Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επανεξετάζουν το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό

Αλλαγές στο ισχύον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που θα οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμισή του, θα συζητήσει σήμερα ο πρωθυπουργός σε σύσκεψη που θα έχει με τους αρμόδιους υπουργούς

Σύσκεψη με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,όπου θα εξεταστούν αλλαγές στο ισχύον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων).Με τη σημερινή σύσκεψη, η κυβέρνηση θέλει να δρομολογήσει τις διαδικασίες, που θα καταλήξουν σε δέσμη νέων αντιλαϊκών μέτρων με πρόσχημα τη "σωτηρία" του ισχύοντος συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Στέλεχος από το οικονομικό επιτελείο του πρωθυπουργού άφηνε να εννοηθεί ότι μέχρι το καλοκαίρι - και πάντως πριν το τέλος του 1997 - η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη ν' ανοίξει το φάκελο με το μεγάλο θέμα της αναμόρφωσης στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα.Στην ουσία, τα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση, δεν οδηγούν σε αναμόρφωση, αλλά σε παραμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων φαίνεται και από το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα σενάρια προβλέπουν - εκτός των άλλων μέτρων - νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι θέμα "μεταρρυθμίσεων" στο ισχύον σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα έχουν θέσει τόσο ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) (ελεγκτές του οποίου επισκέφτηκαν την περασμένη βδομάδα την Αθήνα και είχαν αναλυτική ενημέρωση από την κυβέρνηση), όσο και το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που χρηματοδοτείται και απηχεί τις απόψεις του ΣΕΒ και άλλων οργανώσεων μεγαλοεπιχειρηματιών. Η κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, που προτείνουν - για την ακρίβεια αξιώνουν - τόσο οι φορείς των μεγαλοεπιχειρηματιών όσο και οι "εμπειρογνώμονες" του ΟΟΣΑ, δε διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 με τον αντιασφαλιστικό νόμο Σουφλιά (αύξηση ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, μείωση των συντάξεων κλπ.).

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως τα διάφορα σενάρια μέτρων που έχουν μέχρι στιγμής επεξεργαστεί οι διάφορες ομάδες εργασίας, κινούνται στον αστερισμό της υπονόμευσης μακροχρόνιων κατακτήσεων των εργαζομένων και του λεγόμενου κράτους πρόνοιας. Ολα τα σενάρια, που υποτίθεται ότι θα οδηγήσουν στη "σωτηρία" του ασφαλιστικού συστήματος, έχουν ως στόχο τη μείωση των δαπανών του κράτους για συντάξεις και νοσοκομειακή - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στη σημερινή σύσκεψη για το ασφαλιστικό, εκτός από τον πρωθυπουργό, θα μετέχουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου,ο υπουργός και υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου και Χρ. Πρωτόπαππας,ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Πλ. Τήνιος και άλλοι παράγοντες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες ανατροπές σε Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση(2013-09-21 00:00:00.0)
Υποδείξεις για... αναβάθμιση της λιτότητας(2008-03-27 00:00:00.0)
Για τις ασφαλιστικές εταιρίες(2006-04-09 00:00:00.0)
Μπορεί να αποτραπεί η κατεδάφιση(2000-06-22 00:00:00.0)
Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτών του(2000-02-01 00:00:00.0)
Αρχίζει ο "κοινωνικός μονόλογος"(1997-05-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ