Σάββατο 22 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρνιέμαι

"Είναι κάτι στιγμές που σου πνίγουν τα στήθια... " Τότε τι κάνεις; Κάθεσαι μοιραίος, δειλός κι άβουλος, υποταγμένος στους ισχυρούς της γης; Για σένα σύντροφε, το ξέρω, δεν ισχύουν αυτά. Εσύ βγαίνεις στους δρόμους και τραγουδάς "Αρνιέμαι οι άλλοι να κρατάνε τα σκοινιά, αρνιέμαι να με κάνουν ό,τι θένε...".

Εσύ βγαίνεις, κουβαλώντας ελληνική ψυχή χιλιετιών. Σέρνεις χορό με την Ειρήνη του Αριστοφάνη, απαγγέλλεις στίχους από την Ειρήνη του Βακχυλίδη, του Ρίτσου, συναντάς τις γενιές του "Πολεμάμε και Τραγουδάμε".

Αυτός ο Μάης, ο τελευταίος της χιλιετίας, δυστυχώς για εκείνους που θέλουν το λαό υποταγμένο στη μοιρολατρία, δεν είναι ο Μάης που ήθελαν. Επεσαν στο κενό οι "προφητείες" που έβγαλαν στο προσκήνιο, περί συντέλειας, βασιλιά του τρόμου κλπ. Τους βολεύει να κρύβουν πίσω από τον Νοστράδαμο το πραγματικό τους πρόσωπο. Καμουφλάρουν την παραφροσύνη τους, νομίζοντας πως οι λαοί κοιμούνται κι αγνοούν τις προθέσεις τους. Είναι οι ίδιοι Αρμαγεδδών, φονιάδες κι αιματοκυλιστές των λαών, αυτοί είναι τα θηρία της "Αποκάλυψης". Εχουν αποκαλυφθεί κι ουρλιάζουν, όπως οι φονικές βόμβες τους, γιατί βλέπουν πως ξεψυχά ο καπιταλισμός τους. Δεν περίμεναν τόση αντίσταση, τόση άρνηση, από τους "εχθρούς" λαούς. Γιατί οι λαοί, οι πολιτισμοί, τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις, είναι γι' αυτούς εχθροί. Η Ανοιξη είναι εχθρός. Ο Μάης είναι φόβος και τρόμος. Ο Μάης είναι ο Ερωτας κι αυτοί ανέραστοι. Μισούν τη ζωή, την Επανάσταση, δεν την αντέχουν, μισούν την ανθοφορία. Εχουν μονίμως ιδέες διεστραμμένες, πώς θα βιάσουν τη γη, τη Μάνα, τη Γυναίκα, την πατρίδα, την Ειρήνη.

Βιαστές - φασίστες, τι να κάνουμε, τη συνείδησή μας δεν μπορείτε να τη βιάσετε. Οπως νικήθηκε ο φασισμός σας το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και τώρα θα καταρρεύσει.

Αρνούμαστε. Διαδηλώνουμε αντιιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά. Το εικοστό πρώτο δεκαήμερο Ειρήνης αυτού του Μάη, είναι ακόμη μια απόδειξη θέλησης του λαού μας για το σταμάτημα του βρώμικου πολέμου.

Ειρηνικά την Πρωτομαγιά, δέσαμε μπουκέτα με υποσχέσεις. Πλέξαμε στεφάνια του Μάη με κόκκινα τριαντάφυλλα - τούτο το κόκκινο στις μέρες μας είναι αίμα - με χρυσές μαργαρίτες, μικρούς ήλιους - για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλιά πολλή - και τα κρεμάσαμε στα μπαλκόνια, πάνω από τις πόρτες, όχι απλά και συμβολικά από συνήθειο. Φέτος ο Μάης είναι ξεχωριστός, είναι αλληλέγγυος, αδελφός και γείτονας, φιλειρηνιστής, δίνει χέρι ζεστό στη δοκιμαζόμενη Γιουγκοσλαβία.

Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι, πεισματικά, με υψωμένη τη γροθιά, ψυχική δόνηση, γιατί "... δεν παζαρεύω κι ως τον ύστατο χτύπο της καρδιάς μου θ' αντιστέκομαι".

Κούλα ΚΑΡΑΜΗΝΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ