Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η πραγματική μαφία του βαμβακιού

Για συγκάλυψη της "μαφίας του βαμβακιού" είχε κατηγορήσει τους αγωνιζόμενους βαμβακοπαραγωγούς της Θεσσαλίας ο υπουργός Γεωργίας, με στόχο να τους συκοφαντήσει και να υπονομεύσει τον αγώνα τους. Ομως συγκεκριμένα γεγονότα αποδείχνουν ότι και στη συκοφαντική αυτή προσπάθεια του υπουργού Γεωργίας ισχύει το "φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης"...

Είναι γνωστό ότι υπάρχει μαφία στο βαμβάκι, όπως και στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, που λυμαίνεται τις κοινοτικές επιδοτήσεις και "ξεζουμίζει" τους αγρότες. Με τη διαφορά όμως, ότι τη μαφία αυτή τη γέννησε η πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τη συγκαλύπτουν κορυφαίοι παράγοντες του Οργανισμού Βάμβακος (ΟΒ) και του υπουργείου Γεωργίας. Οι διαπιστώσεις αυτές απορρέουν από συγκεκριμένα γεγονότα και πράξεις:

Πέρσι επιστράφηκαν παράνομα οι εγγυητικές επιστολές τραπέζης σε τρεις γνωστούς εκκοκκιστές, που ακόμα έχουν απλήρωτους τους βαμβακοπαραγωγούς. Ο υπουργός Γεωργίας, για λόγους που δε γνωρίζουμε, μπορούμε όμως να εξηγήσουμε, χωρίς να διατάξει κανένα έλεγχο και πολύ περισσότερο να επιβάλλει κάποια πειθαρχική ποινή, είτε να παραπέμψει στα δικαστήρια την υπόθεση, προσπάθησε, ουσιαστικά, να κλείσει την παρανομία αυτή, που άπτεται του Ποινικού Δικαίου με την υπόσχεση του ότι θα πληρωθούν οι απλήρωτοι βαμβακοπαραγωγοί από τα αποθέματα του ΟΒ. Μάλιστα είχε το θράσος αυτή την υπόσχεσή του να την εμφανίσει σαν μεγάλη παροχή προς τους αγρότες που, εκτός των άλλων δεινών - όπως τους κατηγορεί - φορτώνουν το επιχειρηματικό τους ρίσκο στο κράτος! Κι αυτό, ενώ γνωρίζει πως ο ΟΒ "επιχορηγείται" μόνον από τα χαράτσια που επιβάλλονται στους βαμβακοπαραγωγούς.

Απαιτούσε, έτσι, ο υπουργός Γεωργίας από τους αγρότες, με τα λεφτά τους να καλύψουν τις απάτες των τριών εκκοκκιστών, που έγιναν σε βάρος τους με τις πλάτες της κυβέρνησης και ταυτόχρονα να ευχαριστήσουν και την κυβέρνηση για, υποτιθέμενη, εκδούλευση.

Ο ανώδυνος τρόπος με τον οποίο έκλεισε η περσινή απάτη ενθάρρυνε τη μαφία να συνεχίσει την παρανομία της και φέτος. Ετσι, πολλοί βαμβακοπαραγωγοί είναι απλήρωτοι στη Βισαλτία και στη Δράμα γιατί, πάλι "κατά λάθος", τα ιδιωτικά εκκοκιστήρια "Βισαλτίας" και "ΑΛΦΑ ΓΚΡΕΪ" λειτούργησαν για ένα μήνα περίπου παράνομα - χωρίς να έχουν καταθέσει τις προβλεπόμενες από το νόμο εγγυητικές επιστολές, αλλά με την έγκριση και την καθημερινή παρουσία πολυμελούς κρατικής επιτροπής που επέβλεπε τις αγορές βαμβακιού... Η παράλειψη αυτή δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, γιατί, ειδικά φέτος, ο Στ. Τζουμάκας είχε προσωπικά αναλάβει "να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία" και με εντολή του ανώτεροι κρατικοί παράγοντες της απόλυτης εμπιστοσύνης του (γεν. γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας και ο πρόεδρος του ΟΒ), έκαναν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα εκκοκκιστήρια αλλά δεν μπόρεσαν... να εντοπίσουν τέτοιες βασικές παρανομίες.

Η "ανικανότητα" του κυβερνητικού μηχανισμού να εντοπίσει αυτές τις σοβαρές παρανομίες υπογραμμίζει την πολιτική ευθύνη του υπουργού Γεωργίας. Ενώ, η υποτίμηση και η προσπάθεια "κουκουλώματος" των τεραστίων προβλημάτων που δημιούργησαν αυτές οι παρανομίες, γεννούν σοβαρά ερωτηματικά και για βαριές ποινικές παραβάσεις. Παραβάσεις που δεν μπορεί να περιορίζονται σε κάποιο περιφερειακό παράρτημα του ΟΒ, αλλά πιθανότατα αγγίζουν και υψηλά κλιμάκια του ΟΒ και του υπουργείου Γεωργίας...

Επειδή, λοιπόν, πολλοί καταφέρονται κατά της μαφίας του βαμβακιού στα λόγια, αλλά μαζικά δικάζουν και καταδικάζουν τους αγρότες και μόνον, είναι καιρός να κάτσει στο εδώλιο της Δικαιοσύνης η πραγματική μαφία, αλλά και αυτοί που καλύπτουν, αν δεν τη στηρίζουν κιόλας. "Οψόμεθα ες Φιλίππους"!

Κ. Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κανένας συμβιβασμός με την απαράδεκτα χαμηλή τιμή στο βαμβάκι(2018-12-28 00:00:00.0)
Υπάρχουν και... χειρότερα(2002-07-26 00:00:00.0)
Απλήρωτοι οι βαμβακοπαραγωγοί(1997-08-09 00:00:00.0)
Κοροϊδία χωρίς τέλος(1996-10-12 00:00:00.0)
Δεν πληρώνουν τους βαμβακοπαραγωγούς!(1996-09-14 00:00:00.0)
Να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση(1996-07-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ