Και ο Γ. Δρυς, με όσα είπε στους δημοσιογράφους και στη Βουλή, επιχείρησε να κοροϊδέψει μια ακόμη φορά τους αγρότες
Στο ίδιο μήκος κύματος με αυτές του πρωθυπουργού ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας, ο οποίος και προσπάθησε να εξαπατήσει τους αγρότες με νέες κάλπικες υποσχέσεις και να κερδίσει χρόνο. Ετσι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ωσάν να απευθύνεται σε αφελείς, προσπάθησε να πείσει τους αγρότες ότι η «μάχη δεν τελείωσε», ο υπουργός Γεωργίας εμφανίστηκε και ευχαριστημένος που κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της ΕΕ δεν επικράτησαν οι «ακραίες» θέσεις μελών της Επιτροπής που θα υποχρέωνε τους αγρότες να πληρώσουν και από πάνω.
Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι η αποφυγή της επιστροφής χρημάτων από τους αγρότες δεν ήταν αποτέλεσμα της «μάχης» που έδωσε η κ. Διαμαντοπούλου, αλλά η τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση ώστε να μην ξεγυμνωθεί τελείως, αφού η ΕΕ ετοιμάζει νέο και πολύ χειρότερο κανονισμό για τους βαμβακοπαραγωγούς που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ από το Σεπτέμβρη του 2003. Αυτά που ανέφερε περί προσφυγής στην ΕΕ είναι ψέματα.
Ετσι τη στιγμή που οι βαμβακοπαραγωγοί βλέπουν την τιμή του βαμβακιού να κατρακυλάει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, οι εκκοκκιστές θα βάλουν στις τσέπες τους περίπου 32 δισεκατομμύρια δραχμές. Οταν οι αγρότες θα μπορούσαν να πάρουν 223,5 δραχμές το κιλό, παίρνουν 202, αφού οι υπόλοιπες 21,5 πάνε απ' ευθείας στους εκκοκκιστές. Πιο προκλητικός εμφανίστηκε ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης, ο οποίος όταν του τέθηκε το θέμα ότι 145 χιλιάδες τόνοι βαμβακιού δεν επιδοτούνται, απάντησε ότι «η επιλέξιμη παραγωγή επιδοτήθηκε»!
Την κυβερνητική πολιτική που οδήγησε για μια ακόμα φορά σε μειώσεις ενισχύσεων των βαμβακοπαραγωγών επιχείρησε χτες να υπερασπιστεί ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Χαρακτήρισε δε «πρωτοφανές φαινόμενο» τη φετινή δηλωθείσα παραγωγή βαμβακιού.
Οπως υποστήριξε ο υπουργός Γεωργίας, «το 2001 είχαμε τη μεγαλύτερη παραγωγή στην ιστορία της βαμβακοπαραγωγής στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι «αν κάναμε αποδεκτό όλο το βαμβάκι που δηλώθηκε», αυτό «θα οδηγούσε σε επιστροφή από τους παραγωγούς στην Κοινότητα 83 δραχμές ανά κιλό». Σημείωσε ότι στην Κοινότητα «ξεκαθαρίσαμε για πρώτη φορά ποιο είναι το επιλέξιμο και ποιο το μη επιλέξιμο βαμβάκι», σημειώνοντας ότι «η Κοινότητα έκανε δεκτό μόνο 61 χιλιάδες 811 τόνους βαμβάκι». Μάλιστα δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τους αγρότες, αλλά και την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «κάποιοι φρόντισαν να ανεβάσουν την παραγωγή», αναρωτώμενος αν «είναι υπεύθυνος ο υπουργός Γεωργίας για την αύξηση της παραγωγής».
Επίσης κατηγόρησε τους βαμβακοπαραγωγούς για έλλειψη εκσυγχρονιστικού πνεύματος, αφού όπως είπε «δεν έχουμε ούτε μια ομάδα παραγωγών στο βαμβάκι», ενώ «έχουμε στηρίξει το συνεταιριστικό κίνημα». Ο Γιώργος Δρυς επικαλέστηκε τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, λέγοντας πως «δυστυχώς υπάρχουν δυο άλλες χώρες που έχουν τους ίδιους αυστηρούς κανόνες που έχει η Ελλάδα» χωρίς να παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγή, σημειώνοντας ότι «πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκό προσανατολισμό». Οσον αφορά τις επιδοτήσεις από προηγούμενες εγκρίσεις, ο Γιώργος Δρυς τόνισε πως «δεν υπάρχει καμιά διάθεση από κανέναν να καθυστερήσει τις επιδοτήσεις. Οποια καθυστέρηση υπάρχει, είναι για λόγους εκτός του ΟΠΕΚΕΠΕ».