Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ
Ξανά στα πρόθυρα του "λουκέτου"

Σε απολύσεις και παραπέρα μείωση του κόστους εργασίας προχωρά η επιχείρηση. Με στάσεις εργασίας απαντούν οι εργαζόμενοι

Δεν είναι η πρώτη φορά που βουλευτής του ΚΚΕ επισκέπτεται τα "Ελληνικά Σωληνουργεία". Τόσο κατά την περίοδο που το εργοστάσιο είχε κλείσει το 1992 για τρία χρόνια, όσο και μετά την εξαγορά του από τον μεγαλοκατασκευαστή Πρ. Εμφιετζόγλου,πάρα πολλές φορές υπήρξαν συναντήσεις στελεχών του Κόμματος με τους εργαζόμενους. Σήμερα το εργοστάσιο, ενάμιση χρόνο μετά την επαναλειτουργία του, βρίσκεται πάλι - σύμφωνα με τους εργαζόμενους - προ των θυρών ενός νέου κλεισίματος. Πρόβλημα κι εδώ οι αθρόες εισαγωγές, μετά την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεύτερο και σημαντικότερο είναι η μη συμμετοχή στα μεγάλα έργα, παρότι θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο σύγχρονα εργοστάσια.

Η πολιτική των ιδιοκτητών, να αντιμετωπίζεται η κρίση με μείωση του κόστους εργασίας, έχει οδηγήσει τους εργαζόμενους, μετά από απολύσεις που έγιναν, σε καθημερινές τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια. Από τη συνάντηση του βουλευτή με τον διευθυντή της επιχείρησης κ. Γάγαλη επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες των εργαζομένων, αφού ο εκσυγχρονισμός και οι επενδύσεις που χρειάζονται προσκρούουν στη "μελλοντική ανασφάλεια της αγοράς".

Μεταφέροντας τα αιτήματα του σωματείου, ο πρόεδρός του Κ. Κουλουρίδης ζήτησε τη βοήθεια του ΚΚΕ για να μην απαξιωθεί το εργοστάσιο. Ο ίδιος σημείωσε ότι όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν σε κάθε τέτοια προοπτική.

"Καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να είμαστε κοντά στα προβλήματα του λαού", επισήμανε, μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζομένων ο βουλευτής Στ. Παναγιώτου και συνέχισε: "Γινόμαστε μάρτυρες αυτών των προβλημάτων στον νομό σας. Πολλές περιοχές της χώρας ζούνε την παραγωγική συρρίκνωση. Το ΚΚΕ απαιτεί την προστασία της παραγωγικής βάσης της χώρας και τον αγώνα για τη διάσωσή της τον θεωρεί πατριωτική πράξη. Ο αγώνας αυτός θα έχει αποτελέσματα όταν οι εργαζόμενοι πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και συντονίσουν τον αγώνα τους ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Στα Ναυπηγεία Αυλίδας

Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν από τον βουλευτή του ΚΚΕ και στη συνάντηση που είχε, στον τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, με το σωματείο εργαζομένων στα Ναυπηγεία Αυλίδας.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία και στην περίπτωση των Ναυπηγείων Αυλίδας αποδείχτηκε ότι σημαίνει σκάνδαλα και ρεμούλες και χρησιμοποίηση των εργαζομένων για αποκόμιση δανείων και θαλασσοδανείων, χωρίς προοπτική επενδύσεων και συνέχειας. Εξάλλου, η χαριστική ανανέωση του συμβολαίου ενοικίασης για άλλα δύο χρόνια που έγινε πρόσφατα με τη συναίνεση της ΕΤΒΑ και της κυβέρνησης δεν είναι λύση. Γρήγορα τα ναυπηγεία θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

"Μόνη προοπτική λύσης - σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απαντώντας στο σωματείο - είναι η απομάκρυνση του Α. Λελάκη, η ανάληψη της λειτουργίας του για κάποιο διάστημα από την ΕΤΒΑ και η ένταξή του σε έναν Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας, που θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό, αναπτύσσοντας τις δυνατότητες του Ναυπηγείου, σε όφελος των εργαζομένων και της ανάπτυξης της περιοχής και της χώρας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ