Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Εθνικό έγκλημα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ

Ερώτηση - καταγγελία του Κόμματος στη Βουλή

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μετοχοποιήσει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ), καταγγέλλει το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή. Στην ερώτηση, που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Σταύρο Παναγιώτου και Μήτσο Κωστόπουλο και απευθύνεται στην υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής:

Η ΔΕΠ αποτελεί στρατηγικής σημασίας δημόσια επιχείρηση, που επηρεάζει σημαντικά την εθνική οικονομία. Εξάλλου, τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποδειχτεί ότι τα καύσιμα και ιδιαίτερα το πετρέλαιο αποτελούν βασικό παράγοντα που δημιουργεί αποσταθεροποιητικές καταστάσεις, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επομένως, ο έλεγχος του τομέα των πετρελαιοειδών από το δημόσιο αποτελεί ανάγκη, τόσο για τον έλεγχο της οικονομίας, όσο και για να είναι δυνατός ο καθορισμός τιμών με κοινωνικά κριτήρια. Η έναρξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠ με τη μετοχοποίηση του 10%, που αποτελεί το πρώτο βήμα για το ξεπούλημά της, καταργεί ουσιαστικά όλα αυτά τα πλεονεκτήματα για την εθνική μας οικονομία και τον ελληνικό λαό.

Επιπλέον, η ΔΕΠ με τις θυγατρικές της αποτελεί ένα άκρως κερδοφόρο και αποδοτικό όμιλο, που κανένας ιδιώτης δε θα έκανε την "κουταμάρα" να τον πουλήσει. Ετσι, η σημαντικότερη θυγατρική της ΔΕΠ από άποψη κερδοφορίας, δηλαδή τα ΕΛΔΑ (Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου), εκτιμάται ότι τα κέρδη τους το 1996 ξεπέρασαν τα 17 δισ. δρχ., υπερδιπλασιάζοντας την απόδοσή τους σε σύγκριση με το 1995. Ταυτόχρονα, τα ΕΛΔΑ διαθέτουν τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια στην Ελλάδα και από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, ενώ είναι πολύ πιο αποδοτικά από τα ιδιωτικά, διαψεύδοντας το δόγμα για την αποδοτικότητα της περιβόητης "ιδιωτικής πρωτοβουλίας". Σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκονται και οι άλλες θυγατρικές της ΔΕΠ, όπως η ΕΚΟ (Ελληνικά Καύσιμα - Ορυκτέλαια) κτλ., ενώ η ΔΕΠ - ΕΚΥ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου - Ερευνα Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων) έχει τεράστια εθνική σημασία, αφού διερευνά και ελέγχει τον ορυκτό πλούτο της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ολα τα παραπάνω στοιχεία αποδείχνουν ότι θα είναι εθνικό έγκλημα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ ή και των θυγατρικών της, αφού μάλιστα τα πετρελαιοειδή είναι και βασικός παράγοντας για την εθνική μας άμυνα. Η μόνη εξήγηση γι' αυτή την ιδιωτικοποίηση είναι η πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων κέντρων του πολυεθνικού κεφαλαίου, που επιθυμούν να "βάλουν στο χέρι" όλο το δημόσιο πλούτο που χρόνια τώρα ο λαός μας συσσώρευσε. Ομως και η Ευρωπαϊκή Ενωση, τυπικά τουλάχιστον, δεν μπορεί να πιέσει στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, αφού η "απελευθέρωση" της παραγωγής και εμπορίας πετρελαίου έχει ουσιαστικά πραγματοποιηθεί, αλλά ο δημόσιος τομέας αποδείχτηκε δυνατότερος στον περιβόητο ανταγωνισμό παρά τις παγίδες που οι αστικές κυβερνήσεις του έβαζαν.

Ερωτάται η κα υπουργός, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να σταματήσει τα προωθούμενα σχέδια και ειδικότερα το πρώτο βήμα της ιδιωτικοποίησης μέρους της ΔΕΠ ΑΕ με τη μέθοδο της μετοχοποίησης.
  • Να αντισταθεί στις υπόγειες πιέσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ κτλ., που προσπαθούν να διευκολύνουν την "αρπαγή" της ΔΕΠ ΑΕ με τις θυγατρικές της (αλλά και άλλων ΔΕΚΟ), ληστεύοντας τον πλούτο που δημιουργήθηκε και ανήκει στον ελληνικό λαό.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ