Τρίτη 25 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ
Χρηματοδοτούμενες ομαδικές απολύσεις!

Τη διευκόλυνση των αντεργατικών σχεδίων του βιομηχάνου Ν. Μανιατάκη,ιδιοκτήτη της Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων στην Καλαμάτα, ανέλαβε "εργολαβικά" το υπουργείο Εργασίας, χρηματοδοτώντας με 920 εκατ. δραχμές μαζικές απολύσεις 252 εργαζομένων.

Ενάμιση χρόνο τώρα, ο εργοδότης έχει υποχρεώσει τους 400 συνολικά εργαζόμενους να απασχολούνται εκ περιτροπής μια βδομάδα τον μήνα (!) και παρά τις παρεμβάσεις του σωματείου και της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης, το υπουργείο Εργασίας δεν έκανε το παραμικρό για την κατάφωρη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Το σχετικό πρόγραμμα που τώρα προωθεί, τιτλοφορείται "σχέδιο παρέμβασης για την επανένταξη στην αγορά εργασίας, εργαζομένων της Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων". Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα μέτρα: Οικονομική επιχορήγηση των απολυμένων που θα γίνουν... ελεύθεροι επαγγελματίες. Επιδότηση των επιχειρήσεων της περιοχής που θα προσλάβουν απολυμένους της ΔΒΕ. Ειδικό μηνιαίο επίδομα τακτικής ανεργίας, για τους απολυμένους. Επιδότηση ιδιωτικών ή δημοτικών επιχειρήσεων για την πρόσληψη απολυμένων σε θέσεις "με δραστηριότητα κοινωνικής χρησιμότητας"...

Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν λίγο διάστημα, το ΑΣΕΠ είχε απορρίψει αίτημα του βιομηχάνου για ομαδικές απολύσεις 250 εργαζομένων. Ουσιαστικά με το πρόγραμμα αυτό το υπουργείο έρχεται να ακυρώσει απ' την "πίσω πόρτα" την απόφαση του ΑΣΕΠ.

Σχολιάζοντας την πρόταση του υπουργείου, ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης, δήλωσε: "Το υπουργείο με σαφέστατο τρόπο, δίνει την άδεια στον εργοδότη να κάνει ομαδικές απολύσεις, χρηματοδοτώντας τις και από πάνω. Στόχος είναι με τα μέτρα αυτά να "χρυσωθεί το χάπι" των απολύσεων και να καμφθούν οι αγωνιστικές αντιδράσεις. Η απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης, τροφοδοτεί την ασυδοσία του εργοδότη, ο οποίος αφού χαρακτήρισε την πρόταση σαν "καλή προσπάθεια", είπε ότι θέλει και άλλους όρους για να συζητήσει. Ζητά ουσιαστικά να πληρώσει το κράτος τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις, αλλά και να επιδοτήσει τις θέσεις εργασίας που θα απομείνουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ