοχή ή και μυστικών υπηρεσιών τους.

5ον: Καλούνται όλοι οι Κούρδοι διαμαρτυρόμενοι για τα συμβάντα γύρω από τη σύλληψη Οτσαλάν, να αποχωρήσουν από πρεσβείες που κατέλαβαν, να απελευθερώσουν τυχόν ομήρους που κρατούν, να αποφύγουν και να εμποδίσουν εξτρεμιστικές εκδηλώσεις, για να μη διαβληθεί η δίκαιη δική τους διαμαρτυρία.

6ον: Οπου το κείμενο αναφέρει "κατάσταση των Κούρδων στην Τουρκία" να τροποποιηθεί και να λέει "το πρόβλημα, το ζήτημα των Κούρδων που ζουν στην Τουρκία"".

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε στο κείμενο "ρητά να αναφέρεται η επιμονή και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και του ΕΚ, στην πολιτική λύση του κουρδικού ζητήματος με την αναγνώριση, κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων τους, που προκύπτουν από διεθνείς συνθήκες και κανόνες και την ίδια τη Χάρτα του ΟΗΕ, αίτημα που είναι και το ζητούμενο της πάλης του κουρδικού λαού, που σ' αυτή, ως ηγέτης, μετέχει και ο Α. Οτσαλάν".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ