Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητική παραπληροφόρηση για το αγροτικό

Οι λαθροχειρίες με τις επιδοτήσεις και ποιοι είναι οι "κρατικοδίαιτοι"

ΜΕΡΟΣ 1ο

Με τα γνωστά επιχειρήματα για κρατικοδίαιτους καθυστερημένους αγρότες, για πλούσιους και προνομιούχους αγρότες της Θεσσαλίας και για αντεθνική δράση των αγροτών, που αμφισβητούν τη νέα ΚΑΠ, τη συμφωνία της ΓΚΑΤΤ και το Μάαστριχτ, προσπαθεί ακόμα και τώρα ο υπουργός Γεωργίας να αποδείξει ότι οι πρωτοφανείς σε ενότητα, μαζικότητα και αποφασιστικότητα αγροτικές κινητοποιήσεις δεν είχαν ως αιτία τους την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τα περισσότερα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας, αλλά οφείλονται σε "δάκτυλο" του ΚΚΕ.

Για να δώσουν μια αληθοφάνεια στα επιχειρήματα αυτά, ο υπουργός Γεωργίας και η κυβέρνηση δε διστάζουν να κάνουν λαθροχειρίες, με τα στοιχεία της δικής τους στατιστικής υπηρεσίας και να τα παραποιήσουν, όπου δεν τους εξυπηρετούν. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό διχασμό, προβάλλοντας ψεύτικες αντιθέσεις ανάμεσα στους αγρότες των διάφορων περιοχών της χώρας. Να αποκρύψουν την πραγματική αντίθεση των αγροτών με το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο που τους εκμεταλλεύεται σαν σύγχρονος τσιφλικάς.

Ποιοι είναι κρατικοδίαιτοι;

Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι οι αγρότες είναι κρατικοδίαιτοι ή ευρωδίαιτοι, γιατί παίρνουν μεγάλες κοινοτικές επιδοτήσεις, τις οποίες ο υπ. Γεωργίας για το 1996 τις υπολογίζει στα 2.000.000 δρχ. ανά αγροτική εκμετάλλευση. Το ποιος καρπώνεται αυτές τις επιδοτήσεις, φαίνεται στον πίνακα.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της "Ευρωστάτ", τμήμα της οποίας αποτελεί και η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας μας, οι επιδοτήσεις που δίνονταν το 1993 σε κάθε αγροτική εκμετάλλευση στις διάφορες χώρες της ΕΕ είναι:

Ολλανδία 20.014 ECU ανά αγροτική εκμετάλλευση, Δανία 18.406, Βέλγιο 17.386, Γαλλία 11.067, Ιρλανδία 10.808, Γερμανία 8.625, Ελλάδα 4.935, Λουξεμβούργο 4.657, Ισπανία 3.343, Ιταλία 3.106, Πορτογαλία 1.624. Ο μέσος όρος είναι 6.009 ECU ανά εκμετάλλευση.

Φαίνεται, δηλαδή, ότι οι επιδοτήσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των βορείων χωρών της ΕΕ, είναι διπλάσιες και τριπλάσιες του μέσου όρου, ενώ οι επιδοτήσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των μεσογειακών χωρών και της χώρας μας, είναι κάτω από το μέσο όρο.

Αυτό, άλλωστε, το είχε διαπιστώσει και ο κοινοτικός επίτροπος Μακσάρι, ο οποίος σε έκθεσή του, ενόψει της νέας ΚΑΠ, σημείωνε πως το 80% των κοινοτικών επιδοτήσεων το απορρόφησε το 20% των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με αποτέλεσμα να μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα στα μεγάλα και μικρά νοικοκυριά, ανάμεσα στις πλούσιες και φτωχές περιοχές της ΕΕ.

Αυτό το σοβαρό στοιχείο συνειδητά το παραβλέπει η ελληνική κυβέρνηση, προκαλώντας τεράστια ζημιά στη χώρα μας, επειδή θέλει να κατηγορεί τους Ελληνες αγρότες για "ευρωδίαιτους" και, ταυτόχρονα, να συγκαλύπτει την υποταγή της στην ΕΕ που εκφράζεται με το αφοπλιστικό επιχείρημα: "Δεν μπορώ να ζητήσω λεφτά από την ΕΕ, γιατί η χώρα μας παίρνει τα περισσότερα από τις άλλες χώρες και δίνει τα λιγότερα!".

Διχαστικές συγκρίσεις

Με βάση αυτές τις επιδοτήσεις, που για το 1996 η κυβέρνηση τις υπολογίζει στα 2.000.000 δρχ. ανά αγροτική εκμετάλλευση, συγκρίνει το εισόδημα των αγροτών με το εισόδημα των ανέργων και του ανειδίκευτου εργάτη και το βρίσκει πολύ μεγαλύτερο, γιατί στο εισόδημα από τις επιδοτήσεις προσθέτει και το εισόδημα από την αξία της παραγωγής!

Στο σημείο αυτό η κυβέρνηση κάνει δύο σημαντικές λαθροχειρίες στους αριθμούς, για να πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, ότι, τάχα, οι αγρότες είναι προνομιούχοι, σε σχέση με τους άνεργους, αλλά και τους ανειδίκευτους εργάτες, με προφανή στόχο να στρέψει τους άνεργους και τους εργάτες κατά των αγροτών.

Η πρώτη λαθροχειρία αφορά τη σύγκριση των ανέργων και του ανειδίκευτου εργάτη με την αγροτική εκμετάλλευση, η οποία αποτελείται τουλάχιστον από δύο οικονομικά ενεργούς αγρότες. Επομένως το κατά κεφαλήν εισόδημα από τις επιδοτήσεις δεν είναι 2.000.000, αλλά 2.000.000 δραχμές διά του αριθμού των απασχολουμένων στην αγροτική εκμετάλλευση.

Με βάση αυτό το πραγματικό στοιχείο το κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα από τις επιδοτήσεις είναι μικρότερο από το εισόδημα του ανειδίκευτου εργάτη και ίδιο περίπου με το επίδομα ανεργίας.

Η δεύτερη λαθροχειρία αφορά το επιπλέον τάχα εισόδημα που έχει ο αγρότης από την αξία της αγροτικής παραγωγής. Στο σημείο αυτό συνειδητά η κυβέρνηση δε λέει ότι για να πάρει αυτές τις επιδοτήσεις ο αγρότης πρέπει να έχει αγροτική παραγωγή. Η αξία όμως της παραγωγής είναι πολύ μικρότερη από το κόστος της.

  • Στα καπνά "Βιρτζίνια" η εμπορική τιμή το 1995 ήταν 120 δρχ/κιλό. Οταν μόνο τα έξοδα ξήρανσης (πετρέλαιο και ρεύμα) ήταν 137 δρχ./κιλό και το συνολικό κόστος παραγωγής 800 δρχ./κιλό περίπου.
  • Στη βιομηχανική τομάτα η εμπορική τιμή ήταν 13 δρχ./κιλό όταν μόνο τα έξοδα συλλογής και μεταφοράς ήταν 8 δρχ./κιλό.
  • Στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια η εμπορική τιμή είναι 14,4 δρχ./κιλό. Οταν μόνο τα έξοδα συλλογής και μεταφοράς είναι 12,0 δρχ./κιλό.
  • Στο βαμβάκι η εμπορική τιμή είναι 96 δρχ./κιλό και καλύπτει μόνο το ενοίκιο του χωραφιού.
  • Στο σιτάρι η τιμή παρέμβασης είναι 37 δρχ./κιλό και με μέση απόδοση 247 κιλά/στρέμμα. Εξασφαλίζει μεικτό εισόδημα στον αγρότη 9.139 δρχ. /στρέμμα, που είναι κάτω από το κόστος παραγωγής.
  • Το ίδιο συμβαίνει με τη σταφίδα,το λάδι,το γάλα και τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα, με συνέπεια το καθαρό αγροτικό εισόδημα να είναι μικρότερο από τις επιδοτήσεις και αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που αποκαλύπτουν πως το μέσο κατά κεφαλήν αγροτικό εισόδημα είναι ίσο περίπου με το 60% του γενικού μέσου κατά κεφαλή εισοδήματος της χώρας.

Αυτά τα επίσημα στοιχεία αμφισβητεί η κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι τα αγροτικά εισοδήματα είναι υποεκτιμημένα και για απόδειξη χρησιμοποιεί τα στοιχεία της Εφορίας, σύμφωνα με τα οποία τα δηλωθέντα αγροτικά εισοδήματα ανέρχονται στο 2,5% των συνολικών, ενώ το Ακαθάριστο Γεωργικό Προϊόν ανέρχεται στο 11% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν). Γνωρίζει, όμως, η κυβέρνηση ότι οι περισσότεροι αγρότες δεν κάνουν φορολογική δήλωση γιατί δεν έχουν φορολογητέο εισόδημα. Η συνειδητή αυτή αποσιώπηση, από την πλευρά της κυβέρνησης, εκτός από τη συκοφάντηση των αγροτών, σκοπεύει και στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για φορολογική επιδρομή στα αγροτικά εισοδήματα.

Γιάννης ΣΦΥΡΗΣ

ΑΥΡΙΟ: Οι πραγματικές αντιθέσεις και ο "κοινωνικός αυτοματισμός"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ