Τετάρτη 25 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Αναζητώντας "φόρμουλα" έκδοσης

ΑΓΚΥΡΑ - ΡΩΜΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την... ευγενική πρωτοβουλία να προτείνουν "κάποιου είδους" μεσολάβηση μεταξύ Ιταλίας - Τουρκίας ανέλαβαν χθες τα "τσακάλια" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να "κατασιγασθεί η ένταση" που προκαλεί η υπόθεση Οτσαλάν...

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας, Τζέιμς Ρούμπιν, "αναγνώρισε" ότι είναι απίθανο να εκδώσει η Ρώμη στην Αγκυρα τον Κούρδο ηγέτη, όπως αρχικά ο ίδιος είχε καλέσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσιμο ντ' Αλέμα να πράξει. "Τα συναισθήματα κορυφώνονται", είπε, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον "είναι αποφασισμένη να κάνει αυτό που χρειάζεται, ώστε να ενθαρρύνουμε ένα κλίμα στο οποίο αυτός (ο Οτσαλάν) θα προσαχθεί στη δικαιοσύνη".

Επαίνεσε τη Ρώμη που "απεδέχθη τη διεθνή υπευθυνότητα" να συλλάβει τον Οτσαλάν, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην απόφαση των ιταλικών αρχών να απελευθερωθεί και να τεθεί υπό περιορισμό έως ότου αποφασίσει η Γερμανία αν θα ζητήσει έκδοσή του.

Ωστόσο, "το ΡΚΚ είναι τρομοκρατική οργάνωση και ο Οτσαλάν πρέπει να καταστεί υπεύθυνος για τις τρομοκρατικές του πράξεις".

Η "International Herald Tribune" εκλαϊκευσε τη σκέψη πίσω από τις δηλώσεις: αν ο Οτσαλάν τελικά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εκδοθεί στην Τουρκία, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε "ενδιαφέρουσες" προοπτικές. Οπως την "ανασυγκρότηση του Κουρδικού Κέντρου" στην Τουρκία, το οποίο έχει πληγεί από τη δράση του ΡΚΚ, και "βήματα" σε μια πορεία "πολιτικής επίλυσης" του ζητήματος. Αλλά βεβαίως προέχει "η καταπολέμηση της τρομοκρατίας"...

Γερμανικά ήξεις - αφήξεις

Ενώ η αμερικανική διπλωματία προωθούσε εξυπνότερα την πίεσή της προς τη Ρώμη, η Γερμανία έμοιαζε να παραμένει "αναποφάσιστη" όσον αφορά το αν θα ζητήσει ή όχι την έκδοση Οτσαλάν για να τον δικάσει. Η ιταλική κυβέρνηση έμοιαζε να... ανυπομονεί: ο υπουργός Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι δήλωσε χτες ότι η Ρώμη "αναμένει" να ζητήσει η Γερμανία την έκδοση. "Μια χώρα που εκδίδει ένα ένταλμα σύλληψης πρέπει στη συνέχεια να ζητήσει την έκδοση. Αυτό περιμένουμε από τη Γερμανία".

Ο πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα στο μεταξύ ασχολούνταν με την οικονομική πλευρά του θέματος: συναντήθηκε χτες στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο της ΕΕ Ζακ Σαντέρ, και "εξέφρασε την ικανοποίησή του" για τη θέση της Ευρώπης δήλωσε ότι τα οικονομικά αντίποινα των Τούρκων κινδυνεύουν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην Αγκυρα, δήλωσε πως ελπίζει "ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το κατανοήσει. Εμείς δεν ευχόμαστε κανένα μέτρο εναντίον της Τουρκίας. Πιστεύω ότι η Αγκυρα δε θα προβεί τελικά σε αντίποινα εναντίον μας".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός - υπό - προθεσμία Μεσούτ Γιλμάζ είπε χθες ότι η Γερμανία είναι πιθανόν να αλλάξει στάση και να ζητήσει την έκδοση Οτσαλάν. "Εχουμε την εντύπωση ότι η Γερμανία άρχισε να αλλάζει τη στάση της και θα ζητήσει την έκδοσή του", είπε στους βουλευτές του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας. "Είναι πολύ πιθανόν ο "Απο" να εκδοθεί στη Γερμανία ή να σταλεί σε μια τρίτη χώρα".

Αλλά η κυβέρνηση Σρέντερ, που πιέζεται να "κάνει κάτι" από τη χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση (CDU) επανέλαβε και χθες ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την έκδοση του Οτσαλάν και θα ακολουθήσει την τακτική τού "βλέποντας και κάνοντας"...

Στο μεταξύ στο Ντιάρμπακιρ ανακοινώθηκε ότι είκοσι αντάρτες του ΡΚΚ και τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες στις επαρχίες Σιρνάκ και Χακάρι.

Στην ΚΟΘ του ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης Κουρδιστάν, με επικεφαλής τον Ρόντι Αβρές, επισκέφθηκε χτες τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ και ενημέρωσε τους αντιπροσώπους της ΚΟΘ για τις τελευταίες εξελίξεις του Κουρδικού ζητήματος και τη σύλληψη του ηγέτη του ΠΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΟΘ του ΚΚΕ τονίζεται: "Η ΚΟΘ του ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και τόνισε ότι ο Οτσαλάν είναι πολιτικό πρόσωπο και όχι τρομοκράτης και τυχόν έκδοσή του θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος του κουρδικού λαού και του αγώνα του για τα δικαιώματά του.

Επίσης από την πλευρά του ΚΚΕ επισημάνθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χρέος, ανταποκρινόμενη στην παγκόσμια κατακραυγή, στο αίτημα κινημάτων στην Ιταλία και την Τουρκία, στις αποφάσεις πολλών Διεθνών Οργανισμών, που στιγματίζουν το διαρκές έγκλημα σε βάρος του κουρδικού λαού, να ασκήσει όλη την επιρροή της για τη μη έκδοση του Οτσαλάν, ούτε στην Τουρκία, ούτε στη Γερμανία.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ, καταλήγει το Δελτίο Τύπου, καλεί όλους τους φορείς της πόλης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς το δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό, που αγωνίζεται για τα δικαιώματά του".

  • Με χτεσινή επιστολή του προς τους ομολόγους του των ευρω-σοσιαλιστικών κομμάτων ο Κ. Σκανδαλίδης τάσσεται υπέρ της σύγκλισης διεθνούς διάσκεψης, υπό την αιγίδα, της ΕΕ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ