Τρίτη 9 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΝΑΚΗΣ
Μέτρα για εκδημοκρατισμό και αναπροσανατολισμό των ΣΑ

Παρουσιάζοντας την εισήγηση στην Ημερίδα ο Γ. Νάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως η ανεπαρκής αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η επέκταση της διαφθοράς στα Σώματα Ασφαλείας (ΣΑ) αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τις εκδηλώσεις του αντιδημοκρατικού καθεστώτος που επικρατεί στο εσωτερικό των ΣΑ. Καθεστώς που η διαμόρφωση και συντήρησή του πηγάζει από το βασικό προσανατολισμό που δίνει και η σημερινή κυβέρνηση στα ΣΑ. Στόχος της, δεν είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά πρωταρχικά η παρακολούθηση και καταστολή του λαϊκού κινήματος. Ζήτημα που παίρνει νέες και ευρύτερες διαστάσεις από τη συμμετοχή της χώρας σε ανάλογους κατασταλτικούς μηχανισμού, όπως η Σένγκεν και η EUROPOL.

Τόνισε πως το προσωπικό των ΣΑ υφίσταται τη στέρηση βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων, τη στρατικοποίηση, τα στεγανά, το αντιδημοκρατικό σύστημα αξιολόγησης, τη μη απόδοση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, τις χιλιάδες ώρες απλήρωτης εργασίας, κ.ά. και παρατήρησε πως αν σ' αυτά προστεθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό, εκπαίδευση, μέσα και προσωπικό των ειδικότερων υπηρεσιών δίωξης του εγκλήματος, σε αντίθεση με όσα απλόχερα διατίθενται για τους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταστολής, τότε αντιλαμβάνεται κανείς, γιατί έχουμε τέτοια αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση, σημείωσε, δεν προχωρά σε μέτρα εκδημοκρατισμού, γιατί ο σημερινός προσανατολισμός που δίνει στα ΣΑ απαιτεί τη στρατιωτικοποίηση, την πειθαρχία του φόβου, την έλλειψη ουσιαστικών δικαιωμάτων, την αδιαφάνεια, τον αυταρχισμό και το καθεστώς αναξιοκρατίας.

Η επέκταση της διαφθοράς στα ΣΑ, είπε παρακάτω, διευκολύνεται και τροφοδοτείται από όλο αυτό το αντιδημοκρατικό και ασφυκτικό καθεστώς που συντηρεί, από την έλλειψη δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης, αλλά και από τις ανεξέλεγκτες δραστηριότητες ξένων και κύρια Αμερικάνικων Υπηρεσιών (CIA, DIA, FBI). Η προώθηση της δημιουργίας υπηρεσίας "αδιάφθορων" μέσα στην Αστυνομία επιδιώκει τον απόλυτο πολιτικό έλεγχο και την τρομοκράτηση του προσωπικού με το πρόσχημα της πάταξης της διαφθοράς. Οχι μόνον δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες της διαφθοράς, αλλά με τις διατάξεις που περιέχει θα αποτελέσει ένα μηχανισμό κατασυκοφάντησης και δίωξης κάθε δημοκρατικής φωνής, ένα μηχανισμό χτυπήματος του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο. Αποτελεί μέρος του γενικότερου αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης που περνά και μέσα από την έντασή του στο χώρο των ΣΑ.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του Κόμματος τόνισε πως το ΚΚΕ παλεύει για εκδημοκρατισμό των ΣΑ και για αναπροσανατολισμό των δυνάμεων και μέσων που διαθέτουν στη δίωξη του εγκλήματος.

Τέτοια μέτρα αφορούν:

- Τη μη συμμετοχή της χώρας στη Σένγκεν - EUROPOL

- Την κατάργηση του Ν. 2472 για το ηλεκτρονικό φακέλωμα

- Την απαλλαγή των ΣΑ από την εξάρτηση των ξένων μυστικών υπηρεσιών

- Την αποστρατιωτικοποίηση και τη βελτίωση της εκπαίδευσης

- Το γενικότερο εκδημοκρατισμό του θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας των ΣΑ.

- Τη διάλυση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής των λαϊκών αγώνων και την ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα των υπηρεσιών δίωξης του εγκλήματος.

- Τη λύση εργασιακών και άλλων προβλημάτων των εργαζομένων

- Το σταμάτημα των διώξεων του συνδικαλισμού και την κατοχύρωση πλήρων συνδικαλιστικών ελευθεριών στο προσωπικό των ΣΑ.

- Την απαλλαγή του Πυροσβεστικού Σώματος από τα ΣΑ.

- Τον απεγκλωβισμό του Λιμενικού Σώματος από το Πολεμικό Ναυτικό και την εξυπηρέτηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ