Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
Δεν περνά ο αποπροσανατολισμός
  • Η προσπάθεια της κυβέρνησης να σπείρει συγχύσεις πέφτει στο κενό
  • Αποκαλυπτικές της κυβερνητικής αδιαλλαξίας οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών

Επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της και στα παιχνίδια εντυπώσεων η κυβέρνηση, απέναντι στα αιτήματα των καθηγητών, οι οποίοι χτες μπήκαν στην 6η εβδομάδα απεργίας τους. Με έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την Κυριακή το βράδυ ο υπουργός Παιδείας και ο υφυπουργός Οικονομικών προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν τους καθηγητές και την κοινή γνώμη, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχει λόγος συνέχισης της απεργίας. Απαντώντας η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για "απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να υπονομεύσει την απεργία".

Ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης, παρουσίασε για μια ακόμα φορά τους καθηγητές "ευνοημένους" από το νέο μισθολόγιο, με αυξήσεις που - κατά τη γνώμη του - κυμαίνονται μέχρι 17% το χρόνο και τόνισε ότι το επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης των 50.000 δρχ. το μήνα θα δοθεί από 1η Μάρτη και όχι σε τρεις δόσεις όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Ο υπουργός επικαλέστηκε σχετικό αίτημα της ΟΛΜΕ, κάτι που η Ομοσπονδία διαψεύδει.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε την εκτίμησή του ότι ΟΛΜΕ και υπουργείο συγκλίνουν στα θεσμικά θέματα και εμφάνισε την κυβέρνηση ανοιχτή σε διάλογο. Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Εκτιμούμε με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν ότι όχι μόνο δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων, αλλά το υπουργείο αρνήθηκε να ικανοποιήσει υπερώριμα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου".

"Το οικονομικό θέμα που αφορά τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και τους δασκάλους έχει κλείσει από πλευράς κυβέρνησης και αυτό είναι γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό", τόνισε από την πλευρά του και ο υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος εμφανίστηκε αδιάλλακτος στο αίτημα των καθηγητών για αυξήσεις 70.000 δρχ.

Ο υφυπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε ανοιχτά τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΛΜΕ και επανέλαβε ότι οι καθαρές αποδοχές του πρωτοδιόρισου θα ξεπερνούν τις 260.000 δρχ. Πάντως, ακόμα και αν ίσχυαν τα παραπάνω σε καμιά περίπτωση δεν προσεγγίζεται το αίτημα των καθηγητών για 250.000 δρχ. καθαρά στον πρωτοδιόριστο και διατήρηση του επιδόματος των τριμήνων που ως γνωστό προστίθενται στο βασικό καθαρό μισθό.

Διαψεύδοντας πληροφορίες, που έκαναν λόγο για επαναπροσδιορισμό της διαδικασίας των κρατήσεων, η ΟΛΜΕ τόνισε ότι αυτή γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν και ότι σύμφωνα με αυτές, οι κρατήσεις δεν υπολογίζονται επί του συνόλου των αποδοχών.

Στελέχη της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" σημείωναν αργά το βράδυ και λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ: Πρέπει να καταδικαστεί καθαρά η προσπάθεια της κυβέρνησης να σπείρει σύγχυση στον κόσμο σχετικά με τις διαφορές στους υπολογισμούς για το μισθολογικό. Οτι έτσι ή αλλιώς η κυβέρνηση επιμένει στο αδιαπραγμάτευτο της αντιλαϊκής εισοδηματικής πολιτικής της, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως ακόμα κι αν με λογιστικά τερτίπια ξεπεράσει τον σκόπελο του τρόπου υπολογισμού των κρατήσεων, το αποτέλεσμα θα είναι αυξήσεις στα όρια του 2%, αποτέλεσμα που εκ των προτέρων πρέπει να θεωρείται απαράδεκτο. Σημείωναν ως προς το μισθολογικό ότι θα πρέπει να γίνει ξανά καθαρό από την ΟΛΜΕ ότι το αίτημα παραμένει 250.000 καθαρά στον πρωτοδιόριστο συν το επίδομα των τριμήνων, ώστε να μην επιτρέπεται στην κυβέρνηση να σπέρνει σύγχυση. Ακόμα περισσότερο, τόνιζαν, θα πρέπει να γίνει καθαρό πως αυτός ο αγώνας αντικειμενικά δεν αφορά μόνο και δεν τελειώνει με το μισθολογικό. Αφορά το σύνολο των προβλημάτων της παιδείας όπως αυτά αναδείχτηκαν και από το σύνολο των μέτρων Αρσένη. Τέλος, σημείωναν την ανάγκη αξιοποίησης από την ηγεσία της ΟΛΜΕ, ακόμα περισσότερο των διαθέσεων αγωνιστικής συμπαράταξης ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και ειδικότερα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Αποφασίζουν σήμερα

Μ

ε δεδομένη την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει βασικά αιτήματα του κλάδου, οι καθηγητές προχωρούν σήμερα σε νέες Γενικές Συνελεύσεις στις κατά τόπους ΕΛΜΕ, όπου και θα ψηφίσουν πάνω στη νέα πρόταση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, και ενώ τα ποσοστά συμμετοχής του κλάδου στην απεργία παραμένουν σταθερά πάνω από 70%, έξι βδομάδες μετά την έναρξη της απεργίας. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συνεδρίαζε αργά χτες το βράδυ, για να διαμορφώσει το ακριβές κείμενο της πρότασής του προς τις ΕΛΜΕ, με γενική κατεύθυνση τη συνέχιση της απεργίας για μία ακόμα βδομάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ