Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανεργία: Ο εφιάλτης των νέων!

Νέοι το 64% των ανέργων στη χώρα μας! Τρίμηνη καμπάνια ξεκινά η Επιτροπή Νέων της ΓΣΕΕ. "Οχι" στη μερική απασχόληση και την ένταση της εκμετάλλευσης. Δράση για δουλιά με δικαιώματα

Τρίμηνη καμπάνια με θέμα την ανεργία των νέων και με στόχο την ενεργητική συσπείρωση και δράση της νεολαίας για την αντιμετώπιση της μάστιγας, εξάγγειλε η Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ.Πρώτο βήμα, η ημερίδα που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο στα γραφεία της Συνομοσπονδίας, όπου τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, επιβεβαίωσαν το συμπέρασμα της εισήγησης ότι η ανεργία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εφιάλτης των νέων ανθρώπων.

Στη χώρα μας οι άνεργοι ξεπερνούν τις 400 χιλιάδες, από αυτούς οι 260 χιλιάδες είναι νέοι, (ποσοστό 64%)!Στην Ισπανία η ανεργία των νέων πλησιάζει το 38%, στην Ιταλία το 30,5%, στην Ιρλανδία έχει ξεπεράσει το 28%, στη Γαλλία το 23%..!

"Η καμπάνια αυτή δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά είναι μια προσπάθεια για την κατάδειξή του", επισήμανε η Νανά Τσαρουχά,μέλος της Γραμματείας και συνεχίζοντας τόνισε ότι "χρειάζεται αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και πολύ σκληρός αγώνας από το συνδικαλιστικό κίνημα, εάν θέλουμε να μιλάμε για επιτυχίες".

Για την καλύτερη εφαρμογή των αποφάσεων της ημερίδας οι εκπρόσωποι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες εργασίας κατά γεωγραφικό διαμέρισμα. Στις ομάδες της Βορείου, της Κεντρικής και της Νότιας και Νησιωτικής Ελλάδας.

Σε τοπικό επίπεδο οι ομάδες θα οργανώσουν και θα προωθήσουν: Συσκέψεις συνδικαλιστών. Επιτροπές ανέργων κατά κλάδο και κατά νομό. Παραστάσεις στις Νομαρχίες. Επισκέψεις σε τόπους δουλιάς, νυχτερινά σχολεία, ΟΑΕΔ, ΙΕΚ. Εκδηλώσεις με φορείς των περιοχών κλπ.

Σε κεντρικό επίπεδο προγραμματίστηκε: Μαζική αφισοκόλληση στην Αθήνα. Επικοινωνία με μεγάλους χώρους που πλήττονται από απολύσεις. Η διοργάνωση πολύμορφων εκδηλώσεων με επίκεντρο περιοχές θύλακες ανεργίας, όπως Λαύριο, Πάτρα, Εύβοια, Θριάσιο, Βόλος, Πειραιάς. Παράσταση στο υπουργείο Εργασίας και μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά το κλείσιμό της. Επίσης να αναληφθούν πρωτοβουλίες αφιερωμένες στην εργασία των ανηλίκων, τους νυχτερινούς μαθητές, τις εργασιακές σχέσεις των νέων εργαζομένων.

Σχετικά με το τελευταίο, υπογραμμίστηκε ότι "η δουλιά με την ώρα, με ορισμένου χρόνου σύμβαση, η δουλιά με το κομμάτι χωρίς ασφάλιση, επιδόματα, άδειες κλπ., επεκτείνονται σε όλο μεγαλύτερα στρώματα νέων. Ιδιαίτερα στον επισιτισμό, στο εμπόριο, και τις υπηρεσίες, το 8ωρο γίνεται 12ωρο ή τρίωρο, το πενταήμερο κόβεται σε τετραήμερο με μειωμένες αποδοχές, οι ατομικές συμβάσεις αντικαθιστούν τις Συλλογικές Συμβάσεις...".

Ιδιαίτερα για τις νέες γυναίκες τονίστηκε ότι το 28,3% από αυτές είναι στη μερική απασχόληση.

Αποκαλυπτικές ήταν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων από διάφορες περιοχές της χώρας. Οπως κατάγγειλε, χαρακτηριστικά, ο Π. Χασανίδης από το Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας, η πολιτική της κυβέρνησης δίνει δισεκατομμύρια σε βιομηχάνους να στήνουν παράγκες στον Εβρο, τις οποίες εμφανίζουν ως εργοστάσια και επιδοτούνται με τεράστια ποσά, χωρίς να δημιουργούν ούτε μια θέση εργασίας."Ο Εβρος - συνέχισε - δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεργίας των νέων, γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν πια νέοι στην περιοχή"!

Κραυγή αγωνίας και από την Κομοτηνή."Θέλω να ζήσω στο χωριό μου αξιοπρεπώς. Να εργάζομαι και να ζήσω τα παιδιά μου. Δε ζητιανεύω, δουλιά χρειάζομαι", τόνισε αγανακτισμένος ο Π. Μανταλιός από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής.

Και το οδοιπορικό στην ανεργία συνεχίζεται. Στη Θεσσαλονίκη, στη βορειοκεντρική Εύβοια, την Πάτρα, το Θριάσιο, το Λαύριο, την πρωτεύουσα, τον Πειραιά, τα νησιά...

Ο γραμματέας της Επιτροπής Νέων της ΓΣΕΕ, Χρήστος Κατσώτης,δήλωσε στο "Ρ".

"Οι νέοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη και βέβαια όχι μόνο αυτοί, καταδείχνουν τις ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία μεταφέρει πόρους στις τσέπες των βιομηχάνων, με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της τόνωσης της απασχόλησης.

Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης που κινούνται στη λογική της συναίνεσης, της κατάργησης δικαιωμάτων, του μοιράσματος της ανεργίας, πρέπει να είναι αυτό το διάστημα στο στόχαστρο των συνδικάτων και των νέων, προκειμένου να μην περάσουν. Πιστεύουμε ότι η καμπάνια για την ανεργία των νέων, είναι και άλλη μια ευκαιρία για τη συσπείρωση των νέων στα συνδικάτα, για την οργάνωση και τη δυναμική παρέμβασή τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ