Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Συμφωνία για τους "S-300"

O A. Τσοχατζόπουλος διαβεβαιώνει ότι οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν άμεσα στην Κρήτη

Την κοινή συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου για τη μεταφορά και εγκατάσταση στην Κρήτη των ρωσικών πυραύλων S - 300 υπέγραψαν χτες στην Αθήνα στο υπουργείο Αμυνας ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Α. Τσοχατζόπουλος και ο Κύπριος ομόλογός του Γ. Χρυσοστομίδης.

Οπως είπε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, συμφωνήθηκε ο τρόπος υλοποίησης της αρχικής συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων "ώστε να μπορέσουν να εγκατασταθούν στην Κρήτη και να ενταχθούν στη στρατηγική του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου που προωθούν οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις" και συμπλήρωσε ότι ρυθμίστηκαν όλες οι εκκρεμότητες. Επίσης έγινε γνωστό ότι την ερχόμενη Δευτέρα κυπριακή αντιπροσωπεία που θα συνοδεύεται και από εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Αμυνας θα μεταβεί στη Μόσχα για να υπογραφούν οι σχετικές ρυθμίσεις.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε τα περί στήριξης του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου "με σκοπό να παραμείνει σε ισχύ η κοινή στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου, που στηρίζεται στην ύπαρξη κοινής άμυνας Ελλάδας και Κύπρου έναντι κάθε απειλής. Και μάλιστα να ενδυναμωθεί αυτή την περίοδο, όσο γίνεται περισσότερο, ώστε να παραμείνει η σιγουριά και η βεβαιότητα και στους Κύπριους και στους Ελληνες, ότι η Κύπρος θα είναι ασφαλής. Η Ελλάδα εγγυάται την ασφάλεια της Κύπρου". Ωστόσο, αρνήθηκε να αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης των πυραύλων στην Κρήτη, διαβεβαίωσε όμως ότι δεν υπάρχει καμία "σκιά" και η υλοποίηση της απόφασης "θα είναι άμεση στη βάση που θα λυθούν και οι τεχνικές προϋποθέσεις, που όμως δεν πρόκειται να επηρεάσουν και να αλλάξουν το χαρακτήρα της άμεσης υλοποίησης αυτής της απόφασης". Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας δεν απάντησε με τι τρόπο θα καλυφθεί το κενό που δημιουργείται στην Αμυνα της Κύπρου από τη μη άφιξη στο Νησί των πυραύλων "S-300".

Αποφάσεις για τα μαχητικά

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαδικασίες για την επιλογή του τύπου του νέου μαχητικού αεροσκάφους που θα προμηθευτεί η Πολεμική Αεροπορία. Αφού το ΣΑΜ (Συμβούλιο Αμυνας) ολοκλήρωσε την προηγούμενη βδομάδα την ταξινόμηση των υποψηφίων μαχητικών, αναμένεται μεθαύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης να έχει συνεργασία με τον υπουργό και τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλο και Δ. Αποστολάκη, ενόψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που θα γίνει την Παρασκευή το πρωί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ