Τεράστια προβλήματα με απροσδιόριστες εξελίξεις - που κάποιοι χτες έλεγαν ότι, αν όχι βραχυπρόθεσμα, θα εκδηλωθούν μεσοπρόθεσμα - φαίνεται να προκαλεί η υπόθεση Οτσαλάν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Χτες οι πληροφορίες για το καθεστώς "πολέμου" που έχει κηρυχτεί ανάμεσα σε υπουργούς, αλλά και οι επικριτικές δηλώσεις βουλευτών του κόμματος για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, σε συνδυασμό με τη δραστηριοποίηση σημαντικού αριθμού μελών της ΚΕ με στόχο την εσπευσμένη σύγκληση του οργάνου, συνέθεταν μια εικόνα "εκτεταμένης αναταραχής". Αναταραχή, που τροφοδοτήθηκε και από την παροχή πλήρους κάλυψης προς τον Θ. Πάγκαλο,την οποία αυτόκλητα προσέφερε χτες ο Δ. Ρέππας, μετά από εντολή Σημίτη, προφανώς.
Ολα δείχνουν ότι η σημερινή κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, δύσκολα θα λειτουργήσει εξομαλυντικά για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ, δεδομένων και των πληροφοριών για πρόθεση κάποιων εκ των μελών των δυο οργάνων να ασκήσουν "σκληρή κριτική".
Οσον αφορά τις χτεσινές εξελίξεις, δε θα ήταν υπερβολή να μιλήσει κανείς για "πολεμικό κλίμα" μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Εσωτερικών. Οι πληροφορίες έφεραν τους Θ. Πάγκαλο και Αλ. Παπαδόπουλο να επιδίδονται - υπογείως - σε "δηλητηριώδεις" αλληλοκατηγορίες.
Ο μεν υπουργός Εσωτερικών φέρεται - μετά τους Γ. Παπανδρέου, Γ. Κρανιδιώτη, Α. Τσοχατζόπουλο κλπ. - να ανήκει στην κατηγορία των υπουργών που δε γνώριζαν τίποτα (!) για την υπόθεση Οτσαλάν και την εμπλοκή της κυβέρνησης στην Κένυα. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι ο Αλ. Παπαδόπουλος είναι πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, της υπηρεσίας, δηλαδή, που έδρασε καθ' όλη τη διάρκεια της 12ήμερης παραμονής του Οτσαλάν στην Κένυα, και όχι μόνο αυτό το διάστημα. Ωστόσο, ο υπουργός λέγεται ότι ενημερώθηκε μόλις τα δυο - τρία τελευταία 24ωρα... Παράλληλα, ο υπουργός φέρεται να δηλώνει σε ιδιωτικές του συνομιλίες ότι, όπως προκύπτει με την υπόθεση Οτσαλάν, μόνο "τύποις" είναι προϊστάμενος της ΕΥΠ, ότι δεν πρόκειται ο ίδιος "να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά" για ένα θέμα, για το οποίο "δε γνώριζε τίποτα" και πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί ο ίδιος για να διασωθούν άλλοι!
Η απάντηση από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι ο Αλ. Παπαδόπουλος ως υπουργός Εσωτερικών, όχι απλώς γνώριζε, αλλά και ότι ήταν εκείνος που εισηγήθηκε την αποστολή κλιμακίου της ΕΥΠ στην Κένυα...
Την ίδια ώρα που ανταλλάσσονταν τα παραπάνω πυρά, υψηλόβαθμοι υπουργοί έσπευδαν να δηλώνουν κι αυτοί συμμετοχή στους "ανήξερους" της όλης υπόθεσης(όπως η Β. Παπανδρέου), ενώ κάποιοι φρόντιζαν να διασπείρουν στα δημοσιογραφικά γραφεία φήμες περί "κίνησης Τσοχατζόπουλου", που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μέχρι και στην παραίτησή του...
Συνεργάτες, πάντως, του υπουργού Αμυνας, σχολιάζοντας αυτές τις φήμες, έλεγαν ότι "δεν αφορούν" τον υπουργό, ότι ο ίδιος "θα τοποθετηθεί στην αυριανή (σ.σ.: σημερινή) σύσκεψη", πως το "ή εγώ ή αυτός", που του αποδίδεται ότι λέει για τον Πάγκαλο, δεν ισχύει και πως μέχρι να μιλήσει ο ίδιος, όσοι μιλούν αντ' αυτού "θέλουν να τον πλήξουν".
Οσον αφορά τη φημολογία περί παραίτησης Πάγκαλου - που και αυτή αναζωπυρώθηκε αργά το βράδυ, παρά την πρωινή δήλωση του Δ. Ρέππα ότι ο Θ. Πάγκαλος "είναι και θα είναι υπουργός Εξωτερικών" - συνεργάτες του Κ. Σημίτη έλεγαν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Υποστήριζαν, δε, ότι στον Πάγκαλο "δώσανε μια βόμβα να χειριστεί και τώρα δε θα τον καταδικάσουμε επειδή εξερράγη στα χέρια του". Οτι εξερράγη, όμως, δεν το έκρυβαν...
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, 42 μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, με κοινή τους χτεσινή δήλωση, όπου κάνουν λόγο για "προφανείς πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης" γύρω από την υπόθεση Οτσαλάν που "στιγματίζει τη χώρα μας και υποστηρίζουν ότι "κανείς δε δικαιούται να κηλιδώνει με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του την τιμή και το φρόνημα των Ελλήνων", ζητούν την έκτακτη σύγκληση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, για αύριο Παρασκευή.
Σύμφωνα με το Καταστατικό του κόμματος για την πραγματοποίηση της έκτακτης σύγκλησης, θα πρέπει να διατυπωθεί αίτημα από 50 μέλη του οργάνου. Ας σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από τους υπογράφοντες, και κυρίως από όσους δεν υπογράφουν το αίτημα, αν είχε κινητοποιηθεί όλο το δυναμικό των "φίλων" του Α. Τσοχατζόπουλου και της υπόλοιπης "εσωκομματικής αντιπολίτευσης", θα είχε συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 50 υπογραφών...
Συμπληρωματικά, χτες, από μια σειρά Νομαρχιακές του ΠΑΣΟΚ, των οποίων έχει τον έλεγχο η πλευρά Τσοχατζόπουλου, εκδίδονταν ανακοινώσεις, με τις οποίες ζητούνταν η παραίτηση Πάγκαλου (μειοψηφία Νομαρχιακής Α Αθήνας, Νομαρχιακή Νεολαίας Ηρακλείου κλπ.). Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι η διακίνηση της επιστολής των 42 μελών της ΚΕ γινόταν από τα γραφεία της - γνωστή για τη σχέση με τον υπουργό Αμυνας - Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.
Στο παραπάνω σκηνικό, πρέπει να προστεθούν δηλώσεις βουλευτών, που μιλούν για "ολέθριους χειρισμούς" (Γ. Χαραλαμπόπουλος), για "ομηρία" της Ελλάδας (Π. Οικονόμου), ενώ ανακοινώσεις καταδικαστικές της κυβέρνησης εξέδωσαν οι Π. Κρητικός, Δ. Πιπεργιάς.