Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η μοναξιά του μονάρχη

Το πιο μοναχικό παιδί του κόσμου, ο Που Γι, "Ο τελευταίος αυτοκράτορας" θα μας παρασύρει στα 1908 για να ζήσουμε μαζί του στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, στην καρδιά της Κίνας. Από εκείνη τη στιγμή, που το αγόρι των 3 ετών θα ανέβει στο θρόνο και θα γίνει ο απόλυτος άρχοντας του μισού πληθυσμού της Γης μέχρι το θάνατό του στα 1967, όταν πια σαν απλός κηπουρός πεθαίνει, χωρίς να έχει καταλάβει και πολλά πράγματα. Ο τελευταίος αυτοκράτορας παράλληλα θα μας ξεναγήσει στη μακρινή, την αχανή, εξωτική του χώρα. Πρόκειται για μια κορυφαία επική δημιουργία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, που τιμήθηκε με εννιά Οσκαρ και θα προβληθεί τη Δευτέρα από τη ΝΕΤ στις 22.00. Είναι μια ξεχωριστή δημιουργία με εξαιρετικά κοστούμια, με την υπέροχη φωτογραφία του Βιτόριο Στοράρο και με τη δυνατή ερμηνεία του Τζον Λον.

Ανεξάρτητα από τις όποιες προθέσεις του Μπ. Μπερτολούτσι, ανεξάρτητα από τον τρόπο που εκείνος "βλέπει" και κρίνει την πολιτική ιστορία αυτής της χώρας, ανεξάρτητα από πολλά, μικρά ή μεγάλα λάθη, από ελλείψεις και παραλείψεις, ηθελημένες ή μη, ο σκηνοθέτης έφτιαξε μια ταινία που βλέπεται και να ξαναβλέπεται και κυρίως δε λησμονιέται ποτέ.

Ο Μπ. Μπ. γεννήθηκε στα 1941 και είναι γιος του κινηματογραφικού κριτικού Ατίλο Μπερτολούτσι. Σπούδασε σύγχρονη φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και το 1962 εξέδωσε μια ποιητική συλλογή που κέρδισε το βραβείο "Βιαρέτζιο". Ηδη, από το 1960 ο Μπερτολούτσι είχε γνωριστεί με τον Πιερ Πάολο Παζολίνι και είχε εργαστεί κοντά του ως βοηθός στην ταινία "Ακατόνε". Η πρώτη του ταινία ήταν ο "Βίαιος θάνατος" ενώ, καθιερώθηκε αμέσως μετά τη δεύτερη ταινία "Πριν από την επανάσταση".Ακολούθησαν οι ταινίες ο "Σύντροφος",από ένα διήγημα του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι και τη "Στρατηγική της αράχνης" κινηματογραφική μεταφορά ενός διηγήματος του Μπόρχες. Και, φεύγοντας από τον Μπόρχες, ο Μπερτολούτσι εμπνέεται από το μυθιστόρημα "Ο Κομφορμίστας" του μεγάλου συμπατριώτη, του Αλμπέρτο Μοράβια, για να αναδειχτεί ως ένας από τους καλύτερους και τους πιο τολμηρούς σκηνοθέτες της εποχής μας.

Ο Κομφορμίστας είναι εκείνος που αποφασίζει να γίνει σαν όλους τους άλλους, έχοντας επίγνωση της διαφορετικότητάς του. Είναι γόνος αριστοκρατικής παρακμιακής οικογένειας, είναι ένας εστέτ, που όμως προτιμά να γίνει μικροαστός και να ενταχθεί στους πολλούς και αφομοιωθεί από το σύνολο για να κρύψει τα ελαττώματά του. Γίνεται φασίστας, όχι γιατί πιστεύει στο φασισμό, άλλωστε σε τίποτε δεν πιστεύει, αλλά από μια εσωτερική ανάγκη να ικανοποιήσει όλες του τις διαστροφές χωρίς να απολογείται. Υπηρετεί την πατρίδα! Η αποστολή του είναι να πάει στο Παρίσι και να δολοφονήσει τον δημοκράτη αυτοεξόριστο Ιταλό καθηγητή - (πρόκειται για τη δολοφονία των αδελφών Ροσέλι, ο ένας ήταν κουνιάδος του Μοράβια) - πράγμα που κάνει ευχαρίστως.

Αργότερα, ο Μπερτολούτσι γυρίζει το "Τελευταίο Τανγκό" στο Παρίσι και δημιουργεί ένα σκάνδαλο με τις προκλητικές σκηνές. Και το 1975 με το "1900" κάνει μια απόπειρα να υπερβεί τα όριά του και να κατασκευάσει ένα λαϊκό, λυρικό έπος αφιερωμένο στους αγρότες και τους αγώνες τους, σε εκείνους που όργωσαν τη γη και την καρδιά της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Εμίλια.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org