Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Μια ντροπή χωρίς σύνορα...

Η σύλληψη Οτσαλάν κάνει το γύρο του κόσμου στις εφημερίδες με τίτλους που καλύπτουν όλο το φάσμα των εντυπώσεων, από το "θρίαμβο" έως την "τραγωδία" και το "φιάσκο", ενώ σαφείς είναι οι αναφορές για το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι "Τάιμς" του Λονδίνου χαρακτηρίζουν μεν τον Οτσαλάν μαρξιστή τρομοκράτη, αλλά προσθέτουν ότι η Αγκυρα είναι τώρα υπόδικη εξαιτίας της "αιματηρής, της κοντόφθαλμης και αναποτελεσματικής πολιτικής της".

Η σύλληψη Οτσαλάν κυριαρχεί στους χτεσινούς πρωτοσέλιδους τίτλους των ιταλικών εφημερίδων, μαζί με τα ερωτηματικά που τη συνοδεύουν. Η "Κοριέρε ντε λα Σέρα" φιλοξενεί κύριο άρθρο, με τίτλο "Μια ντροπή χωρίς σύνορα".Ισως, αναφέρεται, η Αθήνα στην αρχή να φύσηξε στη φωτιά και σίγουρα κανένας στη σκιά του Παρθενώνα δε θρήνησε για την κρίση που ξέσπασε μεταξύ Τουρκίας - Ευρώπης για τον Οτσαλάν. Αλλά όταν η καυτή πατάτα περνάει στα χέρια των Ελλήνων η συζήτηση αλλάζει. Αλλάζει για το Ισραήλ που έχει πολλούς φίλους στην Κένυα και έκανε μια στρατηγική συμμαχία με την Αγκυρα. Αλλάζει για την Αμερική που φοβάται μια σοβαρή σύγκρουση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ και έχει ανάγκη των τουρκικών βάσεων για να βομβαρδίζει τον Χουσεϊν.

Πρωτοσέλιδο και κύριο θέμα έχει ο σουηδικός Τύπος το θέμα του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Τη δίκη του Οτσαλάν, ως σημείο - σταθμό για την επανεξέταση τόσο του Κουρδικού, όσο και του Κυπριακού ζητήματος, βλέπει η "Ντάγκενς Νιχέτερ"."Παράξενη η σύλληψη του Οτσαλάν - θρίαμβος για την Τουρκία" είναι ο τίτλος ενυπόγραφου άρθρου της "Σβένσκα Νταγκμπλάντετ", στο οποίο σχολιάζεται ειρωνικά ο Θ. Πάγκαλος. "Το να στείλεις τον Οτσαλάν στην Κένυα είναι κάτι από μόνο του αξιοσημείωτο... Η Κένυα έχει στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, δηλαδή τους σημαντικότερους στυλοβάτες της Τουρκίας, τις χώρες που χωρίς καμία αμφιβολία θα βοηθούσαν την Τουρκία να συλλάβει τον Οτσαλάν".

Στο Ελσίνκι το στέλεχος του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν (ERNK), ο Τζεμάλ Σερβάν, με δηλώσεις του στη φιλανδική εφημερίδα "HELSINGIN SANOMAT" επιβεβαιώνει την υποστήριξη του ERNK στον αγώνα που διεξαγάγει το ΡΚΚ και τονίζει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, με κύριο στόχο να πληγεί ο τουρισμός της χώρας. Η ευρείας κυκλοφορίας φιλανδική εφημερίδα "AAMULEHTI" γράφει ότι "η Ελλάδα προέβη σε εσφαλμένη ενέργεια, αν πράγματι παρέδωσε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στα χέρια του παραδοσιακού της εχθρού, την Τουρκία, αφού γνωρίζει ότι στην Αγκυρα τον περιμένει θανατική καταδίκη".

Στην Ισπανία ο Τύπος αναφέρει ότι η CIA βοήθησε την Τουρκία να συλλάβει τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Η εφημερίδα "Ελ Μούντο" φιλοξενεί δήλωση τουρκικής κυβερνητικής πηγής ότι "οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών μας γνωστοποίησαν την παρουσία του Οτσαλάν στην περιοχή Κένυας - Τανζανίας", όπου προσθέτει ότι η CIA ενημέρωσε τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και για την αναχώρηση του Οτσαλάν από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

Ο αλβανικός Τύπος,η τηλεόραση, καθώς και η πλειοψηφία των ραδιοφωνικών σταθμών είχαν ως πρώτη είδηση τη σύλληψη του ηγέτη του ΡΚΚ. Ιδιαίτερα καυστικά είναι τα σχόλια για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς στο θέμα. Η "Ριλίντια Ντεμοκράτικε" προβλέπει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της Αθήνας, ενώ η "Σέκουλι" στο κύριο άρθρο της κάνει λόγο για ήττα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι εφημερίδες του Λιβάνου χαρακτηρίζουν τη σύλληψη Οτσαλάν "τραγωδία" και προειδοποιούν την Τουρκία για το ξέσπασμα κουρδικής βίας. "Η ιστορία του είναι η ιστορία ολόκληρου του κουρδικού λαού, μια τραγωδία που δείχνει πόσο κυνικός και επαίσχυντος έχει γίνει ο κόσμος", γράφει η λιβανική "Αν - Ναχάρ".

Η "Αλ - Χαλίζ" των Εμιράτων επισημαίνει ότι "ο γενναίος και πεισματάρης κουρδικός λαός πλήρωσε επί δεκάδες, εκατοντάδες χρόνια μεγάλους λογαριασμούς εξαιτίας διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων... ο Οτσαλάν είναι ο καρπός αυτής της αδικίας. Οσο οι Κούρδοι δε θα έχουν εθνικά δικαιώματα, οι γυναίκες τους θα γεννούν Οτσαλάν".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ