Τρίτη 2 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασπρισε η επαρχία

Το 'στρωσε σε Λάρισα, Γιάννενα. Είκοσι πόντους το χιόνι στη Λαμία. Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Ευρυτανία, Εύβοια, Βοιωτία και Ηπειρο

Στο "απέραντο λευκό" έχει "ντυθεί" ολόκληρη η Θεσσαλία, καθώς το χιόνι σκέπασε τα χωριά, τις επαρχίες και τις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια, "το 'στρωσε" μέσα στην πόλη της Λάρισας,όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 15 εκατοστά.

Η χιονόπτωση, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει τα γνωστά, στη χώρα μας, αποτελέσματα. Ολα σχεδόν τα ορεινά χωριά της Θεσσαλίας αποκλείστηκαν. 52 χωριά στην Ανατολική και Δυτική Αργιθέα και στα Αγραφα της Καρδίτσας είναι αποκλεισμένα, άλλα 55 χωριά στους ορεινούς όγκους της Καλαμπάκας και της πόλης των Τρικάλων, 10 χωριά στην Ελασσόνα, την Αγιά και τα Φάρσαλα της Λάρισας και 10 χωριά στο Πήλιο και στον Αλμυρό της Μαγνησίας.

Αλλά και στα πεδινά η συγκοινωνία, όπου γίνεται, παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες - ακόμα και μέσα στις μεγάλες πόλεις - ενώ πάρα πολλά δρομολόγια των ΚΤΕΛ δε γίνονται.

Οι Νομαρχίες, με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν, προσπαθούν να ανοίξουν τους κλειστούς από το χιόνι δρόμους, οι οποίοι, όμως, αμέσως ξαναπαρουσιάζουν προβλήματα λόγω της συνέχισης της χιονόπτωσης.

Στα χωριά και στις επαρχίες των νομών δε λειτούργησαν όλα τα σχολεία και στις μεγάλες πόλεις δε λειτούργησαν τα δημοτικά.

Δεκάδες αποκλεισμένα χωριά

Ανέτοιμος "πιάστηκε" ο κρατικός μηχανισμός μπροστά στην κακοκαιρία που ξέσπασε, με αποτέλεσμα τρεις νομοί της Στερεάς Ελλάδας να εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα, παρότι από αρκετές μέρες πριν η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για την ένταση του φαινομένου.

Σε Φθιώτιδα και Ευρυτανία δε λειτούργησαν τα σχολεία χτες και σήμερα, ενώ στη Φωκίδα τα σχολεία παρέμειναν κλειστά στο Πολύδροσο, τη Γραβιά και το Λιδωρίκι.Δεκάδες χωριά είναι αποκλεισμένα από χιόνι, το ύψος του οποίου έχει φτάσει το ένα μέτρο, ενώ κλειστό παραμένει το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου στην Ευρυτανία και προσωρινά κλειστό το Χ. Κ. Παρνασσού.Λιγότερα ήταν τα προβλήματα στην Εύβοια και τη Βοιωτία.Στη θέση "Αγιος" της Εθνικής Οδού Χαλκίδας - Αιδηψού,η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες (χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις νυχτερινές ώρες που παγώνει), ενώ στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Λιβαδιάς,η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Στην πόλη της Λαμίας,το χιόνι έφτασε χτες τους 20 πόντους. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξαγόταν η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Θερμοπυλών - Αντιρρίου από το 1ο μέχρι το 23ο χλμ., στην παλιά ΕΟ Λαμίας - Λάρισας και στην ΕΟ Λαμίας - Καρπενησίου.

Γιάννενα

Χιόνι είχαμε και στα Γιάννενα, όπου σε ορισμένα σημεία της πόλης η κυκλοφορία διεξαγόταν με αλυσίδες. Τα σχολεία δε λειτούργησαν με απόφαση της Νομαρχίας Ιωαννίνων, καθώς πάγος είχε καλύψει και τα πεζοδρόμια, καθιστώντας επικίνδυνη την πρόσβαση σ' αυτά.

Η κυκλοφορία στους βασικούς οδικούς άξονες από Γιάννενα προς Τρίκαλα, μέσω Κατάρας, και προς Ηγουμενίτσα, διεξαγόταν με αλυσίδες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είχαμε μπλοκαρίσματα αυτοκινήτων και νταλικών, καθώς δεν πάρθηκε κανένα μέτρο διευκόλυνσης των οχημάτων. Στο μεταξύ, αποκλεισμένα παρέμεναν μέχρι και χτες αρκετά χωριά του νομού, όπως τα Ζαγοροχώρια και τα Πωγώνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ