Τετάρτη 26 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σταγόνα" οι Εθνικοί Δρυμοί

Καλύπτουν μόλις το 0,53% της συνολικής έκτασης της χώρας. Την άμεση ανάγκη για τη δημιουργία νέων Δρυμών επισήμανε η "Πανελλήνια Επιτροπή για τη Δημιουργία Εθνικών Δρυμών" στο γενικό γραμματέα Δασών

Κάτοχος ενός θλιβερού παγκόσμιου ρεκόρ είναι η Ελλάδα, αφού οι 10 υπάρχοντες Εθνικοί Δρυμοί (ΕΔ) και οι 11 υδροβιότοποι της χώρας μας, αποτελούν μόνο το 0,53% της συνολικής έκτασής της! Ωστόσο, η καθημερινή απειλή της καταστροφής της ελληνικής φύσης φαίνεται ότι δε συγκινεί ιδιαίτερα τα υπουργεία Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει 23 χρόνια από την καθιέρωση του τελευταίου Εθνικού Δρυμού στην Ελλάδα! Τα σημαντικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από αυτά που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η "Πανελλήνια Επιτροπή για τη Δημιουργία Εθνικών Δρυμών", κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον γενικό γραμματέα Δασών Ηλ. Μπεριάτο.Αντιπροσωπεία της επιτροπής παρέδωσε στον γενικό γραμματέα Δασών φακέλους με 60.000 υπογραφές πολιτών, με κύριο αίτημα τη δημιουργία 15 νέων Εθνικών Δρυμών και την προστασία της ελληνικής φύσης.

Για το σκοπό αυτό η επιτροπή, σε ανοιχτή επιστολή της προς τον γενικό γραμματέα Δασών, προτείνει την αναβάθμιση της "Διεύθυνσης Εθνικών Δρυμών" του υπουργείου Γεωργίας, με την πρόσληψη εξειδικευμένων επιστημόνων και του κατάλληλου εξοπλισμού για την καταγραφή της κατάστασης της ελληνικής φύσης. Ταυτόχρονα, ζητά την άμεση προκήρυξη σε πρώτη φάση 4 ειδικών μελετών - τα αποτελέσματα των οποίων θα παραδοθούν το αργότερο σε 6 μήνες - για τη δημιουργία ΕΔ σε περιοχές, οι οποίες μέχρι σήμερα είναι απροστάτευτες. Οι εκπρόσωποι "Πανελλήνιας Επιτροπής για τη δημιουργία Εθνικών Δρυμών" τόνισαν την αναγκαιότητα να πραγματοποιηθούν ημερίδες με τη συμμετοχή επιστημόνων, νομαρχιακών και τοπικών αυτοδιοικήσεων στιςτέσσερις παραπάνω περιοχές, με στόχο "μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και την κατά το δυνατόν ευρύτερη λαϊκή συναίνεση, την προώθηση της δημιουργίας και στήριξης των τεσσάρων νέων ΕΔ".

Προτεινόμενες περιοχές

Οι τέσσερις περιοχές, τις οποίες πρότεινε η επιτροπή για την άμεση δημιουργία ΕΔ, καθώς και κύριες επισημάνσεις για την καθεμία από αυτές είναι οι εξής:

Δυτική και Κεντρική Ροδόπη:

Θα περιλαμβάνονται τα παρθένα δάση της Ζαγκραντένιας, του Ερύμανθου και της Χαϊντούς και τα ρέματα του Φαρασινού, του Αρκουδορέματος, του εγκαταλειμμένου χώρου Αλή - Κιόι και των καταρρακτών του Λειβαδιτίου. Επισημαίνεται ότι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δεν υπάρχει κανένας ΕΔ. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί από τοπικούς φορείς, οργανώσεις και πολίτες της Δράμας και της Ξάνθης 3.500 υπογραφές.

Ασπροπόταμος Τρικάλων:

Θα περιλαμβάνονται οι κορυφές του όρους Περιστέρι, όπου και οι πηγές του Ασπροποτάμου, τα υψώματα Χιόλι και Μοράβα και η Μακριά Ράχη. Και στη Θεσσαλία δεν υπάρχει κανένας ΕΔ, ενώ έχουν συγκεντρωθεί 1.200 υπογραφές από πολίτες του νομού Τρικάλων.

Πιερία - Μπούρινος:

Ο παγκόσμιας σημασίας ΕΔ του Ολύμπου είναι αποκομμένος γεωγραφικά και οικολογικά, με τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου και στην περιφέρειά του ασκούνται έντονες πιέσεις στη λογική τής χωρίς όρια ανάπτυξης. Αρα, η δημιουργία ενός ενδιαμέσου, γεωγραφικά, προστατευόμενου χώρου, θα λειτουργήσει θετικά.

Χελμός - Βουραϊκός

Δεν υπάρχει ούτε ένας ΕΔ στην Πελοπόννησο και για τη δημιουργία του υπάρχει ευρύτατη κοινωνική συναίνεση.

Τέλος, η "Πανελλήνια Επιτροπή για τη δημιουργία ΕΔ" τόνισε στον γενικό γραμματέα Δασών, ότι θα συμπαρασταθεί σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο, σε κάθε θετική απόφαση για το καλό της ελληνικής φύσης.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ