Πέμπτη 6 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θρασύτατη συμπεριφορά Σουμάκη

Πλήρη κάλυψη στην επικίνδυνη, για τους ναυτικούς, λειτουργία του Νηογνώμονα! Μήνυση για την τραγωδία του "ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ"

"Θανάσιμα ατυχήματα γίνονται κι αλλού και εξαφανίζονται από τον διεθνή Τύπο. Εδώ συνεχώς επαναφέρονται"! Με αυτές τις προκλητικές φράσεις αντέδρασε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκης, όταν, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο του "Ρ" να απαντήσει αν το υπουργείο ως αρμόδια αρχή, ελέγχει τη λειτουργία και τα πιστοποιητικά αξιοπλοϊας που εκδίδει ο Οργανισμός του Ελληνικού Νηογνώμονα! Και αμέσως μετά αποχώρησε, δηλώνοντας "τελειώσαμε"!

Και αυτό, όταν χτες ο Νηογνώμονας, με τις πλάτες - όπως αποκαλύφθηκε από την τοποθέτηση του υπουργού - της κυβέρνησης είχε οδηγήσει στα δικαστήρια και την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,με την κατηγορία της "συκοφαντικής δυσφήμισης", επειδή με έγγραφό της στις 12 Νοέμβρη 1993 χαρακτήριζε τον Οργανισμό "επικίνδυνο". Η δίκη τελικά αναβλήθηκε, με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε χρονικό περιθώριο να εκδικαστεί.

Στο μεταξύ μήνυση και αγωγή εναντίον του Ελληνικού Νηογνώμονα άσκησε η Κ. Κιουράνη,σύζυγος του πνιγμένου υποπλοιάρχου στο ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ, που βούλιαξε στις 3 Σεπτέμβρη 1994 στη μέση του Ατλαντικού από ρήγμα και το μόνο που απέμεινε από αυτό είναι τα πιστοποιητικά ελέγχου που του είχε εκδώσει ο Νηογνώμονας. Πριν λίγες μέρες άρχισε η προανάκριση για τη δίωξη του Γενικού Τεχνικού Διευθυντή και μετόχου του Νηογνώμονα, Δ. Μελισσηνού,του Τ. Λυσιμάχου, προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Νηογνώμονα και διευθυντικού στελέχους της θυγατρικής εταιρίας του Νηογνώμονα στην Κύπρο. Οι καταγγελίες της κ. Κιουράνη αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή και πρόκληση ναυαγίου.

Πόρισμα για το "Πήγασσος"

Κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων για το επιβατικό ΠΗΓΑΣΣΟΣ.Στο πόρισμα αναφέρεται ότι προκύπτουν ευθύνες σε πέντε μέλη του πληρώματος και συγκεκριμένα στον πλοίαρχο, τον ανθυποπλοίαρχο, στον α' μηχανικό, τον ύπαρχο και τον ηλεκτρολόγο. Σημειώνεται ότι το πόρισμα θα μεταβιβαστεί στον Εισαγγελέα Αθήνας και δεν είναι δεσμευτικό για την απόφαση του δικαστηρίου που θα εκδικάσει την υπόθεση. Επίσης ανακοινώθηκε ότι το ΥΕΝ προτίθεται να υιοθετήσει το σύστημα μεταθέσεων λιμενικών που ισχύει στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ