Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ημερίδα για την Ολυμπιάδα του 2004

Τις αρνητικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την ενδεχόμενη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα, παρουσίασαν Συντονιστικές Επιτροπές Συλλόγων, Περιβαλλοντικών Φορέων και Κινήσεων Πολιτών Αττικής, σε ημερίδα που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στο Πολυτεχνείο.

Ετσι, λίγες μέρες μετά τα στοιχεία που διέρρευσαν από την επιτροπή αξιολόγησης της "Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής" και που τοποθετούσαν στα "μείον" της Αθήνας, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα περιβαλλοντικοί σύλλογοι, φορείς και επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι το περιβάλλον αποτελεί την "αχίλλειο πτέρνα" για την ανάληψη από τη χώρα μας της Ολυμπιάδας του 2004.

Την έντονη αντίθεσή τους ως προς την τέλεση των Αγώνων στην Αθήνα, εξέφρασαν οι Συντονιστικές Επιτροπές, καταγγέλλοντας την Επιτροπή Διεκδίκησης για "έλλειψη δημόσιας συζήτησης ως προς τη σκοπιμότητα, την οικονομική ανταποδοτικότητα, την εκπλήρωση στόχων περιφερειακής ανάπτυξης και ως προς τις περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και χωροταξικές επιπτώσεις στην Αττική των προγραμματιζόμενων έργων και της ίδιας της τέλεσης των Αγώνων".

Στη συρρίκνωση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της πρωτεύουσας, αναφέρθηκε η "Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων". Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι οι προβλεπόμενες εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που θα προκύψουν από την ενδεχόμενη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα θα συμβάλουν στη διαδικασία ανατροπής των στόχων του "Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας".

Η "Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση της παραλίας Σαρωνικού" κατέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία "ο χώρος του Ιπποδρόμου παραδίδεται στην ιδιωτική εμπορική εκμετάλλευση, παρόλο που το Ρυθμιστικό Σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου", ενώ επισήμανε ότι "ακυρώνεται η προοπτική επανασύνδεσης της πόλης με τη θάλασσα, όπως επίσης προβλέπεται από το Ρυθμιστικό, με το χαρακτηρισμό της παραλίας του Φαληρικού Ορμου ως υπερτοπικού πόλου αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών". Παράλληλα, τόνισαν ότι θα αγωνιστούν "ενάντια στην καταστροφική προοπτική της Ολυμπιάδας", όπως έκαναν και στην περίπτωση του καζίνο του Φλοίσβου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ