Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΗ ΠΟΥΝΤΙΔΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤΩΝΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αγωνιστική απάντηση στην τρομοκρατία

- Πού βασίζεται η δίωξη εναντίον συνδικαλιστών και εργαζομένων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης - ανάμεσα στους οποίους είστε κι εσείς - για τα γεγονότα έξω από το ΥΕΝ τον Οκτώβρη 1995, όταν οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν συγκέντρωση εργαζομένων και ανέργων;

- Είχαμε αναπτύξει έντονους αγώνες εκείνη την περίοδο. Η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να στρέψει εναντίον μας τους λιμενεργάτες, τους φορτηγατζήδες και άλλους, ενώ χρησιμοποίησε συστηματικά και μεθοδευμένα την Αστυνομία και τις ειδικές της δυνάμεις, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική, που μας χτύπησαν με ιδιαίτερη σκληρότητα, όταν διαδηλώναμε έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Μάλιστα, όλες οι εφημερίδες είχαν καταδικάσει τότε τη σκληρότητα της επίθεσης, την ωμή βία που ασκήθηκε πάνω μας, η οποία είχεαποτέλεσμα να πάνε στο νοσοκομείο πάνω από δέκα συνάδελφοί μας τραυματισμένοι. Η πραγματικότητα και η αλήθεια διαστρεβλώνονται τώρα, για να χρησιμοποιηθούν εκείνα τα γεγονότα - ο άγριος ξυλοδαρμός και η κρατική βία - εναντίον μας και να σταθούν οι δεκάδες κατηγορίες.

- Ποια πιστεύετε ότι είναι η σκοπιμότητα αυτής της δίωξης, τόσο καιρό μετά τα γεγονότα του '95;

- Είναι μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης να σταματήσει τους αγώνες στη Ζώνη, που τώρα μπαίνουν σε νέα φάση, αλλά και γενικότερα τους αγώνες των εργαζομένων, χρησιμοποιώντας τρομοκρατία, εκβιασμό, ποινικοποίηση και βία. Η χρησιμοποίηση των δυνάμεων καταστολής και της βίας των ΜΑΤ σε βάρος μας ήταν άφθονη, αλλά δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ηρθε η ώρα να χρησιμοποιηθεί και η δικαστική εξουσία, για να τρομοκρατηθούν οι χιλιάδες εργάτες της Ζώνης και να πάψουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να σκύψουν το κεφάλι στη σκληρή αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Οι αγώνες, ωστόσο, που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι της Ζώνης στον Πειραιά, έχουν ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης για συρρίκνωση και διάλυση της Ζώνης. Εχουν σταθεί εμπόδιο στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των διορισμένων διοικήσεων του ΟΛΠ και των μεγάλων κρατικοδίαιτων Κοκάλα, Ταβουλάρη, Στεφάνου. Αυτοί οι δυναμικοί αγώνες ανάγκασαν την κυβέρνηση σε υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, που δεν ήθελε, και τώρα προσπαθεί να μας σταματήσει και με αυτό τον τρόπο.

- Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτή τη νέα επίθεση;

- Αύριο δικάζονται οι πρόεδροι των σωματείων, για να τιμωρηθούν στο πρόσωπό τους τα ταξικά συνδικάτα, η ίδια η αγωνιστική προοπτική. Η τρομοκρατία δε θα περάσει! Δίνουμε μια πρώτη απάντηση στην ποινικοποίηση των αγώνων μας με τη μαζική συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία που αποφάσισαν τα σωματεία μας και συγκεντρωνόμαστε στις 9 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Θα ακολουθήσει πορεία προς τα δικαστήρια. Είναι ακόμη πιο αναγκαίο σήμερα, να επιβάλουμε τη λύση των προβλημάτων μας με τον ενωμένο αγώνα μας. Να εναντιωθούμε πιο δυναμικά στην πολιτική της συρρίκνωσης της βιομηχανίας, της ανεργίας και της ανέχειας. Γι' αυτό και συνεχίζουμε τους αγώνες μας για κλαδική, πολιτική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Για να μην ξεπουληθεί το λιμάνι και να βελτιωθεί η παραγωγική λειτουργία του. Για να λυθούν τα προβλήματα υποδομής, να γίνουν δυο δεξαμενές, ναυπηγικές κλίνες, νέοι ντόκοι. Για κατασκευή πλοίων στη Ζώνη με πολιτική παρέμβαση. Για μόνιμη και ουσιαστική επιδότηση των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά. Για τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 55 και πολλά άλλα κρίσιμα προβλήματα.

Γ. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ