Σάββατο 22 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Διαμαρτυρία στη Βουλή κατά του καταστροφικού νομοσχεδίου

Την Τρίτη στις 6 το απόγευμα

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα ξεκινά η συζήτηση - και μάλιστα με τη διαδικασία του "κατεπείγοντος" - του καταστροφικού νομοσχεδίου για την Ολυμπιάδα, διοργανώνουν την Τρίτη στις 6 το απόγευμα η Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στη Διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού και η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και της Ποιότητας Ζωής.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της πρώτης οργάνωσης, το νομοσχέδιο ανατρέπει ουσιαστικά τους στόχους του Ρυθμιστικού της Αθήνας, ενώ γίνεται σαφές ότι με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς του 2004 παραχωρούνται δημόσιοι χώροι και ακτές στους ιδιώτες προς εκμετάλλευση.

"Δηλώνουμε την πρόθεσή μας - τονίζουν στο δικό τους προσκλητήριο οι δύο άλλες οργανώσεις - να αγωνιστούμε ενάντια στις καταστροφικές επιλογές αυτού του νόμου, ο οποίος παραδίδει συλλήβδην στο έλεος του μπετόν και των επενδυτών της Ολυμπιάδας, παραλίες, υδροβιότοπους, δάση και τους πολύτιμους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, αποκλείοντας επιλογές στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Είμαστε αποφασισμένοι να οργανώσουμε μαζικές κινητοποιήσεις, να προσφύγουμε στο ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο".

Οπως επισημαίνουν σε υπομνήματά τους προς την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, στο νομοσχέδιο:

  • Με το άρθρο 5 παράγραφος 3 δίνεται η δυνατότητα να γεμίσουν λυόμενες κατασκευές όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι της Αττικής και μάλιστα χωρίς οικοδομική άδεια!
  • Το άρθρο 2 παράγραφος 1 δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να επιβάλει μεγαλύτερους συντελεστές δόμησης από τους ισχύοντες, υψηλότερα κτίρια, μεγαλύτερη κάλυψη των οικοπέδων και μικρότερες ελάχιστες αποστάσεις από αυτά που προβλέπονται στο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό.
  • Με το άρθρο 3 παράγραφος 4β επιτρέπεται να γίνουν έργα στον αιγιαλό και στην παραλία και η διενέργεια προσχώσεων πάνω στη θάλασσα!
  • Με άλλα άρθρα επιτρέπεται η τσιμεντοποίηση ακόμη και προστατευόμενων ελεύθερων χώρων, όπως του Σχοινιά στο Μαραθώνα, της Πάρνηθας, του Ιπποδρόμου, της Παραλίας του Φαλήρου, ενώ για τη λειτουργία του Ολυμπιακού Δακτυλίου εξαφανίζονται και τα τελευταία ίχνη του Κηφισού Ποταμού, που μετατρέπεται σε αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας. Αλλες εγκαταστάσεις προγραμματίζεται να κατασκευαστούν στο Αλσος Βεϊκου, στο Γουδί, στη Νίκαια στην περιοχή του ΟΑΚ, που θα δημιουργήσουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ