- ΡΑΜΠΟΥΓΕ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ευθύνες στους ξένους μεσολαβητές για τη μη πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών με την αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών επέρριψε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.... - 1999-02-13 00:00:00.0"/> - ΡΑΜΠΟΥΓΕ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ευθύνες στους ξένους μεσολαβητές για τη μη πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών με την αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών επέρριψε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.... - 1999-02-13 00:00:00.0" /> Παρατείνονται οι συνομιλίες στο Ραμπουγέ | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Παρατείνονται οι συνομιλίες στο Ραμπουγέ
  • Οι Σέρβοι κατηγορούν τους ξένους μεσολαβητές για εξαπάτηση
  • Εκπρόσωπος του Ρουγκόβα υποστηρίζει πως ό,τι και να συμβεί, το Κόσσοβο θα γίνει "ανεξάρτητο και ελεύθερο"!

ΡΑΜΠΟΥΓΕ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Ευθύνες στους ξένους μεσολαβητές για τη μη πραγματοποίηση απευθείας συνομιλιών με την αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών επέρριψε χτες ο Σέρβος Πρόεδρος Μίλαν Μιλουτίνοβιτς.

Επιμένοντας στο αίτημά του οι Κοσσοβάροι Αλβανοί να υπογράψουν το κείμενο βασικών αρχών συνομιλιών, ο Μιλουτίνοβιτς εξέφρασε την απογοήτευσή του για το "γεγονός ότι στο Ραμπουγέ δε γίνεται διόλου διάλογος". Υποστήριξε μάλιστα ότι μέσα στις πρώτες έξι μέρες των συνομιλιών, δεν έχει γίνει ούτε μία απευθείας συνάντηση με τους εκπροσώπους της κοσσοβάρικης αντιπροσωπείας. Κατηγόρησε ανοιχτά τους ξένους μεσολαβητές για εξαπάτηση, ζητώντας με έμφαση από τους τελευταίους να ξεκαθαρίσουν τουλάχιστον δύο τινά: πρώτον, γιατί δεν υπογράφεται ανεπιφύλακτα το κείμενο των βασικών αρχών από την αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών, δεύτερον, γιατί δεν υπάρχουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Τέλος, ο Μιλουτίνοβιτς τόνισε πως, παρά τα προβλήματα, η σερβική αντιπροσωπεία "δεν είναι έτοιμη να αποχωρήσει", ενώ επανέλαβε ότι το Βελιγράδι δε θα επιτρέψει την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο Κόσσοβο.

Την ίδια ώρα, ο Ισμαήλ Μουσταφά,εκπρόσωπος του κόμματος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα (Δημοκρατικός Σύνδεσμος), δήλωνε στην Πρίστινα πως "ό,τι και να γίνει στο Ραμπουγέ, αυτή η μακρά και σοβαρή διαδικασία θα οδηγήσει τελικά σε ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο Κόσσοβο"!

Πάντως, εάν δείχνουν κάτι όλες οι παραπάνω δηλώσεις, είναι η αντανάκλαση των σοβαρών αντιθέσεων που υπάρχουν μεταξύ των άμεσα ενδιαφερόμενων πλευρών. Το χρονικό περιθώριο για την εξεύρεση κάποιας "πολιτικής λύσης" στις συνομιλίες του Ραμπουγέ είναι μία ακόμη βδομάδα, κάτι που θα επικυρωθεί κατά τη συνάντηση της εξαμελούς "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό, αύριο (Κυριακή) στο Παρίσι. Βέβαια, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι συνομιλίες στο Ραμπουγέ, είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν οι πιέσεις κυρίως προς τη σερβική αντιπροσωπεία. Για παράδειγμα, χτες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι κωλυσιεργεί στο τραπέζι των συνομιλιών με βασική αφορμή το (σερβικό) αίτημα για την υπογραφή του κειμένου βασικών αρχών από τα μέλη της κοσσοβάρικης αντιπροσωπείας.

Ετοιμα τα σχέδια του ΝΑΤΟ

Οι 16 πρεσβευτές των χωρών - μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ήταν χτες πολύ κοντά στην έγκριση του προσχεδίου για την αποστολή πολυεθνικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο, πάντα, στην περίπτωση που Σέρβοι και Κοσσοβάροι Αλβανοί καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία. Και χτες, οι πρεσβευτές της Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας επανέλαβαν την πρόθεσή τους να συμβάλλουν με στρατιώτες τους σ' αυτό το σώμα των πολυεθνικών δυνάμεων, πιέζοντας ταυτόχρονα τους Αμερικανούς να πάρουν μία καθαρή απόφαση σχετικά με το εάν τελικώς θα συμμετέχουν σ' αυτή την επιχείρηση. Για την ώρα, η κυβέρνηση Κλίντον σχεδιάζει τη συμμετοχή 2.200 με 4.000 Αμερικανών στρατιωτών σε μία πολυεθνική δύναμη στο Κόσσοβο, αλλά συναντά, προς το παρόν τουλάχιστον, αντιδράσεις από το Κογκρέσο.

Το επικρατέστερο σενάριο σχετικά με την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κόσσοβο αναφέρει ότι οι δυνάμεις αυτές θα είναι μεγάλες σε αριθμό και πολύ καλά εξοπλισμένες. Ο αριθμός τους ενδεχομένως να ξεπεράσει τους 30.000 με 35.000 στρατιώτες, ωστόσο οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν από τις εξελίξεις στο Ραμπουγέ.

Ωστόσο, κανείς από τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους δε φαίνεται να εξηγεί πώς θα γίνει η απόβαση των πολυεθνικών δυνάμεων στο Κόσσοβο από τη στιγμή που οι Σέρβοι αρνούνται σταθερά και κατηγορηματικά...

  • Σέρβοι και Κοσσοβάροι Αλβανοί αντάλλαξαν κατηγορίες για την εξαφάνιση δύο Αλβανών, που ήταν προχτές παρόντες στην κηδεία των θυμάτων της "περίεργης" σφαγής στο Ράτσακ. Το Κέντρο Πληροφοριών των αυτονομιστών υποστήριξε πως δύο Αλβανοί Κοσσοβάροι άνδρες (ηλικίας 30 και 32) συνελήφθησαν από Σέρβους αστυνομικούς στο Ράτσακ, ενώ οι σερβικές αρχές ότι οι δύο απήχθησαν από αυτονομιστές αντάρτες με το επιχείρημα πως οι τελευταίοι τους θεώρησαν συνεργάτες του Βελιγραδίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ