Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Βάζουν ιδιώτες και στις εφορίες

Οριστική θεωρείται πλέον η απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει την εκκαθάριση των δηλώσεων για τα ακίνητα σε ιδιωτική εταιρία

Το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες παράδοσης σε ιδιωτική εταιρία του έργου της καταγραφής και επεξεργασίας των στοιχείων για την ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων, που θα περιλαμβάνουν όλα τα έντυπα Ε9. Στην παραπάνω απόφαση κατέληξε οριστικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ανοίγοντας το δρόμο σε ιδιωτικές εταιρίες να "βάλουν πόδι" σε απόρρητα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, με πρόσχημα ότι το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ) - που είναι η καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία για την παραπάνω διαδικασία - δεν έχει για την ώρα την κατάλληλη υποδομή για να αναλάβει τέτοιες εργασίες.

Η παραπάνω απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το δημόσιο, αφού στην ουσία "σπάει" το φορολογικό απόρρητο, ενώ παράλληλα προϊδεάζει για τις κυβερνητικές στοχεύσεις στον τομέα της μηχανοργάνωσης του υπουργείου. Για την ακρίβεια ο ρόλος της ιδιωτικής εταιρίας θα αφορά στην ηλεκτρονική καταχώριση όλων των στοιχείων των Ε9 που θα υποβάλουν οι φορολογούμενοι με τις δηλώσεις τους, καθώς και ο προσδιορισμός της αξίας των ακινήτων που θα δηλωθούν σε σχέση με το αν εντάσσονται ή όχι στα όρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Εξάλλου, σήμερα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ και των προϊσταμένων όλων των ΔΟΥ, των τελωνείων και εκπροσώπων του ΚΕΠΥΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η εντατικοποίηση των ρυθμών είσπραξης εσόδων, καθώς και γενικότερα η ομαλή εξέλιξη των διαδικασιών που απαιτούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια παραλαβής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων για το 1997 στους επόμενους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ