Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει με νέα ψέματα την αναξιοπιστία του απέναντι στους βαμβακοπαραγωγούς (που πριν 7 μήνες υποσχόταν ενίσχυση 50 δραχμές το κιλό στο βαμβάκι), λέγοντας ότι θα ζητήσει την άδεια της ΕΕ να τσοντάρει από τον εθνικό προϋπολογισμό στα «ψίχουλα» που αποφάσισε η Κομισιόν
Με ψεύτικες υποσχέσεις προσπαθεί να ξανακοροϊδέψει η κυβέρνηση τους βαμβακοπαραγωγούς, οι οποίοι δέχονται νέο ανεπανόρθωτο πλήγμα από τις εξευτελιστικές ελάχιστες τιμές για το βαμβάκι που αποφάσισε προχτές η αρμόδια Επιτροπή της ΕυρωπαϊΪκής Ενωσης. Με το μάτι στραμμένο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη και προσπαθώντας να αποτρέψει νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των βαμβακοπαραγωγών, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, δήλωσε χτες μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ότι «εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός Γεωργίας κ. Δρυς να αναλάβει να ζητήσει από το Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης τη δυνατότητα παροχής εθνικών ενισχύσεων»!
Με την κατάπτυστη αυτή δήλωση, προσπάθησε χτες ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να δικαιολογήσει το νέο πλήγμα που επιφέρει η απόφαση της Κομισιόν στους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς, με την προχτεσινή της απόφαση για τις ελάχιστες τιμές του βαμβακιού σοδειάς 2001/2002. Παράλληλα, φορώντας το «φιλοαγροτικό» κοστούμι, δήλωσε πως η κυβέρνηση, στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την «ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ» θα δώσει τη μάχη για την προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών και τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Ακολούθησε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς - ο οποίος - αφού απαρίθμησε μια σειρά έργων για την «αγροτική ανάπτυξη» και «ανασυγκρότηση της υπαίθρου που «θα» χρηματοδοτηθούν από 3 διαφορετικά κοινοτικά προγράμματα στην περίοδο μέχρι το 2006 με το ποσό των 6,6 δισ. ευρώ (2,2 τρισ. δραχμές) - σχολιάζοντας την απόφαση της κομισιόν για το βαμβάκι διατυπώσει την άποψη ότι θα μπορούσε να ήταν και... χειρότερη.
Να θυμίσουμε, ότι το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, με την προχτεσινή απόφαση της Κομισιόν (μια απόφαση που πηγάζει από κανονισμούς της ΕΕ που έχει ψηφίσει και η ελληνική κυβέρνηση):
Με δεδομένο ότι η απόφαση της Κομισιόν είναι πολύ χειρότερη ακόμη και από εκείνη που προσδοκούσε η κυβέρνηση όταν υποσχόταν πριν 7 μήνες στους βαμβακοπαραγωγούς εξόφληση 50 δραχμές το κιλό - ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Γεωργίας προσπάθησαν να «χρυσώσουν το χάπι» με νέα ψέματα.
Στα πλαίσια αυτά, εντάσσονται και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων είπε πως στις κυβερνητικές προσπάθειες «για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των αγροτών» εντάσσονται:
Αναφερόμενος στις αποφάσεις της ΕΕ για το βαμβάκι, ο πρωθυπουργός- αφού δήλωσε πως θα ζητηθεί η άδεια της ΕΕ να δοθούν εθνικές ενισχύσεις στους βαμβακοπαραγωγούς - έσπευσε να διευκρινίσει πως η κίνηση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν μια επιλογή της κυβέρνησης για «επανεθνικοποίηση» της αγροτικής πολιτικής. Ετσι, αναφερόμενος στις θέσεις της κυβέρνησης για την επικείμενη «ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ» - με την οποία επιφυλάσσεται νέο πλήγμα στα εργαζόμενα νοικοκυριά των χωρών μελών της ΕΕ - ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μεγάλη και δύσκολη διαπραγμάτευση» για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι «θέλουμε να δώσουμε μια νέα μορφή στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής στην ελληνική ύπαιθρο» με την «ανακατανομή των χρηματοδοτικών πόρων υπέρ των μικρών και μεσαίων αγροτών»!
Δίνοντας μάλιστα τα διαπιστευτήριά του στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και σε όλους τους ευρωθιασώτες - που βλέπουν την ΕΕ σαν θεματοφύλακα των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου - ο Κ. Σημίτης ξεκαθάρισε τη θέση του πως «δεν πρέπει να υπάρξει επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής, φανερή ή συγκεκαλυμμένη». Δε δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει σαν «δημαγωγούς» και «ανεύθυνους» τους αγρότες και τα πολιτικά κόμματα που επιμένουν στην εφαρμογή εθνικής αγροτικής πολιτικής με τη χορήγηση εθνικών κρατικών ενισχύσεων, γιατί ο ίδιος θεωρεί τις εθνικές επιδοτήσεις ότι «αποβαίνουν σε βάρος της εθνικής οικονομίας και σε βάρος των ίδιων των αγροτών...