Σάββατο 13 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Αλλεπάλληλες επιδρομές

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ.-

Αλλη μια ιρακινή αντιαεροπορική συστοιχία επλήγη, χτες, από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο Ιράκ, δίνοντας συνέχεια στις αλλεπάλληλες επιδρομές που πραγματοποιούν αμερικανο-βρετανικά αεροσκάφη, επικαλούμενα λόγους ασφαλείας στις ζώνες απαγόρευσης πτήσεων.

Με βόμβα ακριβείας έπληξε την ιρακινή αντιαεροπορική συστοιχία ένα αμερικανικό F- 15E, νωρίς χτες το πρωί, στην περιοχή της Μοσούλης, "αφού δέχτηκε πυρά", όπως ανακοινώθηκε από την Αμερικανική Ευρωπαϊκή Διοίκηση της Στουτγκάρδης. Ο επικεφαλής των Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Μάικ Μπλας τόνισε λακωνικά ότι ο στόχος καταστράφηκε και το αμερικανό αεροσκάφος επέστρεψε ασφαλές στη βάση του.

Λίγη ώρα αργότερα, το επίσημο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδιδε ότι "σχηματισμός εχθρικών αεροσκαφών πέταξε πάνω από τις πόλεις Νταχούκ, Αμαντίγια, Ζάκχο, Ραουαντόζ, Αμπρίλ και Μοσούλη και εκτόξευσαν πύραυλο κατά κατοικημένης περιοχής της Μοσούλης, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άμαχος και να τραυματιστεί άλλος ένας".Οπως είχε μεταδώσει ένα 24ωρο νωρίτερα το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων, από τις 3 επιδρομές που πραγματοποίησαν αμερικανοβρετανικά αεροσκάφη, την Πέμπτη, έχασαν τη ζωή τους, στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, 2 άμαχοι και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι.

Σκληρή γλώσσα κατά των αμερικανο- βρετανικών επιδρομών χρησιμοποιεί σε χτεσινή του ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εκτοξεύει κατηγορίες, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, κατά "δυνάμεων που προσπαθούν να προκαλέσουν αναταραχή στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ" και προειδοποιεί ότι "υπάρχουν σοβαρές πολιτικές συνέπειες, αλλά και απώλειες ζωών αθώων πολιτών". Στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζεται "παράνομη" η επιβολή των ζωνών απαγόρευσης πτήσεων στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Διάδοση "ξεχασμένων" ασθενειών

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, εξαιτίας των οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων, κρούει άλλη μια οργάνωση που ανήκει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η Οργάνωση για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία που εδρεύει στη Ρώμη. Με ανακοίνωσή της η ανθρωπιστική οργάνωση υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εμφάνισης και επέκτασης μεταδοτικών ασθενειών που έχουν, εδώ και χρόνια, εξαφανιστεί από τις ανεπτυγμένες χώρες.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι αδύνατον να προληφθούν ή να ελεγχθούν οι μεταδοτικές ασθένειες, εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων εμβολίων, καθώς η Βαγδάτη δεν έχει τα χρήματα να τα αγοράσει, αλλά ούτε είναι σε θέση να τα παρασκευάσει, αφού η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου του Ιρακινού Αφοπλισμού διέταξε τον τερματισμό της λειτουργίας του εργαστηρίου εμβολίων, ήδη από το 1993, επικαλούμενο την πιθανότητα κατασκευής βιολογικών και χημικών όπλων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ