Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα στάδια του έρωτα

Τελικά τι είναι αυτό που αποκαλούμε κεραυνοβόλο έρωτα; Κι αν επιμένουμε να το μάθουμε είναι γιατί έχει συμβεί στους μισούς από μας, ενώ οι άλλοι μισοί τον ακούν, αλλά δεν τον έχουν νιώσει. Ενα ντοκιμαντέρ γαλλικής παραγωγής του 1998, που θα παρουσιαστεί σήμερα Κυριακή, ασχολείται με το θέμα. Πρόκειται για τη "Βιοχημεία του κεραυνοβόλου έρωτα",που θα προσπαθήσει να αναλύσει, να εξηγήσει, να απομυθοποιήσει αυτό το παράξενο συναίσθημα. Ηδη, οι επιστήμονες που ασχολούνται με το νευρικό σύστημα ερευνούν το χημικό εργοστάσιο που βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλό μας και παράγει διακόσιες ουσίες απαραίτητες για την ένταση των αισθημάτων μας. Σύμφωνα με την έρευνα, ούτε κεραυνοβόλος έρωτας, ούτε ερωτικά πάθη μπορούν να υπάρξουν χωρίς ορμόνες, χημικές ενώσεις και νευρικό σύστημα. Στο σημερινό ντοκιμαντέρ νευρολόγοι, φαρμακοτοξολόγοι, ψυχίατροι, σεξολόγοι - ψυχαναλυτές αποκαλύπτουν τις ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις για την αποκρυπτογράφηση των χημικών λειτουργιών που γίνονται στον εγκέφαλο και αποκαλύπτουν ότι ο εγκέφαλός μας είναι και το πιο αισθησιακό όργανο του σώματός μας... Από τη ΝΕΤ στις 19.00.

Αύριο, Δευτέρα μπορούμε να παρακολουθήσουμε την εκπομπή "Οι σκλάβοι του Μιχαήλ Αγγελου" από τη σειρά ντοκιμαντέρ "Επτά γλυπτά αριστουργήματα".Παρουσιάζονται τα γλυπτά, τα οποία βρίσκονται στο Μουσείο του Λούβρου, γλυπτά που αντιπροσωπεύουν τις περιόδους της γλυπτικής τέχνης από την εποχή των Ασσυρίων έως τον 18ο αιώνα. Το γλυπτό παρουσιάζεται και αναλύεται μέσα στο ιστορικό και καλλιτεχνικό πλαίσιο της εποχής που δημιουργήθηκε. Με αυτόν τρόπο μπορούμε να κατανοήσουμε το ίδιο το έργο, την τεχνοτροπία της εποχής και τον πολιτισμό γενικότερα που υπήρξε πηγή έμπνευσης των καλλιτεχνών. Από τη ΝΕΤ στις 19.00.

Την Τετάρτη θα κάνουμε ένα απίστευτο ταξίδι μέσα από τα επτά στάδια της ύπαρξής μας, σε μια εξερεύνηση των θαυμαστών φυσικών λειτουργιών του σώματός μας και της απίστευτης δομής που μέσα της κατοικούμε. Ξεκινώντας από το γονιμοποιημένο ωάριο και φθάνοντας στην πολυσύνθετη δομή των έξι τρισεκατομμυρίων κυττάρων που λειτουργούν σαν ένα συμφωνικό ποίημα, η σειρά καταγράφει τα οριακά στάδια της ζωής έως τη φυσική παρακμή των γηρατειών και έως τον ίδιο το θάνατο. Η παρουσίαση γίνεται από τον κορυφαίο Βρετανό καθηγητή Ρόμπερτ Ουίνστον, ειδικό σε θέματα γονιμότητας. Η 1η εκπομπή θα έχει τίτλο την "Ιστορία της ζωής" και θα εξεταστεί η πολυπλοκότητα του ανθρωπίνου σώματος ως θαυμαστού οργανισμού από πλευρά βιολογικής εξέλιξης. Από τη ΝΕΤ στις 23.00.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ